Partij van de Arbeid

Ruim baan voor diversiteit

29-04-2009 11:57

26 april vond in het gebouw van de Eerste Kamer een bijeenkomst plaats in samenwerking met het Surinaams Platform en het Multi-etnisch vrouwennetwerk. Thema: diversiteit. PvdA Eerste-Kamerlid Joyce Sylvester schreef, als dagvoorzitter en initiatiefnemer, voor pvda.nl een verslag.

De bijeenkomst begon met een toespraak van Lilianne Ploumen. Daarin legde zij de nadruk op het bewust worden van de aanwezigheid van diversiteit in de Nederlandse samenleving. Als je het hebt over de samenleving dan heb je het eigenlijk al over diversiteit. Als voorbeeld nam zij mensen uit Limburg en Amsterdam, die zijn al heel divers. Laat staan als je het hebt over mensen afkomstig uit Suriname, Turkije, Marokko of een willekeurig ander land.

Op de bijeenkomst werden workshops georganiseerd om de aanwezigen kennis te laten maken met de verschillende bestuurslagen; Eerste Kamer, Tweede Kamer, Provinciale Staten, Gemeenteraad en Stadsdeelraad in de Nederlandse samenleving. Met als uitgangspunt dat zowel het bestuur als de volksvertegenwoordiging van de PvdA divers samengesteld dient te worden. Dus meer participatie van vrouwen, mensen met een andere afkomst, etc. Uiteraard dient daarbij de kwaliteit voorop te staan.

Veel interesse was er voor de workshop die werd geleid door Siepie de Jong, en ook Eerste Kamerlid Ing Yoe Tan en Ed van Thijn waren daarbij aanwezig. De Tweede Kamerleden Pierre Heijnen, Chantal Gillard en John Leerdam uitleg gaven over de werkzaamheden als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer. Onno van der Vlerk, Songul Akkaya en Lidwien Venselaar gaven voorlichting over de Provinciale Staten. Belangstellenden in de gemeenteraad zaten in de workshop van Peggy Wijntuin, Peggy Burke en Roy Blinker. Fatima Elatik en Hans Ouwerkerk brachten de Stadsdeelraad over het voetlicht. Er werd veel gedebatteerd en er was genoeg ruimte voor discussie.

Na een korte terugkoppeling in de plenaire zaal hield Mariëtte Hamer een enerverende toespraak. Zij kwam rechtstreeks uit het JSF overleg speciaal naar deze bijeenkomst. Tijdens haar toespraak legde ze vooral de nadruk op het feit dat de persoonlijke kwaliteiten van (kandidaat) bestuurders op de eerste plaats komen. Het is schadelijk voor de PvdA als mensen simpelweg tekort komen om hun (politieke) functie naar behoren te vervullen.

Jacques Wallage, burgemeester van Groningen, kon niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Hij liet door middel van een videoboodschap toch van zich horen. Ook hij legde de nadruk op gebleken geschiktheid. Hij sprak over een akelig klimaat dat is ontstaan in Nederland met betrekking tot migranten, hun kinderen en hun kleinkinderen. 'Het is alsof je een extra examen moet afleggen om te bewijzen dat je het land, de provincie of de gemeente, goed zult dienen. De PvdA zou zich hiervan moeten distantiëren. De PvdA zoekt talent voor elke plek. We willen dat het talent, gezamenlijk, aan een aantal eisen voldoet. We willen voldoende vrouwen, mannen en migranten, etc. Alleen op die manier is de politiek nog geloofwaardig.'

Gezien de vele positieve reacties die de organisatie heeft mogen ontvangen kan worden vastgesteld dat de bijeenkomst een groot succes is geweest. Er zal in de nabije toekomst een vervolgbijeenkomst georganiseerd worden.

Dr. Joyce Sylvester