Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 29 april 2009

Lintjes voor UvT-hoogleraren Eric van Damme en Jan van Dijk

Hoogleraar economie Eric van Damme van de Universiteit van Tilburg is woensdag 29 april benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de onderscheiding van de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman in het Willem II stadion. In Amsterdam werd UvT-hoogleraar victimologie Jan van Dijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Eric van Damme werd tot ridder benoemd vanwege zijn betekenis voor de speltheorie en economie, maar ook voor de Universiteit van Tilburg en andere maatschappelijke instanties. Zowel zijn vernieuwende theoretische onderzoek als zijn op toepassing gerichte wetenschappelijke artikelen zijn befaamd in binnen- en buitenland. Internationaal werd zijn bijdrage aan het vakgebied erkend door zijn benoeming tot fellow van de Econometric Society. Ook is hij honorary fellow van de European Economic Association. In 2004 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Door de jaren heen zocht Van Damme steeds meer samenwerking met andere disciplines. Ook daarin was hij vernieuwend en succesvol. Zo publiceerde hij met Werner Güth over 'fairness' en op het gebied van de gedragseconomie. In 2002 richtte hij het Tilburg Law and Economics Center op (TILEC), waarin juristen en economen samenwerken aan onderzoek naar en mogelijke oplossingen voor maatschappelijke kwesties. Naast zijn academische werk heeft Van Damme jarenlang het CPB bijgestaan als wetenschappelijk adviseur. Daarnaast adviseerde hij vele andere maatschappelijke instanties in binnen- en buitenland. Ook ziet hij het als zijn taak om deel te nemen aan het maatschappelijke debat.

Hoogleraar victimologie en criminoloog Jan van Dijk heeft veel belangrijke regeringsnota's geschreven over criminaliteit, zoals de 'paarse drugsnota', de nota aanpak georganiseerde misdaad en de nota samenleving en criminaliteit. Daarnaast is Jan van Dijk de oprichter en eerste voorzitter van Slachtofferhulp Nederland. In de jaren 1985 tot 1995 werkte Van Dijk voor de Verenigde Naties. Vanuit die functie deed hij veel voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van justitie.

In zijn vakgebied en daarbuiten is Van Dijk onder meer bekend geworden met het International Crime Victims Survey, een onderzoeksproject dat hij opzette in 1989 en dat nog steeds loopt. Een van Van Dijks belangrijkste recente publicaties is het boek The World of Crime, waarin hij voor het eerst de georganiseerde misdaad wereldwijd in kaart bracht. In november 2008 werd hij onderscheiden met de meest prestigieuze prijs in de internationale criminologie, de Sellin-Glueck Award van de American Society for Criminology.

Prof. dr. Eric van Damme (1956, Terneuzen) studeerde wiskunde aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde op baanbrekend speltheoretisch onderzoek bij prof. dr. Jaap Wessels en prof. dr. Reinhard Selten (Nobelprijswinnaar Economie in 1994) aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na zijn promotie was Van Damme van 1983-1986 universitair (hoofd-)docent aan de TU Delft en vanaf 1986 universitair hoofddocent aan de Universiteit van Bonn. In 1989 werd hij gevraagd als Research Professor voor het Center for Economic Research (CentER) van de UvT. Sinds 2002 is hij daarnaast wetenschappelijk directeur van het Tilburg Law and Economics Center (TILEC) van de UvT, waarvan hij initiatiefnemer was.

Prof. dr. Jan van Dijk (1947, Amsterdam) promoveerde in 1977 aan de Nijmeegse universiteit op een proefschrift over geweldsmisdrijven. Hij was als hoofd onderzoek werkzaam op het Ministerie van Justitie en als deeltijd-hoogleraar criminologie aan de Universiteit Leiden. Hij was een van de oprichters en eerste voorzitter van Slachtofferhulp Nederland. Vanaf 1998 was hij in verschillende functies werkzaam bij de Verenigde Naties in Wenen. Sinds februari 2006 is hij als onderzoeksdirecteur en hoogleraar Victimology, Human Security and Safety (Pieter van Vollenhovenleerstoel) verbonden aan Intervict, het International Victimology Institute van de Universiteit van Tilburg.

Om iedereen in de gelegenheid te stellen de gedecoreerden te feliciteren biedt het College van Bestuur een receptie aan. De receptie voor prof. dr. Van Damme is op woensdag 29 april vanaf 13.30 uur in de Portrettenzaal van de UvT. De receptie voor prof. dr. Van Dijk vindt volgende week plaats op een nader bekend te maken tijdstip.