Gemeente Eemsmond


Acht koninklijke onderscheidingen in Eemsmond
woensdag 29 april 2009

Woensdag 29 april 2009 mag burgemeester Marijke van Beek zes inwoonsters en twee inwoners van haar gemeente benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Mevrouw L.C.G. van Bergen-Bloemendaal, mevrouw J. Zwerver-Houtman, de heer H. Zwerver, mevrouw H.M. de Vries-Kuiper, mevrouw E.C. Holst-Witkamp, mevrouw J. Reimert-Oosting, mevrouw T. Brontsema-Elema en de heer G. Brontsema krijgen de onderscheiding opgespeld.

Mevrouw L.C.G. (Loes) van Bergen-Bloemendaal
(geboren 8 september 1938)

Mevrouw Van Bergen heeft zich jarenlang ingezet en is nog steeds actief als vrijwilliger voor diverse instanties. Ze was acht jaar bestuurslid van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Bestuur (VKB) afdeling Groningen, vijftien jaar bestuurslid Vereniging voor Dorpsbelangen Warffum en ruim twintig jaar beheerder begraafplaats Breede. Mevrouw Van Bergen was verder vijf jaar vrijwilliger bij de Wereldwinkel in Warffum, achttien jaar en nog steeds lid van de werkgroep 'Van Mens tot Mens' en ruim tien jaar en nog steeds kerkenraadslid hervormde gemeente Warffum-Breede. Zij is zeer betrokken bij al haar activiteiten. Ze is een trouw en attent bestuurslid, bezit een groot inlevingsvermogen en is positiefkritisch bij het bepalen van beleid en strategieën. Vanuit haar ervaring geeft ze blijk van grote deskundigheid in zaken en beheer in onder andere kerkelijke gemeenten, maar zij verliest hierbij de menselijke en hiermee ook pastorale aspecten niet uit het oog. Mevrouw Van Bergen kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1985 2007 beheerder begraafplaats Breede
* 1989 2004 bestuurslid Vereniging voor Dorpsbelangen Warffum
* 1990 1995 vrijwilliger Wereldwinkel Warffum
* 1990 heden secretariaat werkgroep 'Van Mens tot Mens'
* 1997 heden kerkenraadslid hervormde gemeente in Warffum-Breede
* 1999 2007 bestuurslid Vereniging Kerkrentmeesterlijk Bestuur (VKB) afdeling Groningen

* 2004 heden redactielid informatieblad van de protestantse gemeente in wording in Warffum

Mevrouw J. (Janny) Zwerver-Houtman
(geboren 29 juli 1942)

Mevrouw Zwerver heeft zich jarenlang ingezet als vrijwilliger voor diverse verenigingen en instanties. Zo is zij pastoraal medewerkster en verzorgt zij al 28 jaar een keer in de veertien dagen de weekafsluiting in het zorgcentrum Warfheem in Warffum. Ook organiseert ze in Warfheem speciale diensten, zoals de paaswijding en kerstviering.
Door haar toedoen kunnen de bewoners van Warfheem mee blijven doen op kerkelijk gebied. Voor het geestelijk en sociaal welbevinden van de bewoners is haar bijdrage van groot belang.
Verder is ze als vrijwilliger erg actief geweest op het gebied van muziek.
Van het koor Belcanto is zij vijftien jaar voorzitter geweest en 32 jaar actief lid. Tot tweemaal toe richtte ze een vocaal ensemble op. Ze was als gastgezin vele jaren betrokken bij het internationale folkloristische festival 'Op Roakeldais' in Warffum. Mevrouw Zwerver geeft haar passie voor muziek door aan anderen en iedereen kan altijd een beroep op haar doen.
Ze was vele jaren een steun voor haar twee kleinkinderen, toen die op jonge leeftijd hun moeder verloren.
Mevrouw Zwerver kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1972 1997 een aantal periodes, in totaal vijftien jaar, voorzitter Dameskoor Belcanto

* 1980 1982 mede-oprichter en voorzitter vocaal ensemble Warffum
* 1980 heden verzorgen van weekafsluitingen in zorgcentrum Warfheem in Warffum

* 1989 1990 ouderlingschap bij de gereformeerde kerk in Warffum
* 1994 1996 mede-oprichter Musica Sacra

De heer H. (Harbert) Zwerver
(geboren 28 januari 1939)

