Jaarverslag Faunafonds 2008

Het Bestuur van het Faunafonds heeft vandaag zijn jaarverslag en de jaarrekening over 2008 gepubliceerd.

In het jaarverslag wordt een overzicht gegeven van de wijze waarop de taken van het Faunafonds in 2008 zijn uitgevoerd en welke kosten daarmee gemoeid zijn geweest. De jaarrekening over 2008 is, voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring, in het jaarverslag opgenomen.

In 2008 heeft het Bestuur van het Faunafonds zich gefocust op zijn drie kerntaken; het faciliteren van het beheer van de Nederlandse fauna door onderzoek en voorlichting, het adviseren van rijksoverheid en de colleges van gedeputeerde staten van de provincies en het verlenen van tegemoetkomingen in de schade door beschermde inheemse dieren.

Op het terrein van het onderzoek leverde het Faunafonds een belangrijke bijdrage aan het onderzoeksprogramma voor het Beleidskader Faunabeheer. Daarnaast is onder meer onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van veldmuispopulaties in Nederland met als reden de exorbitant hoge schade die deze diertjes in het jaar 2004 in grasland aanrichtten. Ook is onderzocht of en hoe broedhabitat en opgroeihabitat van overzomerende grauwe ganzen door middel van een raster kan worden gescheiden zodat schade aan landbouwgewassen wordt voorkomen.

In 2008 heeft het bestuur een aantal adviezen gegeven en besluiten genomen. We brachten adviezen uit aan de Minister van LNV, o.a. over het gebruik van de restlichtkijker en het mastaanbod, terwijl ook de provincies werden voorzien van adviezen. Een toetsingskader voor de tweede generatie faunabeheerplannen werd ten behoeve van de provincies opgesteld. Het bestuur besloot geen eigen risico in mindering te brengen op de tegemoetkoming in de schade veroorzaakt door bevers.

De omvang van de tegemoetkomingen in de schade, die door het bestuur zijn verleend, steeg zeer aanzienlijk, van ruim 6 miljoen euro in 2007 naar ruim 11,2 miljoen euro in 2008. In dit bedrag heeft ca. 2,5 miljoen euro betrekking op schade die overwinterende ganzen in zogenoemde ganzenfoerageergebieden hebben aangericht. Als gevolg van afgenomen animo voor het afsluiten van opvangovereenkomsten kozen meerdere grondgebruikers er in 2008 voor een verzoekschrift bij het Faunafonds in te dienen.

Voorts kenden we de explosieve stijging van de prijzen voor land- en tuinbouwproducten en fruit. Ook zagen we een toename van het aantal verzoekschriften (2007: 4080 en 2008: 4845). Deze oorzaken hebben gezamenlijk tot de stijging van het totale bedrag aan tegemoetkomingen geleid. Het gemiddelde bedrag dat per toegekend verzoek is uitbetaald steeg in 2008 van ¤ 1.633 (2007) naar ¤. 2.613.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed