Gemeente Schiedam


April 2009

Mijlpaal voor particuliere woningverbetering

29 april 2009

Aantal laagrentende leningen passeert de duizend

Wethouder Yorick Haan (Volkshuisvesting) reikte afgelopen donderdag de 1001e laagrentende lening uit voor de particuliere woningverbetering. Een eigenaar aan de Van Ostadelaan gaat daarmee het achterstallig onderhoud aan zijn woning aanpakken. Het passeren van de grens van duizend leningen ging niet ongemerkt voorbij. Directeur Elly van Sluis-Bart van de SVn, de bank die de laagrentende leningen verstrekt, was daarvoor naar Schiedam gekomen. De eigenaar kreeg een bos bloemen, tegoedbonnen ter besteding bij een bouwmarkt en een leningofferte met vijf procent korting op de marktrente.

Voor de SVn is Schiedam koploper in de aanpak van de bestaande woningvoorraad met maatschappelijk verantwoorde financieringsproducten. Volgens SVn-directeur Van Sluis bewijst Schiedam hiermee dat het werken met een goedkope lening effectief is. Schiedam laat zien dat het mogelijk is om op een geheel eigentijdse manier vorm en inhoud te geven aan de gedeelde verantwoordelijkheid van gemeenschap en burger. De SVn, stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, is een onafhankelijke partner van ruim 240 gemeenten die zich inzetten aan de kwaliteitsverbetering van de stedelijke vernieuwing.

De eigenaar aan de Van Ostadelaan ontving cadeaubonnen van Directeur Elly van Sluis-Bart en Wethouder Haan. Foto: Bart Bos

Gratis hulp en advies
De particuliere woningverbetering in Schiedam is in 2004 van start gegaan en geldt inmiddels voor 5.600 woningen in Oost, West en Zuid en sinds 2008 ook in het Centrum. De huiseigenaren krijgen gratis hulp en advies van het Servicepunt Woningverbetering en kunnen een laagrentende lening tegen een minimumrente van anderhalf procent afsluiten. Daarnaast is er een passieve aanpak voor ongeveer 2.300 woningen in de oude wijken waarbij huiseigenaren zichzelf kunnen aanmelden voor deelname aan de woningverbetering.

Met behulp van de laagrentende leningen hebben huiseigenaren nu al voor ruim 17 miljoen euro geïnvesteerd in de particuliere woningvoorraad. Wethouder Yorick Haan is enthousiast over het systeem van de leningen zoals dat in samenwerking met de SVn gestalte krijgt. Eigenaren zijn geholpen en houden tegelijkertijd zelf de verantwoording voor het onderhoud van hun woning. Deze aanpak werpt vruchten af: ik zie de oude wijken opknappen,aldus wethouder Haan.

Wie meer wil weten over de particuliere woningverbetering of de mogelijkheden van een laagrentende lening kan contact opnemen met het Servicepunt, Lange Nieuwstraat 227 telefoonnummer 010- 238 06 33 of via de website www.schiedam.nl .

Klik hier voor meer informatie.