Gemeente Kampen


* Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

29 apr 2009
Burgemeester Oosterhof heeft tijdens de traditionele lintjesregen op woensdag 29 april Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de onderstaande personen. Tijdens de lintjesregen worden burgers beloond voor hun bijzondere verdiensten aan de samenleving.

De heer R. Kloek, Kamperveen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau Decorandus zet zich sinds 1966 in voor de leefgemeenschap van Kamperveen, op zowel kerkelijk alsook maatschappelijk gebied. In het dagelijks leven runde de heer Kloek een melkveehouderij, maar maakte daarnaast tijd vrij voor vrijwillige activiteiten. Zo was hij 2 maal een periode 8 jaar bestuurslid van de Overijsselsche Landbouw Maatschappij en 33 jaar lang penningmeester van het College van Kerkrentmeesters. Op dit moment is hij nog bestuurslid van Kerkelijk bureau Salland, bestuurslid Stichting Geruimde Boerderijen MKZ-2001, bestuurslid Ontwikkelingsimpuls Landelijk Gebied IJsseldelta-West, adviseur Agrarische Natuurvereniging Camperland en is hij penningmeester van zangvereniging D.E.V.

De heer G. Knol, Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Knol is sinds de oprichting in 1979 actief binnen de werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Kampen-Tanzania. Maar ook op kerkelijk gebied was de heer Knol zeer actief. Zo was hij 11 jaar diaken van de Ned. Hervormde Kerk te Kampen, 5 jaar lid van de Provinciale Diaconie Commissie, 4 jaar lid Breed Moderamen van de classicale vergadering van de Hervormde Classis Kampen, 11 jaar lid van het college van Notabelen, 19 jaar lid van de Commissie geldwerving, 9 jaar bestuurslid en penningmeester Herv. Diaconale Stichting tot bijstand van de oudere mens, 14 jaar lid van de jeugdcommissie, 8 jaar ouderling-kerkvoogd en in die hoedanigheid ook vertegenwoordigd in de Centrale Kerkenraad, 8 jaar lid van de beraadsgroep Kerken te Kampen en 2 jaar secretaris van de kerkvoogdij. Daarnaast was hij van 1973 tot 1978 secretaris van het bestuur van de CHU
(Christelijk-historische Unie). Tevens was hij 9 jaar bestuurslid van verzorgingstehuis De Amandelboom te Kampen. Op dit moment is hij naast zijn inzet voor de werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Kampen-Tanzania nog actief voor de archiefcommissie en is hij bestuurslid en penningmeester van de Museumboerderij Kampereiland.

De heer J. van Gelderen, Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Van Gelderen heeft sinds lange tijd op meer dan verdienstelijke wijze de stad Kampen in cultuurhistorisch opzicht gepromoot. De heer Van Gelderen is zeer actief met publicaties en lezingen over aspecten van en personen uit de Kamper geschiedenis. Hij heeft onder meer meegewerkt aan de uitgave door de Stichting IJsselacademie van de serie De Geschiedenis van Kampen. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de restauratie van de Kamper Synagoge en bij de herinrichting van de permanente presentatie over de Joodse geschiedenis in Kampen. Daarnaast was hij drie maal een periode van 4 jaar ouderling in de Burgwalkerk te Kampen. Sinds 1988 beheert hij het archief van de Gereformeerde Kerk te Kampen. In 1990 was hij één van de initiatiefnemers voor de oprichting van de Oud Studenten Vereniging ThUK, waar hij momenteel nog bij betrokken is. Op dit ogenblik ontplooit de heer Van Gelderen naast bovengenoemde activiteiten, nog diverse andere activiteiten. Zo is hij gids bij stadsrondleidingen, schrijft hij redactionele stukken in het Historisch Tijdschrift voor de IJsseldelta, de Kamper Almanak en Kerk en Israël en is hij eindredacteur bij het Historisch Tijdschrift GKN. Verder is hij bestuurslid van de Vereniging tot Beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis.

