Gemeente Bernheze


Lintjesregen

Woensdag 29 april, vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. Dertien inwoners van Bernheze en één van Schijndel zijn benoemd tot Lid of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Men ontving deze koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Heijmans. De bijeenkomst vond plaats tussen 9.00 en 12.00 uur in Cultureel Centrum de Pas in Heesch.

De heer F.M.J. (Ferry) Bevers uit Heesch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1984 voor de Vereniging Sterrenwacht Halley en sinds 1990 voor Stichting Sterrenwacht Halley. Decorandus was in 1984 medeoprichter en was secretaris van 1985 tot 2004. Als zodanig was hij van meet af aan nauw betrokken bij de organisatie en uitvoering van vrijwel alle activiteiten die door en voor de leden worden gehouden. Daarnaast was de heer Bevers vanaf de oprichting van de vereniging nauw betrokken bij de voorbereidingen van de bouw van de sterrenwacht en later (2006
- 2007) bij de feitelijke verbouw en herinrichting van de sterrenwacht. Sinds de officiële opening van de sterrenwacht in 1989 is decorandus tot op heden belast met het maken van afspraken voor groepsbezoeken en het inroosteren van de leden. Verder verzorgt hij ruim 20 jaar rondleidingen en presentaties bij de sterrenwacht. Tenslotte is decorandus sinds 1990 tot heden penningmeester van de Stichting Sterrenwacht Halley.

De heer M. (Marinus) van Ginkel uit Heesch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten die hij sedert geruime tijd verrichtte in Bramsche (Duitland) en zijn activiteiten voor de Vereniging Sterrenwacht Halley en de Stichting Sterrenwacht Halley. Decorandus was van 1968 tot 1980 lid van het Sinterklaascomité en medeorganisator van de Avondvierdaagse in Bramsche. Ook was hij organisator van jeugdzeilkampen gedurende de laatste jaren dat hij in Duitsland woonde. Sinds 1985 is de heer Van Ginkel vrijwilliger bij Vereniging Sterrenwacht Halley. In de jaren '80 werkte hij mee aan de voorbereidingen en de bouw van de sterrenwacht. Ook was hij betrokken bij de voorbereidingen en de feitelijke verbouw en herinrichting van de sterrenwacht (2006 - 2007). Verder is decorandus sinds 1989 verzorger van vele rondleidingen, publiekspresentaties en voorstellingen in het planetarium. Van 1992 tot 1997 was de heer Van Ginkel bestuurslid en vanaf 1997 tot heden voorzitter. Tenslotte is decorandus sinds 1992 bestuurslid van Stichting Sterrenwacht Halley.

De heer A.S. (Anton) Valks uit Schijndel wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1984 ten behoeve van de Vereniging Sterrenwacht Halley en de Stichting Sterrenwacht Halley. Decorandus was in 1984 medeoprichter en vrijwilliger. Als architect maakte hij het ontwerp ten behoeve van het gebouw van de sterrenwacht (kosteloos). Ook regelde hij de nodige vergunningen en subsidies en zocht hij sponsors. Hij begeleidde de hele bouw van de sterrenwacht en bouwde mee. In de periode van 1986-1989 zette hij zich minimaal 40 uur per maand in. Omstreeks 1995 nam decorandus het voortouw voor de uitbreiding van het gebouw en verwierf hij wederom subsidies. Ook het ontwerp van de uitbreiding (2006/2007) was van zijn hand en de uitvoering werd wederom door hem geleid. Hij heeft onder andere de bestrating van het terrein en de zonnewijzer zelf ontworpen en (mede) gelegd. Ook ontwierp hij het planetarium in het gebouw van de sterrenwacht en bouwde dat met behulp van andere leden. Hij is thans twintig jaar verantwoordelijk voor het grote onderhoud van het gebouw en de tuin. Van februari 1985 tot 23 april 1999 was hij penningmeester en van 23 april 1999 tot heden is hij bestuurslid. Decorandus is medeoprichter van de Stichting Sterrenwacht Halley en is vanaf 7 februari 1990 tot heden penningmeester.

