Gemeente Breda

Het college stemt in met de Structuurvisie De Driesprong

Op dinsdag 28 april is de Structuurvisie De Driesprong door het college vastgesteld.

Voor de periode 2009 - 2030 vormt deze visie de basis voor alle ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied.

In januari 2008 werd de ontwerp- structuurvisie gepresenteerd. Dit document was na een intensieve en innovatieve samenwerking tussen huidige buurtbewoners, mogelijke terugkeerders, woningbouwcorporatie WonenBreburg en de Gemeente Breda tot stand gekomen. Na de consultatie is dit ontwerp op een aantal punten aangepast. Zo is het maximale percentage bereikbare nieuwbouw verlaagd van 60% naar 45%, wordt geen hoogbouw tot 8 woonlagen toegestaan en zal er niet worden ingezet op een combinatie Molukse kerk - multifunctionele ruimte.

In de structuurvisie is De Driesprong globaal in drie hoofdruimtes ingedeeld: een door woningen omsloten park in het westen, een plein in het hart van het gebied en een laan naar het buurtschap Heiveld. De herontwikkeling van het gebied zal gefaseerd tot stand komen. De woningen in de Vlielandstraat en Texelstraat zijn inmiddels gesloopt. In 2010 wordt in het gebied van deze straten begonnen met nieuwbouw. Het is de bedoeling dat vanaf 2012 het bedrijventerrein transformeert naar wonen. Te zijner tijd, als uit onderzoek blijkt dat dit milieutechnisch mogelijk is, is in het Buurtschap Heiveld naast recreatie woningbouw voorzien.

Met de Structuurvisie De Driesprong wil de Gemeente Breda in eerste instantie de woonsituatie van de Molukse gemeenschap verbeteren. Daarnaast streeft de gemeente ernaar de geïsoleerde ligging van het gebied op te heffen, door de woonfunctie te versterken en de entrees tot de wijk beter zichtbaar te maken.

De Structuurvisie Driesprong vormt voor de periode 2009 - 2030 de basis voor nieuwbouwplannen in de wijk. Dat betekent dat als projectontwikkelaars of woningcorporaties plannen voor dit gebied hebben, de gemeente beoordeelt of de plannen binnen de structuurvisie vallen. Op 3 juni wordt de structuurvisie ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Breda, 29 april 2009