Stadsdeel Amsterdam Centrum


Splitsing particuliere huurwoningen 1 juni tot 1 september

29 april 2009

Het laatste verdeelbesluit over het splitsen van eigendom van (goedkope) particuliere huurwoningen van voor 1940, is van 2006. Er zijn nog ca. 150 woningen 'over', het zogenaamde restquotum. Dit restquotum vervalt per 1 september. Daarom heeft het dagelijks bestuur nu een verdeelbesluit vastgesteld voor de periode van 1 juni tot 1 september 2009.

Het aantal particuliere huurwoningen dat per 1 september 2006 in aanmerking kwam voor splitsing van eigendom is nog niet volledig gebruikt. De Huisvestingsverordening 2007 van de gemeente Amsterdam geeft aan dat een eventueel restquotum per 1 september 2009 komt te vervallen. Restquotum ontstaat wanneer eigenaren na het indienen van een splitsingsaanvraag, niet binnen een vastgestelde termijn (de aanhoudingstermijn) voorzieningen hebben getroffen aan hun pand waarmee zij aan de kwaliteitseisen die voor splitsing gelden, voldoen. Omdat het restquotum nog aanzienlijk is (ca. 150 woningen) heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum besloten voor de periode van 1 juni tot 1 september een nieuwe verdeling van het restquotum en nieuwe categorieën van gebouwen aan te wijzen die in aanmerking komen voor splitsing.

Drie categorieën

Het gaat om de volgende verdeling van het restquotum en de volgende categorieën van gebouwen:

* 75% van het restquotum is bestemd voor gebouwen waarvan herstel van de fundering dringend noodzakelijk is; hiervan is 33% bestemd voor gebouwen binnen het projectgebied dat bekend staat als 1012.
* 25% van het restquotum is bestemd voor gebouwen in de Jordaan en de oostelijke binnenstad (Weesperbuurt/Plantage).

Aanvragen voor een splitsingsvergunning voor (goedkope) particuliere huurwoningen die vallen onder een van de drie categorieën kunnen vanaf
1 juni worden ingediend. Als u meer wilt weten over uw mogelijkheden om een gebouw te splitsen in appartementsrechten kunt u een uitgebreide procedurebeschrijving ophalen bij het Voorlichtingsloket in het stadhuis, Amstel 1. U kunt hiervoor ook bellen met 020 552 4444. De procedurebeschrijving wordt u dan kosteloos toegezonden.

Kijk hier voor meer details en de procedurebeschrijving