Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

TBS Almere BNA Gebouw van het Jaar 2009

BNA Gebouw van het Jaar 2009: TBS Almere Het project Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven) is op donderdag 23 april uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009. De jury onder leiding van Jo Coenen selecteerde het uit achtentwintig projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd.

Juryrapport
De jury was erg onder de indruk van de 'interpretatie van de opgave en van de uitmuntende manier waarop een complexe opzet is gebaseerd op het principe van de herhaling'.Het juryrapport vermeldde: Een gevangenis is een gesloten bastion, althans zo staat zij op het netvlies gebrand. De tbs-kliniek in Almere logenstraft dit verwachtingspatroon. Het is een opmerkelijk tralieloos en transparant gebouwencomplex, vlakbij een woonwijk, waarin geraffineerd is gespeeld met openheid en geslotenheid. Doordat de architect ook ervaring heeft als meubelontwerper, heeft hij de rust en toewijding om tot in perfectie te zoeken naar de juiste oplossing, materiaalkeuze en detaillering. Hij heeft ook de inventiviteit om de mazen van het voorschriftenweb op te zoeken. In combinatie met een welwillende opdrachtgever heeft dit geleid tot een revolutionair en adembenemend sacraal ontwerp van hoge kwaliteit.

Uit achtenveertig kanshebbers is de renovatie van het Ministerie van Financiën van Meyer en Van Schooten Architecten uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Delta.