Gemeente Beek


Twee Spaubekenaren ontvangen lintje uit handen van minister Verburg

In het kader van de lintjesregen hebben twee Spaubekenaren vanochtend een lintje ontvangen uit handen van minister Verburg op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag. Hun bijzondere verdiensten voor de Stichting IVN zijn bij de minister in het oog gesprongen. De beide dames zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Jantje Hartsema-van der Veur (69) en mevrouw Maria Hubertina Gerarda (Marij) Wijsen-Bours (68) vormen een twee-eenheid op het gebied van vrijwilligerswerk. Zo zetten zij zich beiden al jaren in als vrijwilligsters bij IVN. Ze zijn organisator en opsteller van educatieve tentoonstellingen over de natuur in vele seizoenen. Daartoe begeleiden zij wekelijks jeugdgroepen in- en buiten de natuurwachtershut "Moorheide". Het voorbereiden, uitzetten en begeleiden van wandelingen voor volwassenen behoort ook tot hun verdiensten. Daarnaast beheren zij al meer dan 40 jaren een hut en verblijf in het souterrain. Deze ruime lokaliteit wordt ingericht met tentoonstellingen gericht op onderwijs en begeleiding van schooljeugd t/m volwassen-educatie. Ook vervullen zij als natuurgids een rol in in- en buitenschoolse activiteiten voor IVN Spaubeek en zijn zij aanspreekpunt voor ouders en kinderen. Tenslotte maken zij voor het IVN jaarlijks het jaarboek en stelle zij een agenda van activiteiten op voor De Natuurgids van de IVN.

Naast hun verdiensten bij het IVN zijn zij vrijwilligster bij het uitzetten van de jaarlijkse wandeltocht van Muziekvereniging Vriendenkoor. Ook waren zij beiden naast hun part-time vaste aanstelling ook onbezoldigd invalkracht op de basisschool Spaubeek. Dit hebben zij meer dan 40 jaar gedaan.