Gemeente Wunseradiel


Koninklijke Onderscheidingen

Koninklijke Onderscheiding

Op woensdag 29 april 2009 reikt burgemeester Theunis Piersma aan zes inwoners uit de gemeente Wûnseradiel een Koninklijke Onderscheiding:

Mevrouw Fenna Poepjes uit Makkum

De heer Klaas Groeneveld uit Makkum

De heer Gerben Stellingwerf uit Ferwoude

De heer Ferdinand de Boer uit Makkum

De heer Wieger Postma uit Makkum

De heer Lykle Spijksma uit Schettens (*).

(*) De uitreiking vindt plaats op woensdag 6 mei 2009, om 20.00 uur in het dorpshuis De Terp, Van Osingaweg 8 in Schettens

De heer Ferdinand de Boer is al meer dan dertig jaar actief betrokken bij de muziekvereniging Hallelujah in Makkum. In de periode 1974 tot 1992 was hij bestuurslid bij het tamboerkorps en hij was één van de initiatiefnemers voor het nieuwjaarsconcert van Hallelujah. In 1976 was de heer De Boer intensief betrokken bij de oprichting van het majorettekorps van Hallelujah. Van 1997 tot 2006 was de heer De Boer bestuurslid van de Federatie van muziek- en zangverenigingen in de gemeente Wûnseradiel. De heer De Boer is sinds 1954 actief lid van de drumband van de muziekvereniging Hallelujah.

Sinds 1990 maakt De Boer deel uit van het Comité Dodenherdenking Makkum en is hij sinds 1996 lid van het comité wat jaarlijks de Makkumer trimloop organiseert. In de periode 1990 tot 1995 was de heer De Boer bestuurslid van Plaatselijk Belang Makkum. Ook op kerkelijk gebied is de heer De Boer actief geweest als secretaris en voorzitter van de jeugdraad en jeugdouderling van de Geformeerde kerk in Makkum.

Van 1970 tot 1999 was De Boer lid van de vrijwillige brandweer in Makkum.

De heer Ferdinand de Boer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Klaas Groeneveld is sinds 1984 betrokken bij de Koninginnevereniging Makkum, onder ander bij de ontvangst van een grote groep Canadezen in Makkum ter gelegenheid van 40 jaar bevrijding en bij de organisatie van de jaarlijkse Dodenherdenking. In 2004 werd Klaas Groeneveld voorzitter van de Koninginneverenging Makkum. In 2005 was hij mede-organisator van het feestprogramma van de viering van 60 jaar bevrijding. Klaas Groeneveld was nauw betrokken bij de organisatie van de viering van Koninginnedag 2008 in Makkum.

Van 1985 tot 1991 was de heer Groeneveld betrokken bij de Scoutinggroep Burdine in Makkum en daarbij was hij betrokken bij de bouw van een nieuw scoutinggebouw.

Van 1989 tot 1993 was de heer Groeneveld voorzitter van Plaatselijk Belang Makkum. Ook op kerkelijk gebied is de heer Groeneveld actief geweest onder bij het verzorgen van catechese avonden en als secretaris van de parochiale caritas instelling..

In de periode 1997 - 1998 was hij betrokken bij de berging van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog uit het IJsselmeer.

De heer Klaas Groeneveld is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Fenna Poepjes is sinds 1960 betrokken bij het kerkelijk leven in Makkum. In de periode 1960 tot 1986 was ze actief betrokken bij de zondagschool en het jeugdwerk. In 1986 werd mevrouw Poepjes benoemd tot ouderling-kerkvoogd waarbij ze het penningmeesterschap verzorgt. Daarnaast was ze actief bij de restauratie van de Van Doniakerk in Makkum en de verbouw en uitbreiding van het kerkelijk centrum Het Anker. Mevrouw Poepjes was actief in de bouwcommissie en bij het verwerven va het nodige geld.

Van 1972 tot 1986 was mevrouw Poepjes penningmeester bij de gymnastiekvereniging D.E.S. in Makkum.

Mevrouw Fenna Poepjes is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Wieger Postma is sinds 1997 bestuurslid van de Stichting Kerk en Toren Cornwerd. Dankzij de initiatieven die hij op subsidiegebied heeft ondernomen zijn er veel zaken aangepast in het kerkgebouw. Vanaf 1978 is de heer Postma actief voor de Protestante Gemeente Makkum c.a. Van 1978 tot 1986 was hij ouderling en kerkvoogd.

Van 1994 tot 2002 was hij diaken en ook in deze functie was hij actief als voorzitter en als penningmeester. Sinds 1999 tot heden is hij lid van de restauratiecommissie van de Van Doniakerk in Makkum.

De heer Postma is sinds 1979 tot heden bestuurslid van de Stichting Sint Annaleen te Makkum waar hij de administratie verzorgt en het oproepen van nieuwe beneficianten organiseert. Tenslotte is de heer Postma sinds 1996 tot heden actief als vrijwilliger bij Tafeltje dekje.

De heer Wieger Postma is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Lykle Spijksma is sinds 1983 de drijvende kracht binnen de redactie van de dorpskrant "Viadukt", de dorpskrant voor de dorpen Schettens en Longerhouw. De heer Spijksma verzamelt het nieuws voor de beide dorpen, legt de diverse activiteiten in de dorpen vast op foto en is de drukker van de dorpskrant. Sinds 2002 houdt hij bovendien wekelijks de website van de beide dorpen bij. De heer Spijksma is verder verantwoordelijk voor het drukken van de dorpskrant van Schraard en van de liturgieën van de kerkdiensten en van de rouwdiensten.

Bijzonder is het om te melden dat de heer Spijksma al sinds 1973 lid is van het stembureau te Schraard. Sinds 2007 is de heer Spijksma vrijwilliger in het dorpshuis en bij de sportclub S.L.S. te Schettens. Daarvoor is de heer Spijksma 10 jaar in het beheer van het dorpshuis actief geweest.

Tenslotte organiseert de heer Spijksma sinds 2005 jaarlijks belastingzittingen voor leden van het CNV.

De heer Lykle Spijksma is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Gerben Stellingswerf is sinds 2004 tot heden de beheerder van het dorpshuis "de Djippert" in Ferwoude. Sinds 2005 is de heer Stellingwerf bestuurslid van dorpsbelang Ferwoude.

De heer Stellingwerf is reeds veertig jaar actief als muzikant. Sinds 1983 is hij lid van muziekvereniging Excelsior in Parrega. Van 1992 tot 2004 was bij bestuurslid en voorzitter van de muziekvereniging. Vanaf 2004 tot heden is hij verantwoordelijk voor de muziekbibliotheek van de vereniging.

De heer Stellingwerf heeft binnen de agrarische wereld verschillende functies vervuld. Van 1985 tot 1994 was lid van de werkgroep melkveehouders van het CLM waarbij hij nadrukkelijk betrokken was bij vernieuwingen binnen de melkveesector. In 1970 was hij mede-oprichter van Jong Agrarisch Workum en later is Stellingwerf bestuurslid geworden van het CBTB. De heer Stellingwerf is, tot de liquidatie in 2000, bestuurslid en voorzitter geweest van de Coöperatieve Groenvoerdrogerij in Workum. De heer Stellingwerf is sinds 1965 totaal 20 jaar op kerkelijk gebied actief geweest als ouderling, diaken en binnen het jeugdwerk. De heer Stellingwerf was ook politiek actief. Van 1982 tot 2007 is hij bestuurslid van het CDA Wûnseradiel geweest.

De heer Gerben Stellingwerf is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.