Mevrouw H.B. Schaafsma - van Hulst, Kampen/ Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1978 was mevrouw Schaafsma betrokken bij de oprichting van de werkgroep Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind Kampen en tot 1988 was ze vrijwilligster bij deze werkgroep. In 1984 trad zij aan als secretaresse van het bestuur van de Gereformeerde Schoolvereniging Kampen e.o.. Een taak die zij tot 1994 vervulde. Van 1990 tot 2006 was zij vrijwilligster bij de commissie asielzoekers van de Gereformeerde Kerk Kampen-Noord. Ook gaf ze vier jaar lang catechese aan jongeren met een verstandelijke beperking. Daarnaast was ze negen jaar mantelzorger voor een naast familielid. Op dit moment is mevrouw Schaafsma nog actief als bestuurslid van de Stichting Onderwijs/Special Voortgezet Onderwijs voor Kampen e.o. ten behoeve van de scholen "De Spanker" en "De Schakel". En is ze participant in de Zusterhulp van de Gereformeerde Kerk Kampen-Noord. Daarnaast geeft ze taallessen aan Turkse vrouwen.

Mevrouw H. de Maar - Nieuwenhuis, Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1977 was mevrouw De Maar betrokken bij de oprichting van de politieke partij IJsselmuider Gemeente Belang en was tevens lid van deze partij tot 1985. In 1978 kwam zij in het bestuur van Zwembad Sonnenbergh te IJsselmuiden en in datzelfde jaar werd zij secretaris van de IJsselmuider Oranjevereniging. In 1985 werd zij voorzitter van de oranjevereniging. Ook was zij van 1984 tot 1990 voorzitter van het Gewest Overijssel van de federatie van Oranjeverenigingen. In 1985 nam mevrouw De Maar samen met een aantal anderen het initiatief om een videofilm te maken over de oorlogsjaren in IJsselmuiden. In 1987 was zij betrokken bij de feestelijkheden rondom het 50-jarig huwelijk van Prins Bernhard en Prinses Juliana. Sinds 1987 is zij informatrice voor Moeders voor Moeders. Daarnaast was zij een jaar lid van de financiële commissie van de Hervormde gemeente De Hoeksteen en hielp zij enkele vluchtelingen uit Bosnië. Ook was ze 4 jaar lang vrijwilliger bij Omroep IJsselmond en was ze betrokken bij de uitgave van het boek: De geschiedenis van de Hervormde Gemeente De Hoeksteen. Tevens maakte zij een DVD over de bouw en installatie van een nieuw pijporgel. Momenteel is mevrouw De Maar naast haar vrijwillige activiteiten voor Moeders voor Moeders ook actief als vrijwilliger bij de Lokale Omroep Elburg en verzorgt zij de zondagse liturgie voor de erediensten en de rouw- en trouwliturgieën voor de Hervormde Gemeente De Hoeksteen. Daarnaast verzorgt zij redactionele werkzaamheden voor het contactblad van de kerk.

De heer B.C. Steen Redeker, IJsselmuiden/ Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Steen Redeker is in 1975 begonnen met zijn vrijwilligerswerk als leider van de zondagsschool van de Gereformeerde gemeente in Kampen. Na een jaar werd hij voorzitter van de zondagschool, een taak die hij tot 1981 vervulde. In de jaren die volgen bekleedt hij diverse functies. Zo was hij vice-voorzitter, voorzitter en later wederom vice-voorzitter van het Hervormd Gemengd Koor "Soli Deo Gloria", commissielid en later voorzitter van de Gereformeerde Bijbelstichting en voorzitter en later raadslid van de S.G.P. Momenteel ontplooit de heer Steen Redeker nog een drietal taken. Zo is hij sinds 2001 secretaris van de Hervormde mannenvereniging `Calvijn' te IJsselmuiden, sinds 2007 penningmeester van de landelijke Christelijke Caravan Club en is hij onlangs voorzitter geworden van de plaatselijke commissie Inwendige Zendingsbond.

