Gemeente Langedijk


* Koninklijke eer voor veertien Langedijkers

Koninklijke eer voor veertien Langedijkers

29 apr 2009 -
Jaarlijkse lintjesregen in het gemeentehuis
Maar liefst veertien inwoners van Langedijk krijgen 29 april een Koninklijke Onderscheiding tijdens de Algemene Gelegenheid 2009. De versierselen worden in het gemeentehuis uitgereikt door burgemeester Cornelisse. Tijdens de uitreiking zijn familie en bekenden van de gedecoreerden aanwezig en mensen die ooit eerder in onze gemeente een koninklijke onderscheiding opgespeld hebben gekregen. Daarmee krijgt de jaarlijkse uitreiking elk jaar ook een sfeer van een reünie. Burgemeester Cornelisse reikt de onderscheidingen namens de Koningin uit.
Met uitzondering van de heer A.J.P. Leegwater worden alle gedecoreerden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Leegwater wordt bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer E.G.T. Biersteker uit Broek op Langedijk krijgt een onderscheiding voor zijn inzet voor het Museum Broeker Veiling en het kerkelijk leven. Sinds 1994 zet hij zich op verschillende manieren in voor het Museum Broeker Veiling. Het museum heeft op dit moment nieuwbouwplannen. Om deze plannen te kunnen bekostigen, is meneer Biersteker op zoek gegaan naar sponsors en heeft hij subsidies aangevraagd. Met veel succes want de nieuwbouwplannen kunnen gerealiseerd worden. Daarnaast neemt hij de rol van bouwcoördinator op zich. Hij is verder, namens het museum, lid van de Regiegroep Cultuur Historie van de gemeente Langedijk en van het gemeentelijk Platform Cultuurhistorie.

De heer T.H.J.G. Billekens uit Noord-Scharwoude ontvangt een lintje voor zijn inspanningen voor de samenleving op verschillende terreinen. Zo heeft hij heeft zich jarenlang ingezet voor Gymnastiekvereniging D.V.V. Hij verzorgde de ledenadministratie en het clubblad en hij was bestuurslid. Daarnaast was hij actief betrokken bij de voorbereiding van gymnastiekuitvoeringen. Ook heeft hij verschillende bestuursfuncties bekleed bij de Stichting Kringloop Langedijk. Op dit moment zet meneer Billekens zich in voor de Bataviawerf in Lelystad en voor het Museum Broeker Veiling. Hij zorgt voor het algemeen onderhoud en het touw- en zeilwerk van de schepen De Geestman en Carla Lammers.

Mevrouw M.N. Bouma-Wit uit Zuid-Scharwoude mag een lintje in ontvangst nemen voor haar inspanningen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, cultuurhistorie en het uitvaartwezen. Zij nam plaats in verschillende turnjury's en in het bestuur van de SSS Gymnastiekvereniging. Als lid van de oudercommissie van basisschool De Wielewaal heeft ze jarenlang oud papier opgehaald en Sinterklaas en zijn Pieten geschminkt. Daarnaast is ze bestuurslid geweest van de nazomerfeesten. Op dit moment is zij penningmeester van de Kloetvereniging Geestmerambacht, administrateur bij Begrafenisvereniging De Laatste Eer, penningmeester en vrijwilliger bij de Stichting Langedijk Waterrijk, bestuurslid, penningmeester en coördinator van de Stichting Langedijker Muizen en secretaris en penningmeester bij de Stichting Turnpromotie.

De heer F. Brouwer ontvangt de versierselen onder andere voor zijn jarenlange inzet voor de Christelijk Gereformeerde Kerk. Hij is daarnaast lid geweest van vele verschillende commissies waarbij hij de rol van bestuurslid of voorzitter op zich nam. Zo is hij bijvoorbeeld voorzitter geweest van de Wijkenraad, van de commissie `Wijs met Gijs' en actief geweest in de commissie `Omzien naar elkaar'. Ook is hij bestuurslid geweest op verschillende scholen. Hij was bestuurslid van de knapenvereniging in Opeinde en voorzitter van de jongelingenvereniging in dezelfde plaats. De laatste functie die hij bekleedde was die van voorzitter van de huurdersvereniging in Noord-Scharwoude.

