Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over bomenkap in het Drents Friese Wold

28 april 2009 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


10 maart 2009 2009Z04235 DN. 2009/734 28 april 2009

onderwerp bijlagen

Kamervragen over bomenkap in het Drents Friese Wold Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Snijder-Hazelhoff (VVD), Jacobi (PvdA) en Jager (CDA) van 10 maart 2009 over de bomenkap in het Drents Friese Wold.


1
Kent u het artikel met het opschrift "Protest tegen bomenkap" (Meppeler Courant,
16 februari 2009) met betrekking tot het Aekingerzand in het Drents Friese Wold?

Ja.


2
Deelt u de visie dat een Natura 2000-gebied wordt aangewezen om wat het is en niet omdat het moet worden wat het niet is? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Ministerie van Landbouw, Een Natura 2000 gebied wordt aangewezen voor de duurzame instandhouding van de Natuur en Voedselkwaliteit daarin voorkomende waarden. Indien deze waarden een onvoldoende gunstige staat van Directie Natuur instandhouding hebben is vaak sprake van herstelopgaven. Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401 Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn brief aan Stichting De Woudreus waarvan ik 2500 EK 's-Gravenhage 13 maart 2009 een afschrift aan uw Kamer heb gestuurd (Kamerstuk 2009 D11958). Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100 3
Hoe kan het dat bijvoorbeeld stuifzanden en natte heide in een Natura 2000-gebied, terwijl deze in november 2004 zijn aangemeld bij de EU als in goede staat van instandhouding en door de EU als zodanig geaccepteerd, toch worden uitgebreid en dat dit ten koste gaat van andere instandhoudingdoelen die wel verbetering behoeven? 4
Hoe kan het dat er in aangewezen Natura 2000-gebieden bomen gekapt kunnen worden?

Er zijn inderdaad verschillen tussen de in 2004 aangemelde gegevens en de verbeter- doelen in de ontwerp-aanwijzingsbesluiten. Deze zijn terug te voeren op de toegenomen ecologische kennis over de natuurwaarden.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 28 april 2009 DN. 2009/734 2

De verbeterdoelen worden deels gerealiseerd door bospercelen te kappen. Het betreft hier bossen die geen Natura 2000-waarden herbergen en vooral uit uitheemse boomsoorten bestaan. De doelen voor het ene habitattype gaan daarmee niet ten koste van doelen voor andere habitattypen. De keuze voor deze maatregelen is al gemaakt in het vigerende Beheer- en inrichtingsplan voor het Nationale Park Drents Friese Wold. Het proces van totstandkoming daarvan, alsmede van de gemaakte keuze, is door mijn voorganger goedgekeurd.

5
Hoe kan het dat de nationale instandhoudingsdoelen die door Nederland zijn toegevoegd in 2007, waarmee Europa niet bekend is en dus ook niet heeft kunnen instemmen, voorrang krijgen boven de instandhoudingsdoelen waarvoor het gebied in Europa in 2004 is aangemeld? En dat dit zelfs ten koste gaat van de reeds aangewezen Vogelrichtlijngebieden, die reeds Speciale Beschermingszone zijn?

Het is niet zo dat nationale instandhoudingsdoelen voorrang krijgen boven doelen waarvoor het gebied is aangemeld. De Vogelrichtlijnsoorten waarvoor het gebied is aangewezen, zwarte specht en wespendief, zullen niet lijden onder de verwijdering van bos, omdat de betreffende bostypen niet tot hun primaire leefgebied behoren. De overige vogelrichtlijnsoorten zullen er juist van profiteren omdat hun leefgebied uitgebreid en verbeterd wordt.

6
Hoe beoordeelt u de situatie in het Aekingerzand, dat geen instandhoudingsbeheer zou zijn maar natuurontwikkeling, wetende dat er al geregeld is dat natuurontwikkeling naast het beheerplan plaatsvindt, en blijft plaatsvinden op basis van een Beheers- en Inrichtingenplan?

Ik beoordeel de maatregelen in het Aekingerzand als goed. Deze maatregelen zijn gericht op het bereiken van de Natura 2000-doelstelling. Ook het Beheer- en inrichtingsplan van het Nationale Park is (mede) gericht op een duurzame instandhouding van deze doelen.

7
Kunt u bevestigen dat de bosomvormingen in het Aekingerzand niet plaatsvinden omdat "het moet van Europa", maar op basis van lokale dan wel nationale besluitvorming? Deelt u deze inzichten?

De bosomvorming vindt plaats op basis van het beheer- en inrichtingsplan. Omdat het gebied, volgens het ontwerp-aanwijzingsbesluit, (gedeeltelijk) zal worden aangewezen als Natura 2000-gebied, wordt er in het Beheer- en inrichtingsplan rekening gehouden worden met Europese doelstellingen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 28 april 2009 DN. 2009/734 3

Het doel van de bosomvorming is duurzame realisatie van de Natura 2000-doelstelling van het Aekingerzand. Zonder bosomvorming zou het Aekingerzand op den duur haar Natura 2000 kwaliteit verliezen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --