Gemeente Venray


29 april 2009

Koninklijke onderscheidingen Venray

In Venray zijn negen personen koninklijk onderscheiden bij gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Waals reikte de onderscheidingen woensdagochtend 29 april uit.

Mevrouw A. Franssen-Arts (62) heeft grote verdiensten voor Wandelsportvereniging de Natuurvrienden te Merselo. Vanaf 1980 maakt zij deel uit van deze sportvereniging en tot 2000 was zij tijdens het winterseizoen actief als leidster van de knutselmiddagen. Sinds 1982 heeft zij zitting in het bestuur en sinds 1997 vervult mevrouw Franssen de functie van vice-voorzitter. Zij begeleidt de jeugdigen tijdens de wandeltochten en geeft leiding aan de volwassen deelnemers tijdens de vierdaagse van Nijmegen en Venray. Al meer dan 15 jaar draagt mevrouw Franssen zorg voor de wandelkleding van de jeugdleden en van 1997 tot 2005 was zij belast met de begeleiding van het jaarlijkse zomerkamp van de jeugdleden. Daarnaast is zij meer dan 20 jaar bestuurslid en vanaf 1993 vice-voorzitter van de afdeling Limburg van de KNBLO.

De heer G. Beerkens (71) heeft zich ruim een halve eeuw verdienstelijk gemaakt door, geheel op basis van vrijwilligheid, de muzikale begeleiding en ondersteuning van enkele koren op zich te nemen en ontelbare kerkdiensten in Noord-Limburg muzikaal op te luisteren. In de St. Petrusparochie in Bergen is de heer Beerkens al meer dan 50 jaar de vaste organist. Hij is organist in het hele dekenaat Venray, maar heeft ook gespeeld (en speelt nog) in bijvoorbeeld Amstenrade, Overloon, Siebengewald, Bergen, Wellerlooi, America, Merkelbeek, Viecuri Medisch Centrum locatie Venray, Meterik, Meerlo, Afferden en Well. Bovendien ondersteunt hij wekelijks een groep mensen met een verstandelijke beperking die graag muziek willen maken.

De heer A. Ewals (71) verricht vanaf 1983 vrijwilligerswerk. Zijn verdiensten hebben onder meer betrekking op zijn bestuurlijke activiteiten voor de Dorpsraad Oirlo. Vanaf 1985 is hij penningmeester en sindsdien vertegenwoordigt hij de Dorpsraad in vele commissies. Zo was hij onder meer kartrekker van een groot woningbouwproject in Oirlo. Ook werkte hij mee aan de totstandkoming van de wandelknooppuntroutes die Oirlo ook toeristisch op de kaart zetten. De heer Ewals is actief voor toneelvereniging Oirato sinds de oprichting in 1983. Vanaf het begin tot 1993 was hij voorzitter van deze vereniging. Oirato telt momenteel 21 leden en treedt gemiddeld zes keer per jaar op in Oirlo, Venray en Bergen. Als vrijwilliger voor de stichting Kruisen en Kapellen heeft de heer Ewals al vele jaren het beheer over de veldkruisen en kapellen in Oirlo.

Mevrouw P. Gommans-Versteegen (72) is langdurig en met grote inzet actief als vrijwilliger. Zo is zij sinds 1978 actief voor de gymnastiekvereniging in Oirlo die uit circa 40 leden bestaat. Zij coördineert afspraken, onder andere over de beschikbaarheid van de gymzaal. Daarnaast is mevrouw Gommans al 15 jaar bestuurslid van de EHBO-vereniging Meerlo-Wanssum. Ze zet zich ook in voor diverse activiteiten in de parochiale kerk, onder andere als lid van de Missie-handwerkclub. Jaarlijks wordt er een tentoonstelling en verkoop georganiseerd. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan de kerk.

De heer J. Kreutz (62) verricht al vele jaren met veel zorg, ijver en bekwaamheid vrijwilligerswerk. Zijn verdiensten hebben onder meer betrekking op zijn (bestuurlijke) activiteiten voor de stichting Fietsvierdaagse Venray waarvan hij in 1983 oprichter was. Vanaf de oprichting is de heer Kreutz actief als voorzitter en organisator. Hij is nauw betrokken bij het wel en wee van de vrijwilligers en fungeert als vertrouwenspersoon voor vele ouderen. De Fietsvierdaagse Venray is uitgegroeid tot een groot evenement waarvoor zich in 2008 meer dan 4.000 deelnemers inschreven. Sinds een aantal jaren zet de heer Kreutz zich ook in voor wandelsportvereniging De Natuurvrienden Merselo, voor de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland en voor Veilig Verkeer Nederland. Daarnaast is hij ook actief voor de stichting Ador/Rollebol en de Bloedbank. Tot voor kort was de heer Kreutz ook bestuurslid van buurtvereniging Vriendschap door Samenwerking in Oostrum.

Mevrouw J. Kusters-Delauw (61) is sinds 1987 actief als vrijwilligster. Zo is zij spreekuurhoudster en plaatsvervangend coördinator van het WAO spreekuurteam van de regio Venlo en lid van de cliëntenraad van het UWV Venlo. Zij behandelt circa 140 zaken per jaar. Het gaat daarbij om het assisteren van WAO-cliënten bij contacten met UWV's, CWI's, werkgevers, gemeenten en rechtbanken c.a., het begeleiden bij de opstelling van bezwaar- en beroepschriften en het adviseren van WAO-ers. Het werkgebied omvat geheel Noord-Limburg. In 1993 was zij medeoprichtster van de Stichting Gehandicaptenplatform Venray en aