GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks roept EU-ministers op tot onderlinge solidariteit bij bestrijden varkensgriep

Amsterdam, 29 april 2009 - Morgen komen de EU-gezondheidsministers in Luxemburg bij elkaar voor een spoedberaad over de varkensgriep. GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Judith Sargentini roept op tot onderlinge solidariteit. Verschillende lidstaten doen geheimzinnig over hoeveel virusremmers ze in voorraad hebben. Volgens Sargentini is egoïstische politiek niet het antwoord op deze dreigende pandemie.

Sargentini: "Je terugtrekken achter de dijken en in een hoekje gaan zitten schuilen heeft echt geen zin. De situatie is ernstig, maar er is geen reden tot paniek. We kunnen dit binnen de perken houden, maar dan moeten we wel gezamenlijk optrekken. Een virus als dit trekt zich niets aan van landsgrenzen. De uitbraak van varkensgriep in verschillende EU-landen is daarom geen nationaal probleem van die landen, maar een Europees en zelfs mondiaal probleem."

De Europese Commissie schat in dat de Europese Unie slechts voor 16% van haar bevolking virusremmers in voorraad heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt minimaal 25% aan. Het is daarom zaak dat de EU-gezondheidsministers morgen afspraken maken over het opbouwen van een grotere voorraad virusremmers.

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Klink. Dit naar aanleiding van de oproep van viroloog Ab Osterhaus om nu al een bestelling te plaatsen voor het nog in ontwikkeling zijnde vaccin.

Volgens Sargentini moeten we alles in het werk stellen om dat vaccin zo snel mogelijk te ontwikkelen. "Virusremmers werken, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het zo belangrijk dat het vaccin er snel komt. De EU-landen moeten nu al een gezamenlijke bestelling plaatsen voor het nieuwe vaccin en afspraken maken over een eerlijke verdeling. Die verdelingsafspraken moeten ook ontwikkelingslanden omvatten. Als we het aan de markt overlaten, dan dreigt een internationale run op het vaccin. Dat drijft de prijs op en dan vissen arme landen achter het net."


-----------------------