Milieuorganisaties blij met besluit Raad van State over kolencentrales

29/04/2009 12:05

St. Greenpeace Nederland

Milieuorganisaties blij met besluit Raad van State over omstreden kolencentrales

Uitspraak is nieuwe overwinning voor het klimaat

De Raad van State heeft besloten om aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg te vragen of de uitstoot van vervuilende emissies van kolencentrales van E.ON, Electrabel en RWE in strijd is met Europese NEC-Richtlijn. De Raad heeft met deze uitspraak Stichting Natuur en Milieu en Greenpeace in het gelijk gesteld. Een gevolg van de uitspraak van de Raad van State is dat de milieuvergunningen voor de bouw van drie kolencentrales alsnog kunnen worden vernietigd indien het Europese Hof positief beslist. De energiebedrijven zouden moeten wachten op de uitspraak van de Raad van State. Dit duurt naar verwachting anderhalf jaar.

"Elke uitstel is winst. Eind december moet er een nieuw ambitieus klimaatverdrag gesloten worden. Nieuwe broeikasgaskanonnen als kolencentrales kunnen we daar niet bij gebruiken. Als energiebedrijven slim zijn, gaan ze nu investeren in schone energie in plaats van deze achterhaalde technologie," aldus Femke Bartels, campagnedirecteur bij Greenpeace. Volgens Mirjam de Rijk, directeur Stichting Natuur en Milieu neemt het financiële risico voor de energiebedrijven door deze vertraging verder toe: "De business case van kolencentrales wordt steeds slechter omdat ze eindelijk de rekening gepresenteerd krijgen voor vervuilende uitstoot."

De nieuwe kolencentrales stoten zoveel zwavel- en stikstofverbindingen uit dat de vraag is of Nederland onder het door Brussel vastgestelde emissieplafond kan blijven. Dit plafond ligt vast in de zogenoemde NEC-richtlijn (National Emission Ceiling). Indien het Europese Hof beslist dat de milieuvergunningen van E.ON, RWE en Electrabel alsnog moeten worden getoetst op de NEC-Richtlijn, zal een nieuwe vergunning moeten worden aangevraagd. Dat kost tenminste anderhalf jaar. Daarnaast heeft de Raad van State besloten dat andere beroepszaken tegen de milieuvergunningen worden aangehouden tot de uitspraak van het Europese Hof. Ook deze zaken kunnen nog leiden tot vertraging of vernietiging van de milieuvergunningen.

Het energiebedrijf E.ON is al enige tijd geleden gestart met de bouw van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam. Electrabel heeft ook vergevorderde plannen voor een centrale op de Maasvlakte. Het Duitse RWE wil binnenkort in de Eemshaven in Groningen beginnen met de bouw van een kolencentrale, net als NUON. De milieuvergunning van NUON werd kortgeleden vernietigd door de Raad van State. Opvallend is dat er volgens netbeheerder TenneT vanaf volgend jaar al genoeg elektriciteit in Nederland wordt geproduceerd om aan de elektriciteitvraag te voldoen. De nieuwe kolencentrales zullen dus vooral voor de export gaan produceren.

Natuur en Milieu en Greenpeace willen dat er snel een eind komt aan de bouw van ouderwetse kolencentrales die veel CO2 uitstoten. De gevolgen voor het milieu en de natuur zijn enorm. Een kolencentrale stoot net zoveel CO2 uit als 2 miljoen auto's en zorgt voor een onaanvaardbare stijging in de uitstoot van fijn-stof.