De heer S.K (Pim) van Os uit Heesch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1962 voor de (Joodse) samenleving in Oss op het terrein van kegelen, sport en cultuur. Decorandus is sinds 1962 oprichter van en vrijwilliger bij de Kegelclub AODL (Acht om de Lange). In de jaren '70 was hij voorzitter en sinds 2003 is hij secretaris en bestuurslid van de club. Vanaf 1972 is de heer Van Os secretaris, en aanvankelijk ook penningmeester, van de Nederlands Israëlitische Gemeente (N.I.G.) Oss, de Joodse gemeente Oss. Hij is naast contactpersoon voor overheidsinstanties en media, de spil van de Joodse gemeenschap in Oss. In het verleden, van 1984 tot 1997, was hij secretaris/penningmeester van de Nettie van Zwanenberg Stichting. Deze stichting is opgericht ter nagedachtenis aan de vrouw van Dr. Saal van Zwanenberg, de stichter van Zwanenberg - Organon in Oss en verleent, waar nodig, (financiële) steun aan de Joodse gemeenten Oss en Apeldoorn. Ook was de heer Van Os van 1985 tot 1989 lid van de PR-commissie van de Hockeyclub Rapidity en van 2000 tot 2005 lid van het bestuur van Stichting Oss Cultureel. Deze stichting heeft als doel het bevorderen van de muzikale en culturele ontwikkeling in de regio Oss.

Mevrouw M.W. (Marietje) van Schijndel - van Roessel uit Heeswijk-Dinther wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1968 op het terrein van het onderwijs en carnaval. Decoranda zet zich sinds 1968 in als vrijwilliger, eerst bij de Abdij van Heeswijk-Dinther, later Gymnasium Bernrode. Naast haar betaalde baan als hoofd schoonmaak, zet zij zich voor allerlei hand- en spandiensten vele uren in, zonder daarvoor betaald te worden. Verder zet mevrouw Van Schijndel zich sinds 1980 in als vrijwilliger bij het dweilorkest De Doofpotters. Dit is een onderdeel van de carnavalsvereniging De Doofpotters uit Middelrode. Bovendien is mevrouw Van Schijndel sinds 1982 secretaris/bestuurslid van deze carnavalsvereniging. Ook organiseert zij de distributie van de carnavalskrant, de kinderoptocht, de talentenjacht voor kinderen, de jaarlijkse feestavond, de bouw van de carnavalswagen, stelt het programmaboekje samen en maakt prijsafspraken in verband met de kroegentocht en het bepalen van de route.

Mevrouw E.P.A.M. (Els) van Sleuwen- van Merrienboer uit Heeswijk-Dinther wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1985 op het terrein van het kerkelijk leven, het onderwijs en de muziek. Decoranda is sinds 1985 bestuurslid van de Stichting tot Ondersteuning van Levensbeschouwing en Identiteit (SOL), voorheen de Stichting Schoolkatechese Dekenaat Veghel. Vanaf 1985 is zij actief binnen Parochie Sint Willibrord. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor de werkgroep gezinsviering en deel uitgemaakt van de voorbereidingscommissie `100-jarig bestaan van de kerk' en was zij lid van de redactie van de Willibrordbode. Verder is mevrouw Van Sleuwen vanaf 1990 collectant voor het Nederlandse Rode Kruis. Bovendien is zij vanaf 1990 medeorganisator en leidster van het jaarlijkse schoolverlaterskamp van Basisschool 't Palet in Heeswijk-Dinther. Sinds 1998 is zij initiatiefnemer en medeorganisator van de werkgroep Internationalisering (schooluitwisselingen met Engeland, Italië en Finland) in Bernheze. Tenslotte is mevrouw Van Sleuwen sinds 2002 bestuurslid van koor `Vivace'.