Mevrouw N. De Geus-Smit uit Zuid-Scharwoude zet zich al vanaf 1982 in als hulpverlener. Daarnaast is zij bestuurslid geweest van de huurdersvereniging van verzorgingshuis Zonoord (1988-2001). Op dit moment zet mevrouw De Geus-Smit zich als vrijwilliger nog steeds in voor de bewoners van Buitenzorg. Zij organiseert uitjes, helpt in het winkeltje en is lid van de klachtencommissie. Iedere zondag haalt mevrouw De Geus-Smit mensen van Beschermd Wonen op om hen van en naar de kerkdienst te brengen. Voor al deze inspanningen ontvangt zij een onderscheiding.

De heer A.E. Glas uit Oudkarspel krijgt het lintje voor zijn inspanningen op het gebied van het kerkelijk leven, muziek, politiek en sport. Van 1999 tot 2002 is hij lid geweest van de gemeenteraad van Langedijk. Daarnaast is hij oprichter van de kindernevenactiviteiten in de Gereformeerde Kerk in Noord-Scharwoude en oprichter en voorzitter van het Noordhollands Jongenskoor. Op het gebied van sport heeft hij veel gedaan voor voetbalvereniging DTS in Oudkarspel: als bestuurslid, coach, elftalbegeleider, coördinator en verzorger. Ook was hij scheidsrechter bij voetbalwedstrijden voor de KNVB. Op dit moment is meneer Glas voorzitter van gymvereniging Hercules Hygiea en van Turnvereniging Turntotaal Langedijk.

De heer J.N.J. Henselman uit Noord-Scharwoude ontvangt de benoeming voor zijn werk voor het kerkelijk leven, de scouting, de muziek en het welzijn. Al in 1950 was hij misdienaar bij de parochie St. Jan de Doper. Daarna werd hij leider bij de Martinusgroep van de Scouting Langedijk, coördineerde hij Lourdesreizen en werkte hij als vrijwilliger voor Fanfarekorps Apollo. Van dat laatste korps is hij nu nog bestuurslid en penningmeester. Verder ondersteunt hij als sponsor een kindje in India via de Stichting Actie Calcutta.

De heer A.J.P. Leegwater uit Broek op Langedijk werd in 1997 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege zijn aanhoudende inzet voor cultuur, welzijn en landschap is meneer Leegwater bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Leegwater is al sinds 1998 zeer actief betrokken bij Museum Broeker Veiling. Als vrijwilliger geeft hij daar brandpreventietrainingen en ontruimingsoefeningen. Daarnaast is hij lid van de Commissie Museale zaken, voorzitter van de Commissie Maritiem, organisator en coördinator van de Doorvaarveiling en redactielid van de nieuwsbrief van de Vereniging Vrienden van de Broeker Veiling. Maar ook naast het museum is de heer Leegwater actief. Als bestuurslid en penningmeester van de Stichting Protestants Christelijk Bejaardenhuis Horizon, als mantelzorger, als lid van de club van oud brandweermannen de Nablussers en als bestuurslid en vicevoorzitter van de Stichting Veldzorg Oosterdel.

De heer A. Leijen uit Langedijk ontvangt de onderscheiding voor zijn activiteiten op het gebied van cultuur, ouderen en het kerkelijk leven. Hij is als bestuurslid en penningmeester betrokken bij het Oranjecomité Noord-Scharwoude en organiseerde onder andere festiviteiten voor Koninginnedag. Verder is hij bestuurslid van het Coördinatie Onderzoek Oud Geestmerambacht (COOG). Hij is secretaris van de Culturele Commissie Allemanskerk, vrijwilliger bij de Protestants Christelijke Ouderen Bond, Diaken en lid van de Allemanskerk in Oudkarspel, bestuurslid van de Stichting Interkerkelijk Steunfonds Langedijk en afgevaardigde namens de diaconie van de Allemanskerk in Diaconia Langedijk.

