Gemeente Lelystad

Financiële voorzichtigheid Lelystad loont

Woensdag 29 april 2009

Onlangs heeft de Gemeente Lelystad in jaarstukken verantwoording afgelegd over het financiële jaar 2008. Wederom blijkt dat het voorzichtigheidsprincipe heeft geleid tot een positief resultaat. Zo hield de gemeente een half miljoen over. De extra kosten van 6 miljoen, die de perikelen rond de IJsselmeerziekenhuizen met zich meebrachten, zijn dan al verrekend.

Kredietcrisis

Gezien de onzekere ontwikkelingen met betrekking tot de kredietcrisis
- en de daarmee samenhangende rijksbudgetten voor gemeenten - is het overschot geen overbodige luxe. Het jaar 2008 stond in het teken van `koers houden'. Het positieve resultaat op de balans zorgt ervoor dat het collegeprogramma - met nog een jaar te gaan - nagenoeg geheel waargemaakt kan worden.

Geen bezuinigingen op Wmo en WWB

Het overschot van een half miljoen bestaat voor een deel uit een begroot overschot en deels uit meevallers. Zo werd er minder beroep gedaan door inwoners op de voorzieningen WWB en Wmo dan verwacht. Het geld dat overblijft uit deze pot blijft geheel ten goede komen aan WWB en Wmo in 2009 en 2010, aangezien er voor 2010 minder geld door het rijk aan gemeenten wordt verstrekt ten behoeve van deze uitkeringen. De gemeente heeft voorlopig dan ook geen plannen om te bezuinigen op de voorziening Wmo. De WWB, die uit twee delen bestaat, blijft ook onaangetast. Op het deel voor uitkeringen kàn immers niet bezuinigd worden en op het deel voor reïntegratie-activiteiten zal de gemeente juist toeleggen ten tijde van economische crisis.


---