Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 29 april 2009

Zeldzame apen krijgen de fles in Apenheul
Halfapenbaby's worden met de hand grootgebracht

Het is een zeldzaamheid in Apenheul: apen die met de fles worden grootgebracht. Toch voeden medewerkers en vrijwilligers van het Apeldoornse apenpark maar liefst twee apenbaby's met de hand op. Kroonsifaka Daholo en blauwoogmaki Bob zijn halfapen die de fles krijgen. De moeders van beide baby's zijn niet in staat om melk te geven. Apenheul moest daarom ingrijpen en zorgt de komende maanden voor de twee kleintjes. Beide soorten apen zijn extreem zeldzaam in het wild en in dierentuinen. Voor het Europese fokprogramma zijn de baby's daarom van groot belang.

Kroonsifaka aan de fles
Kroonsifaka Daholo is geboren op 4 februari 2009. Zijn moeder Holly is zorgzaam, lief en weet heel goed hoe ze haar baby op moet voeden. Helaas heeft ze een tepelafwijking en is het pijnlijk als Daholo bij haar drinkt. Apenheul zag daarom geen andere oplossing dan Daholo met de hand te voeden. "Kroonsifaka's zijn in het wild èn in dierentuinen erg zeldzaam. Het is dus van groot belang dat de baby opgroeit tot een gezonde kroonsifaka", zegt Ronald van der Beek, hoofd dierverzorging van de halfapen in Apenheul. Elke dag mag Daholo vier uur lang bij zijn moeder op visite. Holly is zo getraind dat ze haar baby vrijwillig afstaat aan haar verzorgers. "Holly's oudere zoon is ook met de hand grootgebracht. Ze heeft dus ervaring met deze manier van werken", aldus Van der Beek.

Blauwoogmaki met de hand gevoed
Blauwoogmaki's zijn, net als kroonsifaka's, halfapen die alleen op het Afrikaanse eiland Madagaskar voorkomen. In Apenheul leven een mannetje, een vrouwtje en een baby. Bob, afgeleid van 'BlauwOogBaby', is geboren op 14 maart 2009. Zijn ouders, Sjaan en Ed, leven al langere tijd in Apenheul, maar zonder nageslacht voort te brengen. Toen Sjaan eindelijk een baby kreeg, wilde ze hem niet accepteren. Van der Beek licht toe: "Bob is met een keizersnede ter wereld gekomen. Omdat de wond na de operatie nog erg gevoelig was, wilde Sjaan haar baby niet op haar buik dragen. Bob kon zo niet drinken. We hebben meerdere pogingen gedaan om Bob bij zijn moeder te plaatsten, maar ze mislukten allemaal." Voor de dierverzorgers lag een zware taak te wachten. Een aapje met de hand grootbrengen kost veel tijd en werk. Vooral als er voor twee baby´s gezorgd moet worden. De kleintjes moeten tenslotte om de drie tot vier uur gevoed worden.

Nachtdienst
Apenheulmedewerkers Marian Pasman en Ronald van der Beek zelf hebben de nachtdienst. Hun wekker gaat elke nacht meerdere malen om de kleintjes te voeden. "We zijn erg dankbaar met de betrokkenheid van medewerkers zoals Marian. Het is tenslotte best zwaar om ook 's nachts aan het werk te moeten", zegt Van der Beek. Ervaring in het opvoeden van kroonsifaka's en blauwoogmaki's ontbreekt het park echter. "We proberen onze dieren altijd een zo natuurlijk mogelijke opvoeding te geven. Het bij zijn moeder weghalen van een baby is een zeldzaamheid in Apenheul" zegt Van der Beek. Het apenpark krijgt daarom steun van andere dierentuinen, zoals van de dierentuin van Parijs: Parc Zoologique de Paris. Daar komt de familie van Daholo ook vandaan. De Franse dierentuin heeft ervaring met handopfok, want het oudere broertje van Daholo, Tilavo, is ook met de fles grootgebracht.

Bijzonder belangrijke baby's
In het wild en in gevangenschap zijn kroonsifaka's en blauwoogmaki's zeldzaam. Op het Afrikaanse eiland Madagaskar worden ze ernstig bedreigd met uitsterven. In Europese dierentuinen leven nog maar 19 kroonsifaka's en 27 blauwoogmaki's. Er zijn van iedere soort slechts drie vrouwtjes die zich kunnen voortplanten, en dit lukt lang niet ieder jaar. Met dergelijke kleine aantallen is het moeilijk om een gezonde populatie op te bouwen. Om inteelt te vermijden en de natuurlijke eigenschappen te behouden wordt er daarom veel aandacht besteed aan de voortplanting van deze dieren. Dit wordt bereikt door middel van fokprogramma's. Voor de dierentuinen zijn Daholo en Bob dus buitengewoon belangrijke dieren. Reden genoeg om alles op alles te zetten om deze bijzondere baby's een kans te geven.


- - - einde bericht - - -