Aantal verkochte woningen daalt met 34%

29/04/2009 11:30

ABF Valuation

Het aantal verkopen ligt op een lager niveau dan gebruikelijk voor het eerste kwartaal van het jaar. In deze periode zijn ruim 32.000 woningen van eigenaar veranderd tegen 49.000 in de eerste periode van 2008. Sinds het eerste kwartaal van 1996 is een dergelijk laag aantal transacties niet meer genoteerd. Vergeleken met een jaar geleden zijn er 34% minder woningen verhandeld. Desondanks is de landelijke prijsdaling nog beperkt met -0,5%. Het aantal verstrekte hypotheken daalt al sinds het tweede kwartaal van 2006. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2008 is het aantal verstrekte hypotheken 20% gedaald. Dit is het twaalfde kwartaal op rij dat het aantal verstrekte hypotheken lager uitkomt dan een jaar eerder.

Samen met een daling van het aantal transacties en een daling van het aantal verstrekte hypotheken stijgt het aantal executieverkopen. De kans op betalingsachterstanden is de afgelopen maanden fors toegenomen. Ten opzichte van een jaar geleden worden nu 7% meer woningen via een executieverkoop verkocht.

Ten opzichte van een jaar geleden komt de gemiddelde woningwaarde in Nederland een half procent lager uit. Vooral appartementen zijn fors in waarde gedaald; -2,5% ten opzichte van het eerste kwartaal 2008. Eengezinswoningen zijn in het afgelopen jaar slechts -0,1% in waarde afgenomen.

Niet alle woningen zijn even sterk in waarde gedaald of gestegen. Bij onderscheid naar prijsklasse bleek dat vooral dure eengezinswoningen (boven de 350.000 euro) in het westen van het land sterker in prijs zijn gedaald dan goedkope en middeldure eengezinswoningen. Dit geldt niet voor de appartementen; die zijn in alle prijsklassen gedaald.

De gemiddelde prijs van een woning is in het afgelopen jaar met -0,5% gedaald tot 255.000 euro. De gemiddelde prijs van een eengezinswoning komt hiermee uit op 278.000 euro en van een appartement op 190.000 euro. De WOX (1995 = 100) noteert een stand van 268. De huidige inflatie bedraagt 2% (maart 2009, CBS). De reële waarde van een woning is hiermee dus nog verder gedaald.

Het afgelopen kwartaal daalden de prijzen wederom op provincie niveau. Over het gehele jaar bekeken zijn er 8 van de 12 provincies waarbij de gemiddelde woningprijs licht in waarde is afgenomen (tot -0,8%). Dit zijn de provincies Groningen, Drenthe, Gelderland, Flevoland en Limburg. In drie provincies daalde de prijs meer: Noord-Holland (-1,3%), Zuid-Holland (-3,1%) en Zeeland (-1,9%). In de provincies Utrecht en Overijssel is de woningwaarde nog gestegen met resp. 1,9% en 4,2%.

Op COROP niveau heeft de grootste daling van de gemiddelde woningprijs plaatsgevonden in de regio 's-Gravenhage; daar daalden de gemiddelde woningprijs met -5,2%. Appartementen daalden fors met -11,6% en eengezinswoningen daalden ook sterk met -6,6%. Andere dalers betreffen de COROP-gebieden Groot-Amsterdam, IJmond, Leiden, 't Gooi en de Vechtstreek waar de gemiddelde prijs van eengezinswoningen meer dan -2,5% in waarde afnamen. Meergezinswoningen zijn vooral in de regio's in de provincie Zuid-Holland fors in waarde gedaald (meer dan -5%).

Op basis van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt voorspelt ABF Valuation voor de woningprijs in het 2e kwartaal 2009 een jaarontwikkeling van -2,6%.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dewox.nl

http://www.abfvaluation.nl/