Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 4
's-Gravenhage
Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 22
's-Gravenhage

Datum 29 april 2009
Ons kenmerk HDAB2009006948
Onderwerp Verlenging NAVO-operatie Allied Protector

In aansluiting op onze brief van 13 maart jl. over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO- operatie Allied Protector ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië, die werd besproken in het algemeen overleg met de Tweede Kamer op 26 maart jl, informeer ik u mede namens de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over het besluit tot verlenging van de duur van deze operatie.

Sinds de start van de operatie op 28 maart jl. hebben de marineschepen in de NAVO- operatie een zeer welkome bijdrage geleverd aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Door actief optreden van Allied Protector worden piraten afgeschrikt en worden hun activiteiten verstoord. Aanvallen door piraten zijn voorkomen en door piraten gegijzelde personen zijn bevrijd. Deze positieve effecten laten onverlet dat zich recentelijk een sterke stijging van het aantal aanvallen door Somalische piraten heeft voorgedaan. Mede in het licht van de internationale bezorgdheid over deze situatie, heeft de Secretaris-Generaal van de NAVO verzocht de duur van de operatie Allied Protector te verlengen. Nederland en de overige NAVO-lidstaten stemmen hiermee in. Een verlenging van de NAVO-presentie draagt

Pagina 1/1




Ministerie van Defensie

bij aan de effectiviteit van de internationale inspanningen tegen piraterij in de Golf van Aden en de kustwateren rond Somalië.
Voor de operatie betekent dit dat deze eerder wordt hervat dan voorzien. Het oorspronkelijk geplande havenbezoek aan Karachi (Pakistan) is ingekort. Geplande havenbezoeken aan Singapore en Perth (Australië), alsmede oefeningen van het NAVO-vlootverband in Azië komen te vervallen. Op 28 april vaart het vlootverband, waaronder de Hr. Ms. De Zeven Provinciën, terug naar de Hoorn van Afrika om het tweede deel van operatie Allied Protector uit te voeren tot de voorziene einddatum van 28 juni 2009.

Mede naar aanleiding van het resultaat van het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken aan Washington op 21 april jl. wordt momenteel in NAVO-verband bezien hoe het mandaat van de operatie Allied Protector kan worden verbeterd met het oog op detentie van piraten. Vooralsnog zullen voor Allied Protector bij terugkeer in de wateren rond Somalië terzake echter dezelfde gedragsregels gelden als tot dusver.

De additionele uitgaven die gemoeid zijn met deze verlengde Nederlandse bijdrage zijn geraamd op circa 1,2 miljoen euro. De totale uitgaven gemoeid met de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie Allied Protector komen daarmee op circa 2 miljoen euro. Deze uitgaven komen ten laste van de structurele voorziening «uitvoeren crisisbeheersingsoperaties» van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) op de defensiebegroting.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

Pagina 2/2






---- --