Gemeente Valkenswaard

draagvlak naleven leeftijdsgrenzen bij alcohol

Breed draagvlak naleven leeftijdsgrenzen bij alcohol

Logo laat je niet flessen

Onder 350 verkopers van alcoholhoudende drank in Zuidoost-Brabant, is een onderzoek gehouden naar het draagvlak voor maatregelen om verkoop van alcohol onder 16 jaar te voorkomen. Daarbij gaat het om supermarkten, verenigingen, horeca en jongerencentra. Uit de respons (53%) blijkt dat het thema leeft bij de verstrekkers van drank. Een derde van de verstrekkers geeft aan problemen te ervaren om de wettelijke leeftijdsgrenzen na te leven. Het onderzoek onder verstrekkers is uitgevoerd om inzicht te krijgen in draagvlak voor bestaande en nieuwe maatregelen om de naleving van leeftijdsgrenzen te stimuleren. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het regionale alcoholproject 'Laat je niet flessen!'

Supermarkt
Supermarkten hebben de afgelopen maanden scansystemen bij de kassa ingevoerd, waardoor de legitimatiecontrole automatisch plaatsvindt. Er is breed draagvlak onder deze ondernemers om hun personeel te trainen om 'nee te verkopen'. Daarnaast is er onder hen draagvlak voor een verbod op reclame met en voor alcohol.

Alcoholgebruik bij vereniging en jongerencentrum Verenigingen en jongerencentra hebben in het onderzoek aangegeven dat zij over het algemeen één of meerdere vrijwilligers een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik hebben laten volgen. Bij hen is er behoefte om meer vrijwilligers te laten trainen en de verenigingen en jongerencentra vragen gemeenten om hen hierbij te ondersteunen. Bij twijfel wordt vaak om een legitimatie gevraagd. Daarnaast willen verenigingen in hun clubblad graag een artikel plaatsen om ouders te informeren over de extra schadelijke gevolgen van alcohol op jonge leeftijd. Jongerencentra verkopen meestal geen sterke drank, zij willen alcoholvrije feesten organiseren en eventueel de schenktijden beperken.

Horecaondernemers lopen tegen problemen aan
Horecaondernemers lopen vaak tegen het probleem aan dat een jongere, ouder dan 16 alcohol koopt voor een jongere onder de 16. Ook ouders bestellen op het terras rustig een biertje voor hun 14-jarig kind, gaf een ondernemer aan. Ook het gebruik van vervalste identiteitsbewijzen is een probleem. Daarom is nauwkeurige controle nodig en moet het barpersoneel getraind worden om 'nee te verkopen'. Ook het toezicht van de leidinggevende kan verbeterd worden. Daarnaast staat het merendeel van de verstrekkers positief tegenover de maatregelen om alcohol duurder te maken dan fris en het verhogen van de leeftijdsgrens voor verkoop naar 18 jaar. De horeca vindt dat gemeenten actiever moeten zijn om het drankgebruik in hokken en keten terug te dringen. Op dit moment vindt er dan ook een proef 'hokken en keten' plaats in de Kempengemeenten.

Maatregelen en informatie
Nagenoeg alle verstrekkers vinden, dat ze zelf al veel maatregelen getroffen hebben. Wel geven zij aan dat toezicht van de leidinggevende en training van personeel verbetering zal opleveren. Ook geven zij aan, dat het goed zou zijn als niet alleen zij, maar ook de jongere zelf beboet zouden kunnen worden als ze zich met drank op in de openbare ruimte bevinden. Dit is eveneens het officiële standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en in gesprekken ook meegegeven aan leden van de Tweede Kamer. Daarnaast vinden de meeste verkopers van alcohol dat voorlichting aan scholen en ouders het meeste effect zal opleveren. Uit onderzoek bleek eerder, dat ouders en opvoeders hun eigen invloed op het opgroeiende kind onderschatten. Zo helpt het stellen van duidelijke regels, het geven van het goede voorbeeld en het praten met je kind over alcoholgebruik en er afspraken over maken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Ben Cornelis van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, projectleider 'Laat je niet flessen!', telefonisch bereikbaar op nummer 06 303 73 781 of per e-mail b.cornelis@sre.nl.