Gemeente Breda

College stelt ontwerp structuurvisie Doornbos en Linie vast

Het college van burgemeester en wethouders van Breda stemt in met de ontwerpstructuurvisie Doornbos en Linie.

De ontwerpstructuurvisie borduurt verder op de voorgenomen hoofdkeuzes die wethouder Oomen (Ruimtelijke Ontwikkeling) en wethouder Snier (wijkontwikkeling) op 21 september 2008 presenteerden aan bewoners, corporaties en provincie.

Doornbos is in de toekomst een versterkte, moderne woonwijk met diverse voorzieningen en meer verschillende type woningen. In Doornbos gaat het college tot 2020 uit van sloop van appartementen aan de Baliëndijk en de Hooilaan. Daarvoor in de plaats komen nieuwe appartementen en eengezinswoningen. Tussen 2013 en 2020 worden delen van de openbare ruimte (her)ingericht. In Doornbos wordt verder gestreefd naar een volledig pakket aan basisvoorzieningen. Daarom is het de bedoeling dat er een zorgkruispunt aan de Balieweide wordt ontwikkeld. Na 2016 onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor een buurtgerichte accommodatie voor wonen, welzijn en zorg (multifunctionele accommodatie) in Doornbos.

Liniekwartier is een woonwijk uit de jaren 50. Uitgangspunt in de ontwerpstructuurvisie is dat in Liniekwartier ten minste 50% van alle woningen bestaat uit eengezinswoningen. In Liniekwartier zet de gemeente in op een herontwikkeling die uitgaat van de bestaande karakteristieken. Een onderdeel hiervan is de herinrichting van het Edisonplein. Het plein moet weer een betekenisvolle, centrale plek worden in het veranderende Linie. De gemeente en corporaties ontwikkelen in overleg met de eigenaren en winkeliers plannen om het Edisonplein voor de komende 10 jaar in stand te houden en versterken.

Op het terrein van Euretco en Faam gaat een heleboel veranderen. Dit gebied moet de verbinding gaan vormen tussen het station en het Liniepark. Hier gaat een gemengd stedelijke buurt ontstaan met compacte bebouwing, waarvan de cultuurhistorische elementen van Faam een belangrijk onderdeel vormen. In de komende maanden onderzoeken de corporaties Laurentius en AlleeWonen samen met de gemeente de ontwikkelingsmogelijkheden voor het Euretco terrein. Het Liniepark wordt tussen 2015 en 2020 heringericht, zodat het park een nadrukkelijkere rol kan spelen in de wijk.

Op het voormalige terrein van de houthandel Cantrijn komen ongeveer 67 woningen, waarvan tenminste 80% eengezinswoningen. Deze ontwikkeling is voorzien tussen 2011 en 2020.

De gemeente stelt ook voor om de verbinding tussen Doornbos en Liniekwartier te verbeteren. De komende tijd wordt bekeken hoe met eenvoudige maatregelen de Doornboslaan gemakkelijker overgestoken kan worden.

Bewoners van Doornbos en Linie hebben op een interactieve manier meegedacht en meegesproken over de toekomst van de wijk. Via huiskamerdiners, door gesprekken, nieuwsbrieven en muurkranten en de wijkbrede manifestatie van 21 september jl ontstonden bouwstenen voor de visie. De ontwerpstructuurvisie Doornbos en Linie wordt op 14 mei besproken in de commissie bouwen en wonen. Daarna kan iedereen op de visie reageren.

Breda, 28 april 2009