Gemeente Zoetermeer

Informatie varkensgriep/Info Swine Influenza

In Mexico is een nieuw griepvirus opgedoken, de zogenoemde varkensgriep. Het virus lijkt zich wereldwijd uit te breiden. Zo zijn er inmiddels in Europa en de Verenigde Staten gevallen van besmetting met de varkensgriep bevestigd.
(You can find information in English on the website of the World Health Organisation.)

Wat is de varkensgriep?
De varkensgriep is een combinatie van virussen die voorkomt bij varkens, vogels en mensen. Zeer waarschijnlijk wordt de varkensgriep van mens op mens overgedragen. De symptomen van de varkensgriep lijken erg op die van de normale griep: hoge koorts, lusteloosheid, geen eetlust, zere keel en/of hoesten.

Het virus van de varkensgriep kan zich zonder vaccin snel wereldwijd verspreiden. Er is dan sprake van een grieppandemie, een wereldwijd probleem. Een grieppandemie is een wereldwijde uitbraak van een nieuw en onbekend griepvirus. Niemand heeft weerstand tegen het nieuwe griepvirus opgebouwd en er bestaat nog geen effectief vaccin tegen de varkensgriep. Zonder weerstand of vaccin kunnen veel mensen (ernstig) ziek worden of zelfs overlijden.

Welke voorbereidingen worden er getroffen?
In Nederland bereiden de landelijke overheid, (veiligheids)regioâs en gemeenten zich zo goed mogelijk voor. De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD) zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van infectieziekten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt toezicht op de ontwikkeling en het opduiken van infectieziekten. Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) coördineert de preventie en bestrijding van infectieziekten. Diverse overheden, alle huisartsen en GGD-en beschikken over een draaiboek en actieplan, waarin staat wat te doen bij een eventuele grieppandemie. Nederland beschikt over 4,5 miljoen behandelingen met tamiflu om in te zetten bij een eventuele grieppandemie. Dat is naar verwachting voldoende om tijdens een grieppandemie alle zieken in Nederland te behandelen.

Wat kunt u zelf doen?
Vooruitlopend op nadere richtlijnen van de
Wereldgezondheidsorganisatie, adviseert het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een aantal aanvullende maatregelen voor mensen met ziekteverschijnselen die terugkeren uit Mexico. Mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die binnen zeven dagen na terugkomst koorts (38,5 C) ontwikkelen, wordt aangeraden thuis te blijven en contact op te nemen met hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Actuele informatie over het reisadvies naar Mexico en andere landen vindt u op de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl) en van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl).

Hoe voorkom ik besmetting?
Griep is erg besmettelijk. U kunt nooit helemaal voorkomen dat u besmet wordt. Omdat er nog geen vaccin tegen een onbekend virus is, is het belangrijk om de kans op besmetting te verkleinen. Goede hygiëne is onontbeerlijk:

* houdt uw hand of een zakdoek voor uw mond als u hoest of niest
* gebruik een papieren zakdoek en gooi deze weg na één keer gebruik

* was vaak uw handen, zeker na hoesten, niezen of snuiten
* maak regelmatig deurklinken, keukenapparatuur en toilet schoon
* vermijdt bij griep zoveel mogelijk lichamelijk contact
* Laat bijvoorbeeld beleefdheiduitingen zoals handen schudden of de 'drie zoenen' achterwege

* was uw handen als u contact heeft gehad met een grieppatiënt
* wanneer u zich ziek voelt, zorg dan voor zo min mogelijk contact met anderen.

Waar vindt u meer informatie?
Specifieke informatie over de varkensgriep vindt u op de website van het RIVM (www.rivm.nl).
Voor meer informatie over wat Nederland in de voorbereiding doet op een grieppandemie kunt u de volgende websites bezoeken:
* www.crisis.nl: Hier leest u hoe ù zich kan voorbereiden op een grieppandemie.

* www.postbus51.nl (zoek op grieppandemie).
* www.minvws.nl

* www.who.int (Engelstalig, zoek op Influenza)