De heer Zwerver heeft zich op velerlei gebied verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij heeft veel functies als secretaris en penningmeester vervuld. Zo was hij bijvoorbeeld twintig jaar penningmeester van het koor Laus Deo in Warffum. Ook in het kerkelijk veld heeft hij veel vrijwilligerswerk gedaan, waaronder elf jaar secretaris van de Classis Warffum van de gereformeerde kerken in Nederland. Door zijn nauwgezetheid was hij een goede secretaris. Verder is hij sinds 2001 penningmeester van Openluchtmuseum Het Hoogeland. Hij voerde een nauwgezette financiële planning en controle in en zette zich persoonlijk in voor de financiële ondersteuning door particulieren. Hij is sterk betrokken en zet zich al jarenlang in, zonder vergoeding, in verscheidene organisaties. De heer Zwerver kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1973 1979 AR kiesvereniging Nederland en Oranje in Warffum
* 1978 1998 penningmeester van het koor Laus Deo in Warffum
* 1982 1984 lid bestuur CDA Warffum

* 1984 1986 lid van beroepingscommissie van de gereformeerde kerk in Warffum

* 1991 1995 scriba van de gereformeerde kerk in Warffum
* 1995 1999 opzetten werkgroep voor de verzorging van oecumenische diensten tijdens 'Op Roakeldais'

* 1995 2006 actuaris (notulist en secretaris) van de Classis Warffum
* 2000 heden penningmeester inkomsten van de Vereniging Toonkunstkoor Delfzijl

* 2001 heden penningmeester museumbestuur van Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Mevrouw H.M. (Hanny) de Vries-Kuiper
(geboren 5 juli 1944)

Mevrouw De Vries is een zeer trouwe en actieve vrijwilliger en van groot belang voor het dorp Kantens en de regio. Ze is al veertig jaar actief voor de plattelandsvrouwen, eerst als lid, daarna is ze secretaresse geweest en de laatste jaren als presidente. Vanaf 1970 tot heden (38 jaar) is ze al lid van het Nut van het Algemeen, afdeling Middelstum. Tegenwoordig is ze penningmeester van het Nutsdepartement.
Van de Stichting Kleuterscholen was ze 23 jaar bestuurslid. Voor de Commissie Sociaal en Cultureel Werk in Kantens zet ze zich al 29 jaar in. Verder is ze twintig jaar redactielid geweest van 't Lougnijs. Vanaf 1988 tot heden is ze twintig jaar presidente van de Vrouwenraad en negen jaar presentatrice van het gemengd koor 'de Kaanster Vlinthippers'.
Naast dit alles heeft ze nog tijd voor de tuin en stelde ze jarenlang haar boerderijtuin open voor bezichtiging, via het project 'Het Tuinpad Op'.
Mevrouw De Vries kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1968 2008 actief lid N.B.v.P. Vrouwen van Nu
* 1970 1976 secretaresse N.B.v.P. Vrouwen van Nu
* 1970 heden lid afdeling Middelstum van het Nut van het Algemeen
* 1973 2000 bestuurslid Stichting V.O. kleuterscholen Kantens
* 1978 2007 bestuurslid CSCW/feestcomité

* 1980 2000 redactie t Lougnijs

* 1988 heden presidente Vrouwenraad

* 1997 1998 lid jubileumcommissie 175 jaar Nutsdepartement Middelstum

* 1999 heden presentatrice gemengd koor 'de Kaantster Vlinthippers'
* 2005 heden penningmeester Nutsdepartement Middelstum
* 2007 heden presidente N.B.v.P. Vrouwen van Nu

Mevrouw E.C. (Els) Holst-Witkamp
(geboren 27 juni 1935)

Mevrouw Holst zet zich al 32 jaar in voor de Commissie Sociaal Cultureel Werk (CSCW) in Kantens. Ze is een gemotiveerde en enthousiaste penningmeester. Ze zet zich vol overgave in en staat altijd klaar om mee te helpen organiseren. Ze organiseert jaarlijks onder andere het paasfeest, sinterklaasfeest en de spelinstuif tijdens de kerstvakantie voor de kinderen en het nieuwjaarsfeest dorpsbreed. Verder is ze vanaf 2000 lid van de afdeling Groei en Bloei Groningen, een onderdeel van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Sinds 2003 is ze penningmeester van de afdeling Groningen. In deze functie wordt ze erg gewaardeerd voor haar inbreng. Mevrouw Holst is vanaf 1998 penningmeester van de Diabetesvereniging Nederland, afdeling Groningen. Ze is een zeer actief en altijd aanspreekbaar bestuurslid. Ook geeft ze voorlichting aan lotgenoten. Op sportief gebied heeft mevrouw Holst zich zeer verdienstelijk gemaakt. Ze zat in de Olympische ploeg van de spelen in Melbourne in 1956 voor het onderdeel 4 x 100 meter hardlopen. Als gevolg van de inval van de Sovjet-Unie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, heeft het NOC destijds besloten zich terug te trekken. In 1958 heeft ze deelgenomen aan de Europese Kampioenschappen in Bern. Mevrouw Holst kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1952 1959 lid Gooise Atletiek Club (GAC) en lid KNAU
* 1976 heden penningmeester Commissie Sociaal Cultureel Werk (CSCW)
* 1995 heden penningmeester gezamenlijke Commissies
* 1998 heden penningmeester Diabetes Vereniging Nederland, afdeling Groningen