De heer J.H.M. (Jan) van den Broek uit Heeswijk-Dinther wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1978 voor het Sint Barbaragilde, de natuureducatie, de politiek en sociaal-culturele activiteiten. Decorandus zet zich sinds 1978 in voor het Sint Barbaragilde in Dinther. Hij heeft binnen dit gilde diverse functies bekleed. Zo is hij o.a. lid geweest van de culturele en evenementencommissie. Vanaf 1982 is de heer Van den Broek actief lid van het IVN (natuureducatie) in Bernheze. Ook binnen deze vereniging is hij lid en voorzitter van diverse commissies c.q. werkgroepen. Sinds 1988 is decorandus bestuurslid en van 1992 tot 2004 voorzitter, van het CDA, afdeling Bernheze voorheen Heeswijk-Dinther. Daarnaast is de heer Van den Broek, sinds 1997, vrijwilliger technisch onderhoud en PR voor het Sociaal Cultureel Centrum Servaes in Heeswijk-Dinther. Tenslotte is hij sinds 1997 medeoprichter, bestuurslid en sinds 2003, waarnemend voorzitter/secretaris van de stichting 't Heft, een samenwerkingsverband tussen de circa 200 gemeenschapshuizen in Noord-Brabant. Verder is hij als afgevaardigde van de stichting 't Heft sinds 2005 bestuurslid van Dorpshuizen.nl, een landelijke vraagbaak.

De heer M.M.R.F.G. (Marcel) van Herpen uit Heeswijk-Dinther wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1993 voor de samenleving op het terrein van het onderwijs, sport, kunst en cultuur. Decorandus is werkzaam als consultant bij de Fontys Hogescholen Pabo Eindhoven/Veghel en is projectleider van zowel Expertisecentrum voor Ervarings Gericht Onderwijs (EGO) Nederland als Expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen (DUOO). Voorts is hij gedurende een dag per week onderwijskundig begeleider bij basisschool Uilenspiegel in Boekel. Het betreft hier de eerste basisschool voor Ervaringsgericht Onderwijs in Nederland die hij mede heeft opgericht in 1990 en waar hij als leerkracht en intern begeleider aan was verbonden. Hij geeft (internationale) lezingen en workshops over o.m. het veranderde onderwijs en begeleidt scholings- en implementatietrajecten binnen de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), het Primair Onderwijs (PO), het Voortgezet Onderwijs (VO) en het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan als "ErvaringsGericht Onderwijs: van oriëntatie tot implementatie", maar heeft ook verschillende artikelen en columns geschreven. Decorandus is medeoprichter en lid van het bestuur van de Stichting E.G.O. St. Maarten (NA). Deze stichting bevordert de onderwijsverbetering op scholen en de verbondenheid tussen school en thuis op de Nederlandse Antillen. Hij richtte het onderwijstijdschrift `Egoscoop' op, waarvan hij tevens eindredacteur is. De heer Van Herpen is medeoprichter en medewerker bij het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken. Decorandus is tevens oprichter van de kunstgroep `Pictura Poetica' uit Heeswijk-Dinther, die overgegaan is in de Bernhezer Kunstkring. Hij bekleedt het vicevoorzitterschap van het bestuur. Hij is lid van het bestuur bij Cube, Cultuureducatie Bernheze. Deze instantie brengt vraag en aanbod samen op het gebied van kunst- en cultuureducatie en cultureel erfgoed. Van zijn hand verschenen o.a. de boekwerken `Bernheze Verbeeld' en `Oog in oog'. Hij is de motor achter de totstandkoming van een kinderpoëziebundel waar alle basisscholen uit Bernheze aan meedoen. Initiator en uitvoerder van bijzondere evenementen, zoals de viering van het tienjarig bestaan van de gemeente Bernheze.

