Provincie Noord-Holland

Paviljoen Welgelegen open voor alle Noord-Hollanders

29-4-2009

Na een restauratie van twee jaar opent de provincie haar deuren voor alle Noord-Hollanders om mee te vieren dat de restauratie klaar is.

Paviljoen Welgelegen werd in 1785-1792 gebouwd in opdracht van de koopman/bankier en kunstliefhebber Henry Hope om er zijn kunstcollectie in onder te brengen. Sinds 1930 is het gebouw het onderkomen van het provinciaal bestuur van Noord-Holland.

Het officiële moment is de opening van Paviljoen Welgelegen op vrijdag 29 mei als Hare Majesteit de Koningin de openingshandeling verricht. Maar er worden meer evenementen georganiseerd.

Festiviteiten rondom opening Paviljoen Welgelegen

De allereerste festiviteit is voor kinderen: een ballonnenspektakel op woensdag 13 mei. Na de onthulling van een historisch tafereel geheel gemaakt van ballonnen, gaat het Kinderparadijs open. Kinderen kunnen hier schilderen, schminken, muziek maken en genieten van een suikerspinbar en een limonadefabriek.

Op woensdag 20 mei geeft de bevlogen spreker en auteur prof. dr. Leen Dorsman een lezing met als centrale thema: zonder verleden geen toekomst?!. Hij neemt in zijn lezing de discussie mee over de identiteit van provincies en haar kerntaken.

Het gerestaureerde Paviljoen gaat open voor alle Noord-Hollanders op zaterdag 20 en 27 juni en 4, 11 en 18 juli. Wie weleens wil ronddwalen en wegdromen naar oude tijden kan zich aanmelden voor een rondleiding.

Alderliefste, Moke en Candy Dulfer. Deze artiesten komen in ieder geval op zaterdag 4 juli optreden tijdens het provincieconcert. De rest is een verrassing. Dit provincieconcert is voor alle Noord-Hollanders. Op een prachtige locatie: in de Haarlemmerhout tegenover het Provinciehuis.

Voor liefhebbers is er van 2 juni tot en met 24 juli een tentoonstelling met als thema de strijd tussen de Brits-Russische troepen en het Franse-Bataafse leger in 1799. De tentoonstelling is samengesteld uit tekeningen, prenten en kaarten uit de Provinciale Altlas Noord-Holland.

Lees meer over alle activiteiten en hoe u zich kunt aanmelden voor de rondleidingen op de pagina Opening Paviljoen Welgelegen.

Nieuwsredactie