Gemeente Medemblik

51631 / 59543 51631

Nieuws

Acht mensen gedecoreerd in Medemblik

Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen op 29 april jl. zijn in de gemeente Medemblik acht mensen benoemd tot lid in De Orde van Oranje Nassau. Ze zijn gedecoreerd om hun grote, en per persoon verschillende, maatschappelijke bijdragen.


- (Vronie) Veronica Margaretha Alida Maria Karsten-Schoenmaker uit Nibbixwoud. Zij heeft `vele verdiensten op maatschappelijk terrein, vooral vrijwilligerswerk.' Zo vallen haar werk voor de Hartstichting en haar pastorale werk op. `Wat deze vrouw tot stand brengt is ronduit verbazingwekkend', aldus emeritus pastoor Mars.


- (Tineke) Trientje Eefje Voswijk-Versteeg uit Twisk heeft zich `bijzonder ingezet voor de samenleving tot over de grenzen van de gemeente Medemblik.' Ze is onder andere oprichtster en leidster van de dansgroep Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen van Nu in Twisk en organiseert verschillende collectes. `Tineke vervult een echte motorfunctie'. Dat zegt Anneke Dercksen-Bobeldijk, voorzitter NBvP, Vrouwen van NU Twisk over haar. `Iemand met een enorm groot hart die van iedereen afscheid neemt met een kus'.


- Marja van Dijk-Brouwer uit Oostwoud kreeg de onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten vooral op gebied van sport. Zo doet ze al sinds 1975 de redactie voor dorpskrant Hauwert en heeft ze meer dan 25 jaar ontzettend veel functies gehad bij VV MOC. `Een dorpsgenoot om zeer trots op te zijn. Ze verdient de titel Mrs MOC. (Wilfred Dekker, voorzitter MOC).


- Anna Lena Stam-Vogel uit Opperdoes heeft heel veel en langdurig vrijwilligerswerk gedaan voor de plaatselijke gemeenschap. Zo organiseert ze al sinds 1968 de collecte van het Reumafonds, doet ze al sinds 1990 vrijwilligerswerk voor het bejaardenhuis en sinds 1980 voor de Christelijk Gereformeerde Kerk. Ze is voorgedragen door haar kleindochter, Melanie Hooiveld: `Ze regelt de prijzen voor de koersbal en klaverjasgroep. `Zelfs de poedelprijzen'.'


- (Bertus) Herbertus Bontenkoning uit Benningbroek is Koninklijk onderscheiden voor zijn grote verdiensten voor de samenleving, vooral voor zijn werk als Kerkvoogd in Wognum en de restauratie van het Witte Kerkje. `Hij wilde het college van kerkvoogden niet verlaten voor de restauratie van het Witte Kerkje een feit was.' Bontekoning was jarenlang de man achter de organisatie van de braderie in Benningbroek en was 35 jaar bestuurslid van de toneelvereniging.


- (Han) Johan Willem Albert van Aalst uit Medemblik is voorgedragen door zijn collega's en kinderen vanwege zijn bijdrage aan de verbetering van het milieu en de werkomstandigheden van de polyesterbewerkers. Sinds 1969 werkt hij bij Contest Yachts in Medemblik en werkte daar aan Vacuüm injectiesysteem waardoor milieuvriendelijk gewerkt kan worden met polyester. Een procédé dat wereldwijd navolging heeft gekregen,`hij heeft zijn bijdrage geleverd aan een betere wereld voor de medemens'.


- (Rinus) Marinus Huijsen uit Medemblik is voorgedragen door de heer Naseer Ahmed Taheem (voormalig asielzoeker) voor zijn vele verdiensten. Huijsen heeft bijzonder veel gedaan voor de familie Taheem. Hij heeft onder andere de verlamde vader en de verstandelijk gehandicapte broer van Taheem gereden naar Leeuwarden. Ook is de heer Huijsen oprichter en onderhouder van de kinderboerderij in de kern Medemblik en verricht hij mantelzorg voor zijn kleindochter. `Hij heeft zeer veel persoonlijke interesse voor velen, die daardoor weer een menswaardig en nuttig bestaan konden oppakken.' Aldus de familie Taheem)


- Marjolein Yolanda Bonne-Saal uit Oostwoud is onderscheiden voor haar, en haar mans, grote inzet voor de sportvereniging en de samenleving in het algemeen. Zo is ze sinds 1988 secretaris van gymvereniging De Spartaan en dat was in de praktijk zo'n beetje `manusje van alles'. `Bij gebrek aan een nieuw bestuur (rond 1990) nam Marjolien steeds meer taken op zich', aldus Jan Koppes van De Spartaan en verder: `de spil waar de vereniging op draaide en toen die wegviel, was het wel even slikken'.

Burgemeester Van Eijk reikte de lintjes vol trots uit. `Het is fantastisch te zien hoe levend ons vrijwilligersleven is in Medemblik. Ik voel me vereerd dat ik deze mensen een lintje mag opspelden'.