Gemeente Baarn

Koninklijke onderscheidingen

Vandaag, woensdag 29 april, worden vijftien Baarnaars in het zonnetje gezet. De burgemeester van Baarn, de heer J. de Groot, reikt bij de Algemene Gelegenheid van Koninginnedag een Koninklijke onderscheiding uit aan:


* de heer ir. F.J. Armbrust

* de heer J.P. Cosijnse

* de heer A.G. Dekker

* mevrouw A.M. Dekker-Willemsen

* mevrouw J.H. van Doorn-Leenslag

* de heer G.A. Enzerink

* mevrouw A.G. van der Hoeven-Kisjes

* mevrouw E.C. Meurs-Vermeeren

* de heer W. van Olst

* de heer W.C. Oudendorp

* de heer L. Rebel

* de heer G. Rosendal

* mevrouw M. Smits-Van Dijk

* de heer drs. T. Stein

Allen wonen in Baarn en zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vindt met enkele muzikale intermezzoâs plaats in Cultureel Centrum De Speeldoos te Baarn vanaf 10.00 uur.

Degenen, die een onderscheiding ontvangen, hebben zich in de afgelopen jaren op uiteenlopende gebieden zeer verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hieronder volgt per gedecoreerde een korte beschrijving van de verdiensten.

De heer ir. F.J. Armbrust
De heer Armbrust (73) is ruim vijftig jaar amateur-jazzmuzikant en werft fondsen door belangeloos optreden bij muziekevenementen. Hij is zes jaar bestuurslid geweest van de Stichting Stabu en bestuurslid bij diverse andere organisaties. In 2000 en 2001 was hij actievoerder voor behoud van ziekenhuis Molendael. De laatste jaren is hij voorzitter van de Vriendencommissie van de Hartstichting, afdeling Midden-Nederland en voorzitter van het comité plaatsing AEDâs in Baarn en omgeving.

De heer J.P. Cosijnse
De heer Cosijnse (44) is vanaf 1981 actief voor de Fiets Cross Club The Wheelyâs. Zo was hij betrokken bij de oprichting van de club en vanaf dat moment heeft hij vele activiteiten verricht, zoals penningmeester, baanonderhoud, onderhoud aan het fietscrossterrein en trainen van beginnende rijders. De laatste jaren is de heer Cosijnse heel actief geweest met het realiseren van de bouw van een nieuwe kantine voor The Wheelyâs,

De heer A.G. Dekker
De heer Dekker (53) is naast zijn werk voor Scouting Nederland in Leusden sinds 1974 ook als vrijwilliger actief binnen deze organisatie. Hij heeft vele functies vervuld bij de zeeverkennersgroep Mango Kwane en is nu actief bij scoutinggroep Merhula. Hij heeft andere groepen in Baarn begeleid en heeft verder vele activiteiten in Baarn voor en vanuit Scouting verzorgd. Op regionaal niveau is hij lid van het activiteitenteam in regio Utechtse Heuvelrug.

Mevrouw A.M. Dekker-Willemsen
Mevrouw Dekker (52) is vanaf 1974 actief binnen Scouting Nederland. Zij is actief betrokken bij Scoutingcentrum Buitenzorg, was gegevensbeheerder en lid van de kampstaf. Verder is zij actief binnen Scoutinggroep Merhula. Zij is contactpersoon voor het activiteitenteam van het district Gooi-Zuid en coördinator van de internationale correspondentie tussen scouts. Verder verzorgt zij de inzameling van de collectes voor Jantje Beton. Veel activiteiten doet zij samen met haar echtgenoot.

Mevrouw J.H. van Doorn-Leenslag
Mevrouw Van Doorn (84) is 55 jaar actief als colonnevrijwilliger voor het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 1990 is mevrouw Van Doorn via de Unie van Vrijwilligers onder meer als vrijwilliger actief in het Meander Medisch Centrum in Baarn. Verder is zij vijf jaar gastvrouw in het Woon- en Zorgcentrum Santvoorde.

De heer G.A. Enzerink
De heer Enzerink (84) is via de Commissie Vervoer Ouderen vanaf 1984 actief als chauffeur en de laatste jaren als bijrijder op de ouderenbus van FGBB Welzijn Ouderen. Tevens is hij lid van de feestcommissie en de technische commissie. De heer Enzerink organiseert vele jaren tochtjes op de zaterdagmiddag voor ouderen, die veel belangstelling genieten.

