Gemeente Beek


Lintjesregen 2009

Op woensdag 29 april was het weer tijd voor de jaarlijkse lintjesregen. Dit jaar zijn 10 personen -4 vrouwen en 6 mannen- die zich verdienstelijk maken voor de Beekse samenleving benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Cremers heeft tijdens zijn route door de gemeente Beek aan 7 Beekenaren een lintje uitgereikt. Het 8ste lintje is uitgereikt in het gemeentehuis, aangezien de betreffende mevrouw niet woonachtig is in Beek maar in Maasmechelen (B). Bovendien ontvingen 2 Beekenaren een lintje uit handen van minister Verburg op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag. Hun bijzondere verdiensten voor de Sichting IVN zijn bij de minister in het oog gesprongen.

De lintjes vormen een blijk van waardering voor mensen die zich inzetten voor de maatschappij. Vaak zetten zij zich in alle bescheidenheid in, zonder eigenbelang. Eénmaal per jaar worden deze mensen in het zonnetje gezet. Mensen met bijzondere verdiensten vormen immers samen het cement van onze samenleving.

De nieuwe Leden in de Orde van Oranje Nassau zijn:

§ Mevrouw Jantje Hartsema - van der Veur uit Spaubeek (uitreiking door Minister Verburg, tussen 9 en 10.30 uur bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag)

§ Mevrouw Maria Hubertina Gerarda (Marij) Wijsen-Bours uit Spaubeek (uitreiking door Minister Verburg, tussen 9 en 10.30 uur bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag)

§ Mevrouw Clara Helena Johanna (Clara) van Feij-Windhorst uit Maasmechelen (B)

§ Mevrouw Gertrudis Anna Maria (Truus) Roebroek - Lempens uit Spaubeek en de heer Maria Jozef Hubert (Jozef) Roebroek uit Spaubeek (echtpaar)

§ De heer Andreas Joseph Wilhelmus (André) Slangen uit Beek

§ De heer Jacobus Gerardus (Sjaak) Lambrichs uit Neerbeek

§ De heer Edmond Johan Margriet Nicolaas (Ed) Hendriks uit Neerbeek

§ De heer Franciscus Gerardus Antonius (Frans) Toebosch uit Beek

§ De heer Willem Hubert Delahaije uit Kelmond

VERDIENSTEN GEDECOREERDEN

Mevrouw Clara Helena Johanna (Clara) van Feij-Windhorst, Rijksweg 332, Maasmechelen

Mevrouw van Feij - Windhorst (81) is sinds 1997 vrijwilliger bij het project "Opvang nieuwkomers" in Beek van de Stichting Partners in Welzijn. Zij staat in Beek bekend als een hulpvaardige en actieve vrouw, die zich het lot van haar allochtone mede-inwoners aantrekt. Zij werkt samen met verschillende instanties en krijgt veel voor elkaar voor de allochtonen in Beek dankzij haar niet aflatend doorzettingsvermogen. In het verleden heeft mevrouw van Feij-Windhorst zich voor diverse organisaties in de regio ingezet, waaronder de Paulusstichting Sittard en de KBO.

Mevrouw Gertrudis Anna Maria (Truus) Roebroek - Lempens, Dorpstraat 34, Spaubeek

Mevrouw Roebroek - Lempens (61) is op allerlei gebied actief voor de gemeenschap. Met name haar talenten als organisator van verschillende evenementen in Beek en omstreken springen in het oog. Zo is zij sinds 1979 vrijwilliger bij de stichting Marktcommissie, die ieder jaar de Paasveemarkt en de St. Luciemarkt organiseert. Daarnaast is zij al vele jaren ondersteunend lid van de Stichting Coninxpop, een popevenement in Elsloo, lid van de Vrouwenbeweging Zij Aktief, lid van het damescomité van de Vasteloavesvereniging De Baeker Pottentaote en sinds enkele jaren lid van de Verkeersregelaarsgroep.

De heer Maria Jozef Hubert (Jozef) Roebroek, Dorpstraat 34, Spaubeek

Ook de heer Roebroek (62) is op allerlei gebied actief voor de gemeenschap. Met name zijn verdiensten als organisator van verschillende evenementen in Beek en omstreken zijn opvallend. Zo is hij sinds 1979 bestuurslid van de stichting Marktcommissie, die ieder jaar de Paasveemarkt en de St. Luciemarkt organiseert. Daarnaast is hij al vele jaren ondersteunend lid van de Stichting Coninxpop, een popevenement in Elsloo, lid van het optocht- en regelingscomité en vanaf 1995 lid van de Raad van Elf van de Vasteloavesvereniging De Baeker Pottentaote en sinds enkele jaren lid van de Verkeersregelaarsgroep.

De heer Andreas Joseph Wilhelmus (André) Slangen, Gundelfingenstraat 25, Beek

De heer Slangen (63) is op het gebied van koorzang bij verscheidene verenigingen actief (geweest) voor de gemeenschap. Zo is hij jarenlang bestuurslid, bibliothecaris en lid van de Muziekcommissie van het Mannenkoor St. Caecilia Sweykhuizen geweest. Daarnaast was hij tot 2005 bestuurslid van en tot op heden op verschillende terreinen actief voor 't Gäöls Mannenkoor.

