Gemeente Harenkarspel


Negen koninklijke onderscheidingen in Harenkarspel

Op woensdagochtend 29 april tussen 10.00 en 11.30 uur ontvingen 9 personen in Harenkarspel een Koninklijke onderscheiding. Aan zeven inwoners uit Harenkarspel, een inwoner uit Schagen en aan een inwoner uit Pingjum werden de Koninklijke onderscheidingen door de burgemeester van Harenkarspel, de heer E.J. Brommet uitgereikt.

De heer Jouke Risselada (59) uit Pingjum ontvangt de onderscheiding vanwege zijn werkzaamheden als huisarts. Zo heeft Jouke Risselada zich vanaf 1 februari 1978 tot heden als huisarts gevestigd in het medisch centrum in Warmenhuizen, in associatie met de heer W. Veerman. De decorandus heeft zich op geheel eigen wijze ingezet voor een optimale huisartsenzorg in de gemeente Harenkarspel. Hij oefent het huisartsenvak met hart en ziel uit en heeft grote belangstelling voor de mens achter de patiënt. Hij is ook buiten diensttijd bereikbaar en beschikbaar. Vanaf 1978 tot heden is de heer Risselada medisch adviseur van de woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten "De Ploeg" in Warmenhuizen. Van 1978 tot 1998 heeft de heer Risselada samen met zijn collega de heer W. Veerman, EHBO lessen verzorgd. Van 1978 tot 1995 heeft hij zorg gedragen voor Consultatie Bureau werkzaamheden in de gemeente Harenkarspel. In 2000 werd decorandus gevraagd deel uit te maken van het bestuur van het audiologisch centrum Holland-Noord. Vanwege zijn interesse op het audiologisch (geneeskundig specialisme gehoorfunctie) gebied en zijn bestuurlijke kwaliteiten werd hij als enige huisarts uit Noord-Holland hiervoor gevraagd.

Mevrouw Anna Hendrika Theodora Wester-Wigchert (71) uit Warmenhuizen wordt onderscheiden vanwege haar betrokkenheid van 1976 tot heden, als voorzitter en penningmeester van de Vroegtijdige Onderkenning Geestelijke Gehandicapten. Mevrouw Wester-Wigchert behartigt de belangen van mensen met een verstandelijke handicap. Zij organiseert daarnaast bijeenkomsten en activiteiten, tezamen met het bestuur en met volle overgave en toewijding. Ook verleent zij sinds 1976 in de weekenden en feestdagen mantelzorg aan haar geestelijk gehandicapte zoon. Sinds 1978 tot heden zet mevrouw Wester-Wigchert zich in als voorzitter, penningmeester en souffleur voor Toneelvereniging Spot70 te Warmenhuizen. Daarnaast heeft zij zich in de periode van 1973 tot 1990 verdienstelijk gemaakt als voorzitter en penningmeester van de politieke partij CDA, afdeling Warmenhuizen. Ook is mevrouw Wester-Wigchert van 1994 tot 2008 lid geweest van de kunstcommissie van de gemeente Warmenhuizen. Daarnaast vervult mevrouw Wester-Wigchert sinds 1995 tot heden het voorzitterschap van de Verwantenraad van het gezinsvervangend tehuis voor geestelijk gehandicapten "De Ploeg" in Warmenhuizen. Vanaf 1996 tot heden zet zij zich met hart en ziel in als penningmeester van het Parochiebestuur van R.K. Ursula Parochie te Warmenhuizen.

Mevrouw Wilhemina Petronella Ramler-Wijker (53) uit Dirkshorn wordt gedecoreerd vanwege haar 30 jarig lidmaatschap van zangvereniging Excelsior te Dirkshorn. Gedurende deze periode was zij vijf jaar algemeen bestuurslid, vijftien jaar secretaresse en vervult zij sinds 1998, nu tien jaar, het voorzitterschap van het gemengd koor. Vanaf 1999 tot heden biedt mevrouw Ramler-Wijker ook één maal per jaar de helpende hand bij de organisatie en administratieve werkzaamheden omtrent de deelname aan een groot modiaal evenement in Oostenrijk. Sinds 1986 tot heden vervult mevrouw Ramler-Wijker de rol van kinderleidster van de oud-katholieke parochie van de H. Laurentius te Alkmaar. Daarnaast speelt mevrouw Ramler-Wijker sinds 1887 tot heden met volle overgave en enthousiasme als speler bij toneelgroep VVO. Naast haar toneelprestaties verricht zij allerlei hand- en spandiensten. In de periode van 1997 tot 2000 bekleedde mevrouw Ramler-Wijker de functie van secretaresse-assistent projectleider bij de Stichting Hobro. Mevrouw Ramler-Wijker heeft gedurende het bestaan van deze stichting als spil binnen deze organisatie, onder meer als vertrouwenspersoon, een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van diverse muziekprojecten.