De heer W. Withaar, Kampen / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau De heer Withaar zet zich sinds 1966 in voor zowel diverse ijsclubs in Kampen en omgeving alsook voor de landelijke KNSB. Zijn bestuursfuncties bij de diverse clubs lopen uiteen van penningmeester, secretaris tot voorzitter. Naast zijn activiteiten voor de ijsclubs, was de heer Withaar 25 jaar bestuurslid van watersportvereniging ZC37 te Kampen, 30 jaar penningmeester van de Kamper Sportraad, 30 jaar secretaris van Vereniging Ganzediep, 12 jaar bestuurslid watersportvereniging De Hanze en 1 jaar bestuurslid Noord Nederlandse Watersport Bond. Daarnaast was de heer Withaar betrokken bij de oprichting van de landelijke branchevereniging VBO makelaars en was hij vervolgens 10 jaar lang voorzitter van deze branchevereniging. In die hoedanigheid had hij zitting in het bondsbestuur van de vereniging. In 1995 werd de heer Withaar penningmeester, deze taak heeft hij in 2001 neergelegd. Momenteel ontplooit de heer Withaar nog de volgende activiteiten: Bestuurslid Kamper Schaatsvereniging TOG, penningmeester Veluwemeertocht combinatie, voorzitter en toercoördinator gewestelijk toercommissie voor Noord West Overijssel, bestuurslid Sportraad Overijssel, bestuurslid Stichting Gehandicapten in Kampen en KNSB budgetbewaker landelijke toercommissie schaatsen.

Mevrouw F. van der Zwaag, Kampen/ Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Van der Zwaag was in haar werkzame leven o.a. verpleegkundige op een zendingspost in Nigeria. In 1988 kwam zij terug naar Nederland en nam de mantelzorg op zich van een naast familielid. Bijna gelijktijdig startte mevrouw Van der Zwaag met haar vrijwillige activiteiten ter bevordering van de integratie van Turkse vrouwen in Kampen, dit in samenwerking met De Halte van de Nederlandse Hervormde kerk. Toen in de negentiger jaren het Asielzoekercentrum (A.Z.C.) te Dronten werd gesticht werd zij betrokken bij het vrijwilligerswerk voor de asielzoekers. Er werd een diaconale werkgroep opgericht vanuit de verschillende kerken uit Dronten en Kampen. Mevrouw Van der Zwaag vertegenwoordigde daarin de Nederlands Gereformeerde Kerk. Rond 1989 kwam zij in contact met de vereniging Evangelie en Moslims, waar ze nog steeds een actieve rol in speelt. Tijdens de Kamper Ui(t)dagen staat mevrouw Van der Zwaag met een kraam met bijbels, boeken en evangelische lectuur in diverse talen. Daarnaast bezoekt ze regelmatig de bijeenkomsten en vergaderingen van Stichting Gave. Deze stichting begeleidt plaatselijke christenen bij het werk onder asielzoekers en is op diverse andere manieren actief in het opzetten en motiveren van contacten tussen Nederlandse christenen en asielzoekers.

Mevrouw A. Woudenberg - De Vries, Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Woudenberg zet zich sinds 1978 in voor diverse vrouwenbewegingen in Kampen en omstreken. Zij is begonnen als bestuurslid en vice-presidente van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH). Door de Provinciale Vrouwenraad werd haar gevraagd om het initiatief te nemen om in Kampen een vrouwenraad op te richten. In 1979 werd zij voorzitter van de Stichting Vrouwenraad Kampen i.o.. Toen in 1981 de oprichting een feit was bleef zij voorzitter van de S.V.K. In 1984 heeft zij deze taak neergelegd, maar bleef nog wel afgevaardigde van de S.V.K. in de NVVH. Daarnaast werd zij in datzelfde jaar lid van het algemeen bestuur van radio "Radoka", tevens als afgevaardigde van de S.V.K. Een taak die zij tot 2006 vervulde. In 2001 werd mevrouw Woudenberg - De Vries opnieuw verkozen tot voorzitter van de NVVH en zij vervult deze functie tot op heden. Naast haar inzet voor vrouwenemancipatie, was zij gedurende 3 jaar lid van het Comité Dodenherdenking, 28 jaar collectant voor het Astmafonds, 12 jaar collectant voor de Brandwondenstichting, 12 jaar voorzitter van de beheercommissie clubhuis Kanovereniging Skonenvaarder, 8 jaar penningmeester van de kanovereniging en is in 2007 weer toegetreden als lid van de beheercommissie. Mevrouw Woudenberg - De Vries was verder jarenlang actief als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Kampen en Hattem.