De heer Jacobus Gerardus (Sjaak) Lambrichs, Laurentiusstraat 17, Neerbeek

De heer Lambrichs (65) is op allerlei gebied actief voor de gemeenschap. Met name zijn werk voor FNV Bondgenoten en zijn inzet voor de werknemersbelangen springen in het oog. Maar ook lokale activiteiten binnen het kerkelijk leven en de schaaksport liggen hem na aan het hart. Zo is hij ruim twintig jaar vrijwilliger bij en bestuurslid van de St. Callistusparochie te Beek en is hij actief lid van twee zangkoren, het kerkelijk zangkoor St. Cecilia en het koor dat ruw- en trouwdiensten verzorgt in Neerbeek. Ook is hij sinds 2005 vrijwilliger bij en bestuurslid van de Schaakvereniging Geleen. Ook treedt hij op als afgevaardigde van het cluster SNS (Samenwerkingsverband parochies Spaubeek, Neerbeek en Sweikhuizen) in de gemeentelijke WMO-raad te Beek. Tenslotte is hij vanuit zijn achtergrond bij de FNV lid van de Cliëntenraad van de gemeente Beek.

De heer Edmond Johan Margriet Nicolaas (Ed) Hendriks, Kampweidestraat 5, Neerbeek

De heer Hendriks (62) is op velerlei gebied actief voor de gemeenschap. Zo is hij jarenlang penningmeester geweest en is hij benoemd tot erelid van Drumfanfare en Majorettenkorps Irene/Lucia. Sinds 1998 is hij lid van de werkgroep BTB (Bereikbaarheid Toegankelijkheid en Bruikbaarheid) van de Stichting Platform Gemeentelijk Gehandicapenbeleid Beek. Van deze stichting is hij sedert 2001 tevens voorzitter. Daarnaast is hij medeoprichter van het WMO-platform van de gemeente Beek. Sinds 2001 is hij vrijwilliger bij het GIPS-project, waarbij hij voorlichting geeft op scholen over het welzijn van de gehandicapte. Voorts was hij voorleesvader en later lid van de Ouderraad van de Martinusschool in de Beek. Tenslotte was hij penningmeester van de ouderraad van de Don Bosco MAVO in Geleen.

De heer Franciscus Gerardus Antonius (Frans) Toebosch, Geverikerstraat 46, Beek

De heer Toebosch (76) is op velerlei gebied actief voor de gemeenschap. Hij is jarenlang lid geweest van diverse kerkkoren en met name in het St. Martinuskoor in Beek is hij al zeer lange tijd actief als bestuurslid en (tijdelijk) vice-voorzitter. Daarnaast is hij al bijna 25 jaar Kerkmeester, vertrouwensman, organisator en bestuurder voor de Sint Martinusparochie te Beek. Ook was hij vele jaren actief lid en bestuurslid (o.a. vice-voorzitter) van de handboogschutterij Willem Tell en is hij vrijwilliger bij de Peter Treckpoelfeesten. Tenslotte was hij ruim 20 jaar actief voor de missie.

De heer Willem Hubert (Willem) Delahaije, Kelmonderhofweg 8, Kelmond

De heer Delahaije (64) is sinds 1977 actief lid en bestuurslid/voorzitter van de buurtvereniging Kelmond. Deze vereniging organiseert jaarlijks tal van evenementen voor de leden. De heer Delahaije wordt gezien als een een bindende factor/drijvende kracht binnen de vereniging, die een belangrijke rol vervult in het bevorderen van de sociale cohesie in deze kern. Daarnaast is de heer Delahaije 25 jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer van Spaubeek en later Beek. Hij was actief als
bevelvoerder/plaatsvervangend brandweercommandant en was verantwoordelijk voor de inkoop, het oefenschema, de loonadministratie, etc.

Mevrouw Jantje Hartsema - van der Veur, Kerkstraat 13, Spaubeek

Mevrouw Hartsema-van der Veur (69) is op allerlei gebied actief voor de gemeenschap. Met name haar inzet voor de IVN en als begeleidster van kinderen is opvallend. Zij is vrijwilliger bij de IVN in de meest brede zin van het woord. Naast haar verdiensten bij het IVN zet zij jaarlijks wandeltochten uit van muziekvereniging `Vriendenkoor'. Ook is zij archivaris van de muziekvereniging Vriendenkoor. Daarnaast is zij lid van de Raad van Toezicht van de W.V. Spaubeek. Tenslotte was zij naast haar part-time vaste aanstelling ook onbezoldigd invalkracht op de basisschool Spaubeek.

Mevrouw Maria Hubertina Gerarda (Marij) Wijsen-Bours, Soppestraat 17, Spaubeek

Mevrouw Wijsen-Bours (68) heeft al haar verdiensten verricht samen met haar partner in het vrijwilligerswerk, mevrouw Hartsema - van der Veur. Ook zij is een veelzijdig vrijwilliger bij de IVN. Naast haar verdiensten bij het IVN is ook zij vrijwilliger bij het uitzetten van de jaarlijkse wandeltocht van muziekvereniging `Vriendenkoor'. Ook was zij naast haar part-time vaste aanstelling onbezoldigd invalkracht op de basisschool Spaubeek. Tenslotte is zij lid van het R.K. Kerkbestuur te Spaubeek, begeleidster van Eucharistievieringen, bezoekster van zieken en bezorgster van Kerkdiensten (H. Communie), acoliete en verzorgster van avondwake voor begrafenisdiensten.