Waterschap Velt en Vecht


Vogelparadijs in Gramsbergen

Publicatiedatum : 29 april 2009

NIEUWSBERICHT

Witgatje, Grote gele kwikstaart, IJsvogel, Blauwe reiger, Smelleken, Buizerd, Wintertaling, Grote zilverreiger, Geelgors, Vink, Ringmus, Patrijs, Blauwe kiekendief, Watersnip, Waterpieper, Ooievaar, Wulp, Wilde eend, Kokmeeuw, Kievit, Stormmeeuw.

Eenentwintig vogelsoorten, waarvan er een paar behoorlijk zeldzaam zijn, trof Johan Poffers aan langs een sloot in de Meenepolder bij Gramsbergen. 'En dat is dan nog maar een deel van wat er in werkelijkheid zal zitten', zegt hij. Johan is geen onbekende in het Vechtdal. Naast een enthousiast liefhebber van de natuur (en dan vooral van vogels) is ie ook een kritisch volger van de lokale overheden in het Vechtdal.

De grote rijkdom aan vogelsoorten langs de sloot in de Meene is volgens Johan uitsluitend te danken aan de natuurvriendelijke oevers die het waterschap daar heeft aangelegd. Het is één van de vaste punten waar hij de vogelstand bijhoudt. Zaten er vroeger alleen wat Wilde eenden, een Knobbelzwaan of een Blauwe reiger, nu zit er dus een veelvoud aan soorten. Sommigen broeden er, anderen gebruiken de oever als pleisterplaats tijdens de trek en weer anderen zoeken er naar voedsel (en vinden het er ook volop). Vooral jonge weidevogels doen dat. In elk seizoen kun je er dus wel bijzondere soorten aantreffen.