Hij is medeorganisator voor de oprichting van de Kunstcamping en fotoclub FC Bernheze. Ook is hij vrijwilliger die participeert aan diverse inzamelingsacties voor goede doelen. Bovendien was hij van 1984 - 1994 kampleider bij zwemvereniging Gorgo en werkte hij gedurende zijn zomervakantie (5 weken) als vrijwilliger met jeugdige delinquenten in India. In 2005 is de heer Van Herpen uitgeroepen tot `Beste Bernhezer' door de gemeente Bernheze.

De heer M.A. (Mari) van Heck uit Loosbroek wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1975 voor het Oranjecomité, de politiek, de muziek, ruimtelijke ordening, het kerkelijk leven en het lokale gemeenschapshuis. Decorandus was van 1975 tot 2003 bestuurslid van het Oranjecomité Loosbroek, van 1976 tot 1984 bestuurslid van het CDA afdeling Heeswijk-Dinther-Loosbroek, van 1980 tot 1992 voorzitter van het bestuur van het jongerenkoor Semper Crescendo in Loosbroek en tenslotte van 1997 tot 2005 bestuurslid van het Gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek. Heden (vanaf 1980) zet de heer Van Heck zich in voor Parochie Loosbroek. Eerst als lid van het parochiebestuur in Loosbroek, beheerder van de financiële administratie en afgevaardigde vanuit de parochie Loosbroek voor het Dekenaat Veghel en voor het regio-overleg. Later als vrijwilliger bij rommelmarkten. Bovendien zet decorandus zich heden (vanaf 1993) als lid van de kerncommissie Loosbroek in en is als zodanig betrokken bij het bestuderen van de bestemmingsplannen in de bebouwde kom en het buitengebied van Loosbroek.

Mevrouw H.T.B.M. (Ria) Van den Akker - van der Lee uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1973 op het gebied van sport, cultuur, ontwikkelingssamenwerking en kerkelijk leven. Decoranda was van 1973 tot 1994 actief lid van voetbal- en korfbalvereniging RKSV Prinses Irene in Nistelrode. Zij bekleedde diverse functies binnen deze vereniging zoals o.a. commissielid van het winterprogramma, algemeen bestuurslid en redactielid. Van 1984 tot 1987 was mevrouw Van den Akker algemeen bestuurslid van de Fanfare Sint Lambertus in Nistelrode. Daarnaast organiseerde zij concerten, optredens en serenades. Tevens verzorgde zij de ledenadministratie. Van 1991 tot 2007 was decoranda secretaris van de Stichting Wereldwinkel Nistelrode
- Vorstenbosch. Daarnaast was zij lid van de PR-commissie. Zij verzorgde de publicaties, gaf voorlichting aan de medewerkers en organiseerde regelmatig markten. Tenslotte is zij vanaf 1996 secretaris van de parochie Nistelrode, sinds 2004 de Pastorale Eenheid Heilige Lambertus Nistelrode - Vorstenbosch en was zij vanaf 1999 tot 2007 lid van de werkgroep Avondwake.

Mevrouw H.J.M. (Rina) Zegers - van den Boogaard uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1974 op het gebied van welzijn, kerkelijk leven en ontwikkelingssamenwerking. Decoranda is sinds 1974 lid van de EHBO-vereniging Nistelrode. Zij bemenst vaak de EHBO-post bij evenementen in het dorp Nistelrode zoals bij het Pinksterfestival, de motorcross en schoolfeesten. Daarnaast zet mevrouw Zegers zich sinds 1981 in voor de Pastorale Eenheid Heilige Lambertus Nistelrode - Vorstenbosch. Ook is decoranda sinds 1991 vrijwilliger bij de Stichting Wereldwinkel Nistelrode - Vorstenbosch. Zij werft vrijwilligers, bemenst de winkel, coördineert projecten van scholen en is verantwoordelijk voor het dienstrooster voor de bezetting van de winkel.

