Gemeente Teylingen

Lintjesregen in Teylingen

29 april 2009

Woensdag 29 april kregen vijf inwoners van de gemeente Teylingen een koninklijke onderscheiding ter gelegenheid van Koninginnedag 2009. Burgemeester Schelberg reikte de onderscheidingen uit (één uitgezonderd). De bijeenkomst was live te volgen via www.teylingen.nl.

Het betrof de volgende personen:

De heer J.(Jan) Hordijk (69) - Voorhout

De heer Hordijk heeft al 47 jaar bijna onafgebroken allerlei vrijwilligerswerk gedaan ondermeer op het gebied van kerkelijk leven, onderwijk, cultuur en sport.


* Sinds 1968 is hij actief in en rond de Kleine Kerk in Voorhout (PKN gemeente); de eerste jaren als leider van de zondagschool, later als jeugdouderling, daarna vele jaren als diaken. Hij was ook nauw betrokken bij het lange traject van `Samen op Weg' tot een federatief verband van de hervormde-gereformeerde kerkgemeenschap.

* Hij is 8 jaar bestuurslid geweest van de christelijke basisschool Boerhaaveschool in Voorhout.

* Van 1996 tot nu is hij penningmeester bij Schietvereniging St. Hubertus in Voorhout.

* Sinds 1982 is de heer Hordijk vrijwilliger binnen de Stichting Het Boerhaavehuis in Voorhout en de laatste 12 jaar is hij voorzitter. De stichting heeft tot doel het in stand houden van en het bekendheid geven aan het geboortehuis van Herman Boerhaave (1668-1738) en het behoud en de reconstructie van de, met het huis een geheel vormende, omliggende terreinen met opstallen, looflanen, kruidentuin etc.

De heer Hordijk wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H.J.(Henk) Maat (63) - Sassenheim

De heer Maat heeft zich vanaf 1978 als vrijwilliger en bestuurder ingezet op de terreinen van muziek, onderwijs, welzijn, ontwikkelingssamenwerking en kerkelijk leven.

Hij is secretaris geweest van het kinderkoor Lenteklokjes in Sassenheim, secretaris van het schoolbestuur van PC onderwijs in Sassenheim. Voor de gereformeerde kerk is hij penningmeester van de zendingscommissie geweest, lid van de jeugdraad en diaken. Vanaf 1994 maakt hij de zondagsbrief nu ook voor PKN kerk in Sassenheim.

Vanaf 2000 is hij vrijwilliger en vanaf 2007 ook voorzitter van het bestuur van de Kringloopwinkel (circa 150 vrijwilligers) in Sassenheim. Vanuit de Stichting Pastoraal fonds van de Protestantse Gemeente, waarvan de heer Maat sinds 2002 ook bestuurslid is, worden projecten in Oost-Europa (Roemenië en de Oekraïne) aangewezen die worden gefinancierd uit de opbrengsten van de Kringloopwinkel. Ook gaat hij twee keer per jaar naar Roemenië en de Oekraïne om de voortgang van de projecten te controleren en verzorgt hij de subsidieaanvragen bij de NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).

De heer Maat wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F.B.(Frans) Plevier (61) - Sassenheim

De heer Plevier is vanaf 1981 werkzaam op het gebied van de zaadhandel en sierteelt. Vanaf 1991 is hij actief op het gebied van collectieve belangenbehartiging van de branche Plantaardig Uitgangsmateriaal. In de diverse brancheorganisaties heeft hij zich bijzonder ingezet in besturen en commissies op verschillende deelgebieden. Hij heeft een brug geslagen tussen het werkveld van de agrarische sector en marketing (NIMA). Al meer dan 25 jaar zet hij zich in om exportkennis en -ervaringen te delen met bestaande exporteurs, maar draagt die kennis en ervaring ook over aan potentiële exporteurs.

Naast zijn drukke baan heeft hij zich vanuit zijn sociaal maatschappelijk plichtsbesef ingezet voor zijn medemens; hij heeft zaken behartigd voor familieleden en anderen. Voor de voormalig hervormde gemeente Sassenheim heeft hij gediend als ouderling.

Vanuit de Rotary was hij voorzitter van de begeleidingscommissie voor de revitalisatie van het Park Rusthoff in Sassenheim. Ook was hij secretaris van de Stichting Vrienden van Park Rusthof die de extra middelen voor de revitalisatie inzamelde en is nu nog lid van de evenementencommissie van Park Rusthoff.

De heer Plevier wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Plevier Lintjesregen Teylingen via webcam op eiland Sylt

De heer Plevier via webcam in Duitsland

De heer W.H.M. Schinck (67) - Sassenheim

De heer Schinck is van cruciale betekenis geweest voor de toekomst van de pianotechniek en in het bijzonder voor het voortbestaan van een goede vakopleiding voor de branche. In 1991 werd de vakopleiding met opheffing bedreigd. Het is aan de ambitie, visie en tomeloze inzet van de heer Schinck te danken dat het vakgebied van de kleinschalige pianotechniek nu over een driejarige opleiding beschikt die ook internationaal waardering oogst. Van 1989 is hij bestuurlijk actief in de branche.

De heer Schinck wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau (de minister van Economische Zaken reikt de onderscheiding uit in Den Haag).

De heer M.H.P.(Matthieu) van Winsen (55) - Warmond

De heer Van Winsen is sinds 1986 (bestuurlijk) actief in de samenleving op het terrein van sport, huisvesting, paardensport en bankwezen. Hij heeft zich voor een aantal organisaties in zijn woonplaats Warmond met grote inzet en betrokkenheid verdienstelijk gemaakt. Organisaties hebben ook bijzonder profijt gehad van zijn financiële en zakelijke inzichten.


* Van 1986-2001 is hij penningmeester geweest van de KNVB, afdeling Leiden en na de fusie in 1996 tot 2001 penningmeester van het district West III.

* Vanaf 1986 is hij penningmeester van de Woningstichting Warmunda in Warmond. Vanaf 1988 is hij medeoprichter en penningmeester van de Stichting Harddraverij Warmond; hij organiseert de kortebaandraverij en is de stuwende kracht van de vereniging.
* Van 1995-2006 is hij lid en vanaf 2000 voorzitter van de Raad van Toezicht van de Rabobank.

* Vanaf 2001 is hij lid van het hoofdbestuur, van 2001 tot 2003 penningmeester en vanaf 2003 voorzitter van de Sportvereniging Warmunda in Warmond.

De heer Van Winsen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

KO 2009 004

Van links naar rechts:


- De heer H.J.(Henk) Maat met partner


- De heer J.(Jan) Hordijk met partner


- De heer M.H.P.(Matthieu) van Winsen met partner


- bovenste rij: Burgemeester Sander Schelberg

Op deze foto ontbreken:


- De heer F.B.(Frans) Plevier is op vakantie, maar ontving zijn lintje via het internet. Hij heeft via www.teylingen.tv live de uitreiking kunnen volgen.


- De heer W.H.M. Schinck ontving zijn onderscheiding vandaag van de minister van Economische Zaken in Den Haag.