Platform Biologica


Kraanwater in Notting Hill schoner?
29 april 2009

Het project London Biotopes vraagt op ludieke manier aandacht voor het feit dat menselijke afvalstoffen terug komen in ons drinkwater: "You pee what you drink". Het kraanwater uit de wijk Notting Hill is extra schoon dankzij het grote aantal biologische winkeltjes in die wijk, terwijl het kraanwater in de City is verrijkt met diverse stimulanten en oppeppers...

Op de website www.londonbiotopes.com kunnen Londenaren labels downloaden om zelf op flesjes te plakken, die zijn gevuld met drinkwater uit de kraan. Op de labels staan de vermeende eigenschappen van het lokale water vermeld. Het water uit Notting Hill is vrij zijn van pesticidenresiduen en andere gifstoffen, omdat bijna alle inwoners er biologisch eten. In het water uit de City zitten gratis caffeine, cocaine en anti-depressiva.

Serieuze ondertoon
Ofschoon het project ludiek is opgezet, is het op feiten gebaseerd. Stoffen die we via voeding binnenkrijgen, komen in het drinkwater terug. In 2008 becijferde het LEI dat de biologische landbouw de maatschappij nu al jaarlijks tenminste 10 miljoen aan milieukosten bespaart, waarvan waterreiniging een zeer belangrijke is. De recente BioVak, georganiseerd door Biologica, had als thema "Werken aan waarden".