In het verleden, van 1985 tot 1996, was mevrouw Zegers lid van het kringbestuur van de KVO. Zij was verantwoordelijk voor de politieke en maatschappelijke vorming en opleiding van vrouwen. Binnen de plaatselijke afdeling van de vereniging ondersteunde decoranda het bestuur bij het organiseren van activiteiten en het voorbereiden van gebedsdiensten.

De heer W.H.L. (Wim) van Lith uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1987 op het terrein van dierenwelzijn en -zorg en ten behoeve van de St. Ambrosius Bijenvereniging Bernheze. Decorandus is sinds 1987 dierenopvanger. Hij verzorgt zieke en gewonde dieren, met name vogels. Deze dieren worden gebracht door particulieren, politie en door de dierenambulance. De dieren krijgen tijdelijk deskundige verzorging. Zodra ze dusdanig hersteld zijn van hun ziekte of verwonding worden zij weer in vrijheid gesteld of, als het noodzakelijk is om ze langer vast te houden, worden ze naar Stichting Vogelasiel Someren e.o. gebracht waar ze verdere verzorging krijgen. Ook is de heer Van Lith van 1993 tot 2008 actief lid geweest van de Stichting Ambrosius Bijenvereniging Bernheze, voorheen Bijenvereniging Nistelrode. Van 1993 tot 2000 was hij penningmeester en sindsdien tot 2008 bestuurslid. Verder zette hij zich in voor allerlei hand- en spandiensten binnen deze vereniging.

De heer L.W.J. (Bart) van Kessel uit Vorstenbosch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1970 voor het voetbal, het welzijn, het carnaval en de dorpsraad. Decorandus is vanaf 1970 vrijwilliger van de voetbalvereniging Vorstenbossche Boys. Hij heeft diverse functies bekleed binnen deze vereniging. Zo was hij van 1970 tot 1980 leider van een jeugdteam, van 1978 tot 1984 bestuurslid van de prestatiecommissie, van 1981 tot 1992 bestuurslid en gedurende 1 jaar voorzitter van de jeugdafdeling en van 1983 tot 1987 lid van het hoofdbestuur. Verder was de heer Van Kessel van 1970 tot 1980 voorzitter van het Wit Gele Kruis, afdeling Vorstenbosch. Heden is decorandus vanaf 1981 vrijwilliger van de stichting Carnaval `De Piereslikkers' in Vorstenbosch, vanaf 2006 penningmeester van de Stichting Dorpsraad Vorstenbosch en vanaf 2007 medewerker/vrijwilliger bij de Vraagbaak. Dit laatste is een initiatief van de Stichting Dorpsraad, de Stichting gemeenschapshuis de Stuik en de Katholieke Bond voor Ouderen, afdeling Vorstenbosch, met als doel de inwoners een helpende hand te bieden bij het zoeken naar een antwoord op vragen op allerlei terreinen.

De heer L.M.J. (Leo) Somers uit Vorstenbosch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1980 op het terrein van sport, belangenbehartiging, muziek, kerkelijk leven en politiek. Decorandus was van 1980 tot 1990, als jeugdleider en lid van de financiële commissie, vrijwilliger bij de Voetbalvereniging Vorstenbossche Boys en van 1992 tot 2004 lector/lid van de Werkgroep Liturgie van de Sint Lambertus Parochie Vorstenbosch. Verder was de heer Somers van 1994 tot 2002 adviseur van de CDA-fractie in de gemeenteraad van Bernheze en sinds 1998 secretaris van de afdeling Bernheze van het CDA. Sinds 1985 zet de heer Somers zich in voor Stichting Dorpsraad Vorstenbosch. Tot 2002 was hij vice-voorzitter van deze stichting en vanaf 2002 is decorandus voorzitter. Tenslotte was decorandus vanaf 1989 - 1999 secretaris/bestuurslid van muziekvereniging De Notenkrakers; als lid van de vriendenclub van De Notenkrakers kan men altijd een beroep op hem doen voor de organisatie en uitvoering van evenementen.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35