De heer J. Molenaar uit Zuid-Scharwoude is sinds 1996 chauffeur van de 55+ bus van de Stichting Welzijn Ouderen Langedijk. Daarnaast leidt hij de dinsdagavondbiljart bij biljartvereniging Sombroek. Voor die vereniging is hij ook arbiter en verzorgt hij bij verschillende activiteiten de catering en het vervoer. Hij beheert het kerkhof van de St. Jan de Doperparochie in Noord-Scharwoude en verzorgt de kerkhofadministratie. Tijdens begrafenissen zorgt meneer Molenaar voor de geluidsinstallatie en de verzorging van het graf. Tenslotte is hij ook nog chauffeur voor de bewoners van Esdége-Reigersdaal en Theresiahof Spierdijk.

De heer J. Polman uit Langedijk ontvangt een onderscheiding voor al zijn inzet op het gebied van sport, (ouderen)welzijn, kerkelijk leven, hulpverlening, belangenbehartiging en het uitvaartwezen. Meneer Polman is al sinds 1960 betrokken bij de Koninklijke Nederlandse Kolfbond. Daarnaast verzorgt hij het onderhoud van de Protestantse Gemeente in Langedijk. Bij begrafenisvereniging Langedijk Noord is hij voorloper geweest en op dit moment drager en bestuurslid. Ook is hij lid van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. Tussen 1965 en 1980 was hij lid van een schoolcommissie en hielp hij bij een wekelijkse knutselclub voor kinderen. Ook is meneer Polman nog geruime tijd bestuurslid en secretaris geweest van de hengelvereniging Vissersvreugd.

De heer P. Schuit uit Langedijk krijgt een lintje voor zijn inzet op het gebied van sport en cultuur. Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de IJsclub Alkmaar en als vrijwilliger bij het onderhouden van de groenvoorziening van zwembad De Bever. Hij is verder lid van het Algemeen Bestuur en coördinator van de IJsclub Sint Pancras. Ook is hij als scheidsrechter actief bij NHV Vrone en zorgt hij ook daar voor de groenvoorziening. Bij de stichting Nazomerfeesten Sint Pancras helpt de heer Schuit bij verschillende activiteiten, begeleidt hij jongeren, zorgt hij dat alles veilig verloopt en zorgt hij ervoor dat de reclameborden worden geplaatst. Daarnaast maakt hij deel uit van de Tuinkeuringscommissie in Sint Pancras.

De heer C.G.M. Stoop uit Broek op Langedijk levert al jaren een belangrijke bijdrage aan de activiteiten van voetbalvereniging Langedijker Sport Vereniging Voorwaarts (LSVV). Hij verricht voor de club hand- en spandiensten. Zo helpt hij mee in de kantine, doet hij onderhoudswerk en schoonmaakwerk, maar hij is ook omroeper bij wedstrijden. Al jaren begeleidt meneer Stoop jeugdelftallen bij de club. Hij is ook geruime tijd secretaris geweest van de club en loonadministrateur. Naast al deze werkzaamheden voor LSVV is de heer Stoop bijna twintig jaar vrijwilliger geweest bij de parochie St. Jan de Doper.

Mevrouw C. Tromp-Budde uit Zuid-Scharwoude maakt zich al vanaf 1982 hard voor emancipatie, politiek en het welzijn van ouderen. Daarnaast zet zij zich in voor het kerkelijk leven en voor de ondernemingsraad van Heddes Bouwbedrijf BV. Ze is secretaris geweest van de Provinciale Werkgroep van het Katholiek Vrouwengilde Langedijk, waarvoor ze onder andere cursussen `Vrouw en Politiek' verzorgde. Ze is bestuurslid en voorzitter geweest van het CDA. Zij was afgevaardigde van het CDA vrouwenberaad naar het provinciale bestuur van Noord-Holland en lid van regionaal CDA Vrouwenberaad. Van 1998 tot 2002 is zij secretaris geweest van ondernemingsraad. Op dit moment is mevrouw Tromp-Budde vrijwilliger bij de St. Jan de Doperparochie en is zij voorzitter van de Stichting Welzijn Ouderen (SWO) Langedijk. Door haar sociale bewogenheid en haar bestuurlijke kwaliteiten heeft zij SWO echt op de kaart weten te zetten.