Mevrouw Willie de Geus-Vriend (68) uit Stroet (Sint Maarten) krijgt een onderscheiding omdat ze in hart en nieren een vrijwilligster is. Vanaf 1974 tot heden is zij zeer actief betrokken bij bejaardencentrum De Hornhoeve in Dirkshorn. Zo was zij van 1974 tot en met 1994 bestuurslid van De Hornhoeve. Mevrouw de Geus-Vriend was niet alleen op bestuurlijk niveau bij het bejaardencentrum betrokken, maar deed en doet ook veel moeite om het de bewoners zo goed mogelijk naar de zin te maken. Vanaf 1 januari 1995 maakt De Hornhoeve deel uit van de Stichting Zorg voor Ouderen Harenkarspel. Zij maakte meteen deel uit van de inrichtingscommissie van de nieuwe Hornhoeve. Vanaf april 1996 tot heden ging ze geruisloos deel uitmaken van de Ontspanningscommissie van De Hornhoeve. Vanaf 1977 tot 1985 was mevrouw de Geus-Vriend vrijwillig werkzaam als secretaresse op basisschool de Regenboog in Stroet. Ook bij de Gereformeerde Kerk in Dirkshorn is zij al vele jaren zeer actief en enthousiast betrokken. Zo was zij van 1972 tot en met 1976 diaken bij deze kerk. Van 1988 tot 1992 was mevrouw de Geus-Vriend jeugdouderling bij de Gereformeerde Kerk in Dirkshorn. Een taak die ze met veel enthousiasme uitvoerde. Ook zong ze jaren in het kerkkoor Cantium, totdat deze een paar jaar terug werd opgeheven. Tot op heden is ze nog steeds zeer nauw betrokken bij het organiseren van kerkelijke activiteiten.

De heer Johannes Wilhelmus Maria Spijker (51) uit Schagen fungeerde in de periode 1981 tot 1983 als medeoprichter en als eerste officiële voorzitter van de Rooms Katholieke Jongeren Soest (RKJS) te Soest. De heer Spijker stond mede aan de basis voor gezellige feestavonden, themabijeenkomsten plus de jaarlijkse sportdag. Sinds 1983 tot heden vervult de heer Spijker met verve de functie van vice-voorzitter van muziekvereniging Harmonie D.S.V. te Warmenhuizen. In deze hoedanigheid ondersteunt hij de voorzitter, is plaatsvervanger bij vergaderingen en serenades en ondersteunt hij eveneens de penningmeester, onder meer bij de administratie van contributies en lesgelden. Daarnaast draagt hij zorg voor een actieve werving van donateurs en zet hij zich bovengemiddeld in om de diverse voorbereidingen te treffen voor omvangrijke projecten, onder meer voor het toneelstuk Peer Gynt met Frank Groothof en voor het Harenkarstival. Dit jaar is hij precies vijfentwintig jaar lid van DSV. Naast dit alles is de heer Spijker sinds 1983 tot heden docent aan het GSg Schagen en heeft dit jaar zijn 25-jarig dienstverband mogen vieren. Hij werkt letterlijk en figuurlijk achter de schermen van deze onderwijsinstelling. Hij wordt veelal gezien als spil in het logistieke web van onderwijsroosters.

De heer Wilhelmus Franciscus Dekker (68) uit Warmenhuizen is sinds 1966 tot heden vrijwilliger bij de Harmonie D.S.V. Hij is zelf al sinds 1956 lid, al 52 jaar lang. Hij verricht met veel enthousiasme allerlei hand en spandiensten op het gebied van onderhoud en elektriciteit. Van 1977 tot 1986 was de heer Dekker voorzitter van D.S.V. Samen met het bestuur bepaalde hij het beleid van de Harmonie D.S.V. en onderhield hij de contacten met de dirigent, het orkest en de leden. Tevens droeg hij mede zorg voor de ledenadministratie en de Public Relations. Van 1978 tot 1987 zette de heer Dekker zich in voor de RK Kerk H.H. Ursula en Gezellinnen. Enthousiast en actief was de heer Dekker van 1960 tot 2001 vrijwilliger bij de tuindersvereniging. Wanneer er tuinders ziek werden, of door anderen omstandigheden niet op het land of in de kassen konden werken, zorgde deze vereniging ervoor dat de werkzaamheden in teamverband toch doorgingen. De heer Dekker stond altijd paraat om te helpen. Sinds 1968 tot heden is de heer Dekker drager bij de begrafenisvereniging Sint Barbara/De Laatste Eer. Van 1971 tot 1994 is hij lid geweest van het Bestuur van de toenmalige L.T.B./Hollandse Maatschappij. Nu beter bekend als de Land en Tuinbouw Organisatie (L.T.O.). Hij droeg zorg voor de plaatselijke afdeling van de Land en Tuinbouw Organisatie. Sinds 1992 tot heden gaat de heer Dekker voor het Hoogheemraadschap elke lente en herfst op pad in de voor hem zo bekende gebied. Zijn kennis van het gebied en inzicht in de onderhoudsverplichtingen, zijn voor hem als schouwmeester van groot belang. Sinds 2005 tot heden verzorgt de heer Dekker samen met een groep mannen de parochietuin en de begraafplaats van de R.K. Kerk.