Mevrouw G. Schuurman, Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau Mevrouw Schuurman is vanaf 1974 tot heden wekelijks actief voor de Noorderkerk in Kampen. Ze is verantwoordelijk voor de coördinatie en het werven van vrijwilligers voor de oppasdienst van de kerk. Tevens is zij vanaf 1990 een actief lid van de bloemencommissie. Daarnaast kan de kerk altijd een beroep op haar doen wanneer zij vrijwilligers nodig hebben bij diverse activiteiten, zoals bij open dagen. Vanaf 1993 zamelt mevrouw Schuurman kleding, schoenen en speelgoed in voor Zending over Grenzen. Daarnaast zamelt ze postzegels in ten behoeve van de stichting Fibrose Patiëntjes op Kamp. Ook andere instanties doen regelmatig een beroep op mevrouw Schuurman. Zo hielp zij een Kamper amateurtoneelgezelschap bij het maken van kostuums voor hun voorstelling, naaide ze kostuums voor de majorettes van muziekvereniging AMDG, organiseerde ze een middag "Knijpertjes bakken" in het plaatselijke bejaardentehuis en hielp ze mee met diverse activiteiten op de Koningin Emmaschool in Kampen.

De heer H. Brummel, Zalk / Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Brummel is sinds 1979 actief als vrijwilliger. Hij is begonnen als begeleider van de jeugdvereniging van de Nederlands Hervormde Gemeente Zalk en Veecaten. In 1980 werd hij lid van de Kerkenraad, in 1986 lid van het schoolbestuur van de Oranjeschool en in 2002 werd hij algemeen bestuurslid van het verenigingsgebouw te Zalk. Deze activiteiten heeft de heer Brummel inmiddels neergelegd. Momenteel is hij actief op de volgende terreinen: sinds 1985 is hij voorzitter van de Zendingscommissie, sinds 1997 secretaris van de begrafenisvereniging, sinds 2003 voorzitter van de Vereniging van Scholen van Gereformeerde Belijdenis, sinds 2004 lid van de Kerkenraad, sinds 2007 chauffeur op de buurtbus en vrijwilliger bij de Evangelisch Begeleidingscentrum in Oldebroek en sinds 2008 lid van de synode van de PKN.

De heer H. Schaapman, 's-Heerenbroek / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1976 is de heer Schaapman dirigent van diverse koren, zowel meisjeskoren alsook gemengde koren. Op dit moment is hij dirigent van het koor Parvo Talento in IJsselmuiden. Naast zijn dirigentschap is de heer Schaapman ook kerkelijk actief. Zo was hij van 1987 tot 2003, met onderbreking van 4 jaar, kerkvoogd / kerkrentmeester van de Hervormde Kerk Zalk en Veecaten en is hij vanaf 2003 voorzitter van het college van Kerkrentmeesters. Tevens zette de heer Schaapman zich in voor de restauratie van de dorpskerk te Zalk en het zogenoemde "Proper"-orgel.

