Gemeente Medemblik

51631 / 59539 51631

Nieuws

Handhaving hondenpoep en loslopende honden aangescherpt

De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) in Medemblik zullen streng optreden op het gebied van het hondenbeleid. Niet alleen proberen zij de overlast van hondenpoep terug te dringen. Ook spreken zij hondenbezitters aan op het loslopen van honden op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Hondenpoep is één van de grootste ergernissen in Medemblik. Met ingang van dit voorjaar zien de BOA's er streng op dat hondenpoep wordt opgeruimd. Vooral op plaatsen als kinderspeeltuinen, voetbalveldjes en trottoirs. Zorg dat u tijdens het wandelen met uw hond altijd de hondenpoep onmiddellijk opruimt. Neem daarom een schepje of zakje voor de hondenpoep mee. Het gemeentelijke beleid ten aanzien van loslopende honden en van hondenuitwerpselen is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Boete
Iedereen heeft een opruim plicht. Het niet opruimen van hondenpoep kost 90 euro. Het niet aangelijnd hebben van een hond op de openbare weg kost 60 euro. Een hond laten verblijven/lopen terwijl deze niet is aangelijnd op een publiek toegankelijke en als zodanig ingerichte speelweide, speelplaats, zandbak en op andere aangewezen plaatsen (laatste houd in waar honden verboden zijn) kost 90 euro. Vanaf deze maand wordt daadwerkelijk door de BOA's gehandhaafd. Zorg daarom dat u samen met ons helpt om Medemblik schoner te maken.

Eén losloopgebied
Honden hebben beweging nodig. Ze mogen echter niet overal in de gemeente loslopen: u kunt hier een boete voor krijgen. Slechts één gebied is aangewezen als plek waar uw hond wél los mag lopen. Namelijk: een gedeelte van het "Bosplan" in Sijbekarspel. De afdeling Toezicht en Handhaving heeft samen met de afdeling Openbare Ruimte gebieden bekeken binnen de gemeente Medemblik waar honden los mogen lopen. Hier is uitgekomen dat elke kern binnen de gemeente zijn eigen losloop gebieden voor honden krijgt, de opruim plicht blijft wel van kracht m.u.v. de bruine route. De gebieden worden op korte termijn bekend gemaakt.

Verboden voor honden
Soms is het noodzakelijk om het vee te behoeden voor al dan niet loslopende honden. In de Algemene Plaatselijke Verordening is het voet- en fietspad Grote Zomerdijk naar de Rijndijk in Wognum aangewezen als gebied waar het verboden is voor honden.

Opruimplicht
Op de meeste plaatsen binnen de gemeente kan de hond aangelijnd uitgelaten worden. De eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond niet poept op een gedeelte van de weg dat is bestemd voor voetgangers. Ook is het verboden hondenuitwerpselen achter te laten op een voor het publiek toegankelijke kinderspeelplaats, zandbak of speelweide. Tenzij de hondenpoep onmiddellijk wordt verwijderd kan de eigenaar of houder van de hond een boete krijgen. De hondenpoep op overige plekken moet worden opgeruimd, tenzij deze binnen de bruine route liggen. In de kernen Wognum, Zwaagdijk-West, Medemblik en Nibbixwoud is een zogenoemde `bruine route' aangewezen door het college.

Informatie
Hebt u vragen over het hondenbeleid dan kunt u contact opnemen tijdens het spreekuur van de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA), telefonisch spreekuur maandag t/m vrijdag: 08.00 - 09.00 uur - 16.00 - 17.00 uur: 0229 - 54 81 25.