* 2000 heden lid Groei en Bloei Groningen en sinds 2003 penningmeester

* 2000 heden organisatie Spelinstuif

* 2000 heden organisatie nieuwjaarsfeest

* 2002 2008 organisatie midzomerfeest

* 2003 heden organisatie Antoniusconcerten

Mevrouw J. (Jannie) Reimert-Oosting
(geboren 1 maart 1948)

Mevrouw Reimert heeft zich breed maatschappelijk ingezet. Zo was zij secretaris van de medezeggenschapsraad van CBS De Regenboog in Uithuizen, circa 21 jaar vrijwillig lid van de studiekring strafrecht Groningen en lid van het bestuur van de Openbare Bibliotheek Eemsmond. Ze is zeven jaar gemeenteraadslid geweest voor de PvdA en ongeveer even lang secretaris van dezelfde partij in Eemsmond. Voor de Stichting Uithuizer Woningbouw is zij veertien uur per week actief. Ze treedt vaak op als juridisch adviseur, onder andere zes jaar lang onbezoldigd voor eerste kamerlid A. van Veldhuizen. Mevrouw Reimert kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1983 1991 lid, secretaris medezeggenschapsraad CBS De Regenboog
* 1987 heden lid studiekring strafrecht rondom Prof. Van Veen (RUG)
* 1989 1998 secretaris PvdA afdeling Eemsmond
* 1990 1991 lid van bestuur Stichting Uithuizer Woningbouw
* 1991 heden penningmeester Stichting Uithuizer Woningbouw
* 1994 1998 lid van bestuur Openbare Bibliotheek Eemsmond
* 1994 2001 lid gemeenteraad Eemsmond

Mevrouw T. (Tine) Brontsema-Elema
(geboren 4 januari 1944)

Mevrouw Brontsema heeft zich meer dan dertig jaar ingezet voor de Oranjevereniging. Door haar toedoen zijn ook de kleuterscholen bij de viering van Koninginnedag betrokken. Tot heden is ze nog vicevoorzitter van de Oranjevereniging. Al veertien jaar is ze vrijwilliger in het verzorgingstehuis 'De Mieden'. Elke donderdagochtend is ze ongeveer vier uur aanwezig, helpt met licht huishoudelijk werk en is een luisterend oor. Verder is ze vicevoorzitter van de vrouwenvereniging geweest en al negen jaar ouderling van de hervormde kerk. Haar vrijwilligerswerk doet ze met veel liefde en inzet.

Mevrouw Brontsema kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1977 heden bestuurslid Algemene Oranjevereniging
* 1982 1988 vicepresidente Vrouwenvereniging 'Wees een zegen'
* 1994 heden vrijwilliger verzorgingstehuis 'De Mieden'
* 1998 heden bestuurslid Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden
* 1999 heden ouderling hervormde gemeente Uithuizermeeden

De heer G. (Gerrit) Brontsema
(geboren 4 juni 1943)

De heer Brontsema is al 42 jaar actief in diverse functies van Sportvereniging De Heracliden en tot op heden van onschatbare waarde voor de vereniging. In het basisschoolbestuur was hij veertien jaar actief en in het bestuur van de mavo vier jaar. Zijn kennis van onderwijs is heel goed. Verder is hij al twintig jaar met plezier en toewijding actief voor de hervormde kerk. Hij gaf onder meer leiding aan de zondagsschool, was jarenlang ouderling en scriba en zette zich persoonlik in voor de restauratie van de Meistertoren door middel van een huis-aan-huiscollecte. De heer Brontsema heeft een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid en heeft een groot deel van zijn vrije tijd opgeofferd voor de samenleving. Tot ongeveer anderhalf jaar terug was de heer Brontsema nog steeds actief in allerlei commissies en festiviteiten (onder andere kerk, Stichting Dorpsbelangen/Mei 650). Door problemen met zijn gezondheid is dat minder geworden. De heer Brontsema kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.

Overzicht activiteiten en werkzaamheden

* 1966 heden S.V. De Heracliden, voetbalclub, vele functies, onder andere secretaris hoofdbestuur, algemeen bestuurslid, scheidsrechter, jeugdleider, kantinedienst, voorzitter van de supportersvereniging

* 1972 1986 lid van het bestuur van de hervormde basisschool
* 1978 1982 lid van het bestuur van de christelijke mavo Uithuizermeeden

* 1981 1996 bestuurslid KNVB

* 1985 2005 kerkenraad hervormde gemeente Uithuizermeeden
* 1996 heden districtsconsul KNVB