De heer J. Berghuis, Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Berghuis is een zeer betrokken vrijwilliger, die zich zowel op het werkvlak alsook in het verenigingsleven inzet. Zo was hij 2 jaar lid van de leerlingenraad van de LTS, 2 jaar bestuurslid van de personeelsvereniging van de PTT en 2 jaar lid van het Rode Kruis Colonne Emmeloord. In 1980 werd hij bestuurslid van muziekvereniging De Volharding en 2 jaar later werd hij secretaris tot 1992. Van 1987 tot 1989 was hij bouwcoördinator bij de nieuwbouw van het verenigingsgebouw van De Volharding. Daarnaast had hij 5 jaar lang namens het CKMT (Combinatie van Kamper Muziek- en Trompetterkorpsen) zitting in het bestuur van Radio IJsselmond en was hij secretaris van het muziekfestival `Kampen muziekstad aan de IJssel'. Van 2000 tot 2002 was hij penningmeester bij Show- en Drumfanfare Oranje te IJsselmuiden en werd hij lid van het comité Avondvierdaagse Kampen. In 1992 werd de heer Berghuis, in zijn werkzame leven brigadier bij de politie, actief voor het ACP, de Algemeen Christelijke Politiebond. Hij begon als penningmeester van de regionale raad, werd later landelijk bondsbestuurder, was lid van de personeelscommissie en nadat hij zijn penningmeesterschap had neergelegd, lid van de regionale raad. Toen hij met de VUT ging heeft hij deze taken neergelegd. Momenteel is de heer Berghuis nog actief als voorzitter van het comité Avondvierdaagse Kampen en is hij namens het ACP afgevaardigde bij de CNV.

De heer T.F.J. Tromp, Kampen/ Officier in de Orde van Oranje-Nassau Dr. Th.F.J. Tromp is in 1973 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1980 startte hij als openbaar apotheker in Apotheek Flevowijk te Kampen en is daar tot op heden nog steeds als zodanig werkzaam. Van 1991 tot 2002 was hij Hoogleraar Praktische Farmacie en Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Rijksuniversiteit Groningen. De heer Tromp staat in de farmaceutische wereld bekend als één van de grondleggers van de Farmaceutische Patiëntenzorg in Nederland. Hij is enkele jaren lid geweest van het hoofdbestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en van november 1988 tot november 1993 was hij voorzitter. Daarnaast was hij lid van de Commissie voor Farmacie en Kwaliteit, voorzitter van het platform dat de ontwikkeling en implementatie van Farmaceutische Patiëntenzorg moet begeleiden en lid van diverse commissies en werkgroepen van de KNMP. Daarnaast is hij directeur van het Quality Institute for Pharmaceutical Care. QIPC begeleidt groepen apothekers c.q. (kwaliteits)kringen bij de implementatie/ ontwikkeling van zorgmodules en kwaliteitssystemen in de apotheek. Zijn internationale activiteiten zijn zeer divers. Hij was o.a. actief voor de European Association of Faculties of Pharmacy (EAFP) en de Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU). Momenteel is hij o.a. nog actief als Task Force Manager voor de werkgroep implementatie astmaprotocollen in Europa bij EuroPharm Forum (EPF), lid van het internationale onderzoeksteam van het Pharmaceutical Care Network Europe (PCNE), lid van de World Health Organisation en lid van diverse internationale studentenorganisaties. Tevens is hij lid van de International Pharmaceutical Federation (FIP), voorheen als o.a. (vice-) voorzitter van de Community Pharmacy Sectie en momenteel als voorzitter van de Board of Pharmaceutical Practice. Daarnaast is de heer Tromp betrokken bij diverse onderzoeken en artikelen in onder andere het Pharmaceutisch Weekblad. Tevens wordt hij vaak gevraagd als spreker op internationale bijeenkomsten en conferenties en was hij onder andere winnaar van de `Award for Recognition of Excellence in Pharmacy Practice 2004' van de universiteit van Utrecht.

De heer J. Huls, IJsselmuiden / Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Huls is als vrijwilliger actief op meerdere terreinen. Van 1962 tot 1967 was hij 2e voorzitter van jongelingsvereniging Augustines te Zwolle en in 1967 werd hij voorzitter van de commissie "Door Klanken Verbonden". In 1978 werd hij lid van de Protestants Christelijke Schoolleiders Organisatie. Sinds 2003 is hij technicus geestelijke programma's bij Radio IJsselmond en sinds 2006 bezorger bij Tafeltje Dekje en geeft hij catechisatie aan jongeren van de Protestantse Kerk. In 2007 heeft de heer Huls meerdere taken op zich genomen. Zo werd hij voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond, voorzitter van het cluster "Ouderen en de WMO", is hij werkzaam voor Stichting Sarfath en chauffeur op de buurtbus. Sinds 2008 is hij ook technicus klassieke programma's bij Radio IJsselmond.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |