Economische crisis biedt kansen voor 'WerkZat' in de bibliotheek

29/04/2009 12:00

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Steeds meer mensen weten de weg naar 'WerkZat' te vinden met de opening van de 45ste 'WerkZat bibliotheek' in Alkmaar deze maand. 'WerkZat' biedt informatie, spreekuren van loopbaancoaches en arbeidsadviseurs en diverse workshops op het gebied van werk en ontwikkeling. Gratis of tegen een kleine vergoeding. Dus toegankelijk voor iedereen!

In deze tijd van economische crisis blijkt WerkZat voor steeds meer mensen een eerste stap op weg naar een verandering in werkomstandigheden. Dit merkt ook Lourina de Voogd, van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, één van de initiatiefnemers van WerkZat: "In het begin was het wennen, dat ook de bibliotheek op het gebied van werk iets te bieden heeft. Voor zowel de bezoekers als ook de lokale samenwerkingspartners. Maar net als in de landen om ons heen, is het steeds normaler dat de bibliotheek als maatschappelijke instelling een rol speelt bij het vinden van ander werk of bij omscholing. Vaak in samenwerking met lokale partners als de gemeente, het UWV Werkbedrijf of de Kamer van Koophandel."

De bibliotheek heeft op het gebied van werk en ontwikkeling al veel te bieden. Maar sinds 2 jaar gaat de bibliotheek een stapje verder, aldus De Voogd : "Met WerkZat bieden de bibliotheken naast het reguliere aanbod ook workshops, cursussen en coaching. Deelnemers worden geprikkeld in hun creativiteit en moed, getraind in vaardigheden en geholpen met het maken van keuzes. Dat alles in een neutrale, laagdrempelige omgeving. Het geeft vaak net dat extra zetje wat mensen nodig hebben".

WerkZat is in 2007 ontstaan uit een initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, de educatieve omroep RVU en de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten. Er zijn 1100 openbare bibliotheken in Nederland. Een kwart van de Nederlanders is lid van de bibliotheek (4.011.000 leden). 40% van de leden bezoekt de bibliotheek minimaal één keer per twee weken, 80% bezoekt de bibliotheek 1x per maand of vaker.





http://www.werkzat.nl


Noot voor de redactie:

(