De heer Cornelis Aldert Bakker (64) uit Tuitjenhorn krijgt een onderscheiding vanwege zijn werkzaamheden van 1983 tot heden als correspondent bij de Schager Courant voor de dorpen in de gemeente Harenkarspel en volgt alle ontwikkelingen daar voor de krant. Tevens is hij vaste verslaglegger voor de autocrosswedstrijden. Vanaf 1982 tot 1995 was de heer Bakker kerkenraadslid bij de Nederlands Hervormde gemeente. Hij was ouderling, kerkvoogd en voorzitter van de kerkvoogdij. Hij was bestuursverantwoordelijk voor de restauratie van de kerk Eenigenburg en van het Van Dam-orgel in Schagen. Van 1982 tot 1995 was hij secretaris van de Stichting Instandhouding Kerk Valkkoog. Behalve secretaris was hij tevens de restauratiesecretaris van het herstel van het kerkgebouw. Vanaf 1988 tot heden is meneer Bakker bestuurslid van de Stichting Sociale Zorg Sint Maarten. Tevens heeft hij namens deze stichting zitting gehad in de Stichting Zorg Ouderen Harenkarpsel ten tijde van de bouw van woonzorgcomplexen in de gemeente. De heer Bakker is sinds 1989 tot heden medeverantwoordelijk voor het dierenparkje in Sint Maarten. Ook is hij vanaf 1996 tot heden bestuurslid van de Stichting Vrienden Oude Ursula Kerk Warmenhuizen en verantwoordelijk voor de publiciteit van evenementen en tentoonstellingen. Sinds 2006 tot heden is de heer Bakker publiciteitsmedewerker bij Acon Cross. Tenslotte is hij van 2006 tot heden coördinator voor het prinses Beatrixfonds voor de regio Noord-Holland Noord.

Mevrouw Maria Paulina Paarlberg-Bakker (58) uit Tuitjenhorn was vanaf 1999 tot 2007 met veel overgave medewerker bij Slachtofferhulp Nederland Regio Noordwest. Voor alle soorten slachtoffers van jong tot bejaard en voor hulp na alle soorten delicten en doelgroepen was zij volledig inzetbaar. Van 1996 tot december 2000 was mevrouw Paarlberg-Bakker bestuurslid bij de Woningstichting voor Harenkarspel, Schagen en Wieringermeer. Als speciale taak bemoeide ze zich onder andere met het personeelsbeleid. Van 1996 tot 1999 was mevrouw Paarlberg-Bakker ouderling bij de Kerkenraad Gereformeerde Kerk Dirkshorn. Ze was zeer betrokken bij het kerkelijk leven in de gemeente Harenkarspel. Ze was niet alleen lid van de kerkenraad, maar heeft ook kindernevendienst en tienerdienst gegeven. Vanaf 1990 tot 1998 was mevrouw Paarlberg-Bakker deputaat van de Protestantse Jeug- en Jongeren Pastoraat. Ze hield o.a. maandelijks gesprekken met medewerkers van het jeugd en jongeren pastoraat. Ze was praatpaal en vertrouwenspersoon. Van 1984 tot en met 1989 was ze secretaresse voor het bestuur van de vereniging van Protestantse Christelijke Kleuter- en Basisonderwijs in Sint Maarten. Het bestuur was formeel verantwoordelijk voor alles wat op school gebeurde. Ze is tevens lid geweest van de bouwcommissie voor de school. Het grootste deel van de huidige school is in haar periode gerealiseerd.

De heer Johannes Adrianus Maria Ooijevaar (67) uit Warmenhuizen is van 1970 tot heden, vrijwilliger bij de Harmonie D.S.V. en is zelf al 50 jaar lid. Van 1997 tot 2006 is hij tevens bestuurslid geweest. Door de vele jaren heen heeft de heer Ooijevaar veel werk voor de vereniging verricht. Van 1 april 1976 tot aan zijn functioneel ontslag op 31 december 1996 is de heer Ooijevaar in dienst geweest bij het vrijwillige brandweerkorps van Warmenhuizen. Hij heft de rang van Brandwacht 1^e klasse bekleed. Vanaf 1985 tot heden zorgt de heer Ooijevaar bij atletiekvereniging NOVA ervoor dat de verlichting tijdens de Verlichtingsloop altijd weer werkt. Tijdens de bouw van de nieuwe NOVA accommodatie kon er ook altijd een beroep op hem worden gedaan als er zich acute problemen voordeden. Vanaf 2005 tot heden is de heer Ooijevaar bij de tuinkabouters van de R.K. Parochie in Warmenhuizen actief als vrijwilliger. Samen met een groep mannen onderhoudt hij de parochietuin en het R.K. kerkhof. De heer Ooijevaar is tevens vanaf 2001 tot heden lid van de Historische Vereniging Harenkarspel. Voor de vereniging verricht bij ook hier onder andere de klussen op het gebied van elektra, het sjouwen van spullen, schuren en verven. Tevens is hij suppoost en geeft informatie met betrekking tot zaken van Warmenhuizen en omstreken.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600