Vereniging Natuurmonumenten


JAARVERSLAG 2008: SUCCESVOL JAAR NATUURMONUMENTEN, BELEGGINGSRESULTAAT NEGATIEF
29-04-2009

2008 was een succesvol jaar voor Natuurmonumenten. Ruim 100 jaar nadat Jac. P. Thijsse Natuurmonumenten oprichtte werd de 100.000^e hectare natuur verworven. Terwijl de recessie zich aandiende, bleef de steun voor Natuurmonumenten onverminderd groot. Het ledenaantal steeg naar 882.000. En in februari kochten en plantten duizenden Nederlanders in enkele weken tijd maar liefst 80.000 bomen en struiken om daarmee in Biddinghuizen een nieuw bos van 27 hectare aan te leggen (het Klimaatbos).

Bever in Harderbos
Dat het aankopen en verbinden van gebieden werkt, werd onder meer aangetoond door de komst van de bever in het Harderbos en de spectaculaire snelheid waarmee de natuur zich meester maakt van het eiland Tiengemeten. Steltkluut, kiekendief en zilverreiger voelen zich er al helemaal thuis. "Natuurmonumenten boekt resultaten, heeft breed draagvlak in de samenleving en is financieel gezond", zo stelt Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten bij de bekendmaking van het jaarverslag. "We hadden in 2008 een negatief beleggingsresultaat van 19 miljoen euro. Natuurmonumenten voert een voorzichtig beleggingsbeleid waardoor het resultaat beperkt bleef tot
- 10% in een jaar waarin de beurs een dramatisch dieptepunt bereikte. We beleggen voor de lange termijn en hoeven niet te verkopen. De laatste 20 jaar hebben we, inclusief het resultaat van 2008, jaarlijks gemiddeld 7% rendement gemaakt op onze beleggingen", aldus De Graeff.

Conservatief beleggingsbeleid

Natuurmonumenten belegt voorzichtig. Deze beleggingen zijn ondergebracht bij Nederlandse banken. Daarvan is 20% in aandelen belegd, 25% in obligaties en staat 55% op deposito. Met deze mix worden de risico's beperkt. Dat betekent dat veranderingen in het beursklimaat op Natuurmonumenten een relatief beperkte invloed hebben.

Geringe impact op inkomsten

Natuurmonumenten heeft verschillende inkomstenbronnen. Er is dus geen één op één relatie tussen het rendement op het vermogen en de bestedingen. Voor 2009 is begroot dat het rendement op het vermogen ca. 6% van de inkomsten bedraagt. Als dat rendement tegenvalt, is het effect daarvan relatief beperkt. Het kan worden opgevangen door maatregelen als natuurherstelprojecten, aanleg van wandelpaden of aanpassing van gebouwen iets te vertragen.

Reserve noodzakelijk

De reserve van Natuurmonumenten is met 170 miljoen euro, vergeleken bij die van andere goede doelen een van de grootste in ons land. Maar dit is dan ook hard nodig. Want Natuurmonumenten is rechtstreeks verantwoordelijk voor de bescherming en het beheer van circa 100.000 ha natuurgebied. Het rendement van de reserve wordt in de eerste plaats ingezet voor het beheer van de natuurgebieden en het vergroten van de kwaliteit daarvan (inrichtingsmaatregelen of herstelplannen). En ten tweede is de reserve een buffer, waardoor Natuurmonumenten de natuur kan blijven beschermen mocht ooit een inkomstenbron fors teruglopen of vervallen. Natuurmonumenten stelt op deze wijze haar natuurgebieden voor altijd veilig. Het aanhouden van een reserve in deze omvang is overigens in overeenstemming met de `Richtlijn Reserves Goede Doelen' van brancheorganisatie VFI en het CBF-keurmerk voor goede doelen.

Aan de lat voor 100.000 hectare natuur

Natuurmonumenten beheert ruim 100.000 hectare natuur. In 1991 was dat nog 64.000 hectare. De totale bestedingen van Natuurmonumenten in 2008 bedroegen 112 miljoen euro. De overheid subsidieert 25% van het beheer, maar dat dekt de kosten dus niet. Per jaar legt Natuurmonumenten op elke euro subsidie voor het natuurbeheer daar zelf drie euro bij. Jaarlijks kost dat de vereniging zo'n 34 miljoen euro, hetgeen grotendeels uit de bijdragen van de 882.000 leden kan worden bekostigd.