Mevrouw A.G. van der Hoeven-Kisjes
Mevrouw Van der Hoeven (68) is vanaf 1970 actief als vrijwilliger. Zij gaf tien jaar Nederlandse taalles aan anderstaligen. Vanaf 1972 is zij voorzitter van de zendingscommissie en lid van de kerkenraad (6 jaar) van de Nederlands Hervormde Kerk in Baarn. Verder is mevrouw Van der Hoeven bestuurslid geweest van het Griftland College, mantelzorger en actief voor Stervensbegeleiding Baarn. Vanaf 2002 is zij bestuurslid van Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn.

Mevrouw E.C. Meurs-Vermeeren
Mevrouw Meurs (74) is oprichter, voorzitter en PR-functionaris van de Vereniging Woongroepen Ouderen Baarn. In deze functie zet zij zich in voor het initiëren, oprichten, bouwen, toewijzen en beheren van gebouwen voor woongroepen ouderen. In 1997 heeft mevrouw Meurs in samenwerking met Stichting Eemland Wonen de eerste woongroep voor ouderen opgericht aan de Vlinthof. Momenteel zet zij zich in voor de realisering van de tweede woongroep.

De heer W. van Olst
De heer Van Olst (72) is vanaf 1973 als vrijwilliger actief. Hij is vele jaren diaken/ouderling geweest van de voormalige Nederland Hervormde Gemeente Calvijn en bestuurslid van de Vereniging Een School met de Bijbel. Hij is zeven jaar bestuurder van een schoolbus geweest. Momenteel is de heer Van Olst actief als secretaris van de mannenvereniging Calvijn, voor Verzorgings- en Verpleeghuis Schoonoord.

De heer W.C. Oudendorp
De heer Oudendorp (81) is vanaf 1993 in verschillende functies als vrijwilliger actief. Zo is hij al die tijd adviseur en lid van de bouwcommissie van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, afdeling Baarn. Hij is consulent ouderenhuisvesting van de ANBO en bestuurslid van de FGBB. De heer Oudendorp is medeoprichter en was zeven jaar bestuurslid van de Stichting Seniorenraad Baarn. Verder is hij secretaris van de Woon Advies Commissie Baarn.

De heer L. Rebel
De heer Rebel (66) is vanaf 1986 actief op kerkelijk gebied. Hij is bijna twintig jaar diaken van de Wijkgemeente Pauluskerk van de Hervormde Gemeente in Baarn. Vanuit deze functie heeft hij vele uiteenlopende activiteiten verricht waaronder: het verzorgen van de kerktelefoon (thans kerkradio), het wekelijks verzorgen van de liturgieën voor visueel gehandicapten, coördinator van de âOpen Kerkâ in de zomermaanden, commissiewerk en het verzorgen van muziek. Vanaf 1990 is de heer Rebel actief in de werkgroep âBaarn helpt Perisâ, waarvoor hij vele activiteiten vericht.

De heer G. Rosendal
De heer Rosendal (79) is vanaf 1973 als vrijwilliger actief. In de periode van 1973 tot 1984 was hij samen met zijn vrouw vele uren per week actief voor muziekvereniging Excelsior, die in 1984 opging in Avant Courir. Daarnaast verricht de heer Rosendal voor mensen in zijn leef- en woonomgeving allerlei hand- en spandiensten. Vooral voor zijn overbuurvrouw heeft hij vier jaar veel hulp verleend. Vanaf 2001 is hij actief als vrijwilliger bij het Soester Mannenkoor Apollo, de Wijkgemeente Pauluskerk van de Hervormde Gemeente in Baarn en bij Verzorgings- en verpleeghuis Schoonoord.

Mevrouw M. Smits- van Dijk
Mevrouw Smits (81) is sinds 1983 actief als vrijwilliger bij Dienstverleningscentrum De Leuning. Zij is hoofd van de receptie en geeft leiding aan twintig receptionisten. Daarnaast organiseert zij warme maaltijden en activiteiten, is ze chauffeur en bijrijder op de ouderenbus geweest en eerste aanspreekpunt voor alle vrijwilligers.

De heer drs. T. Stein
De heer Stein (71) is vanaf 1984 actief in bestuursfuncties. Zo is hij elf jaar actief geweest als bestuurslid en voorzitter van de afdeling Baarn van het CDA. Vanaf 1996 heeft de heer Stein als afgevaardigde van de Paaskerk zitting in de Raad van Kerken â Baarn. Vanaf 2002 vervult hij de functie van vice-voorzitter. Vanaf 2002 is de heer Stein voorzitter van de Historische Kring âBaerneâ.

Alle beschreven activiteiten, die betrokkenen zonder een vergoeding of betaling en vaak met een groot enthousiasme en grote inzet jarenlang hebben ontplooid en nog steeds verrichten ten behoeve van de samenleving, vormen voor Hare Majesteit de Koningin reden om ter gelegenheid van de viering van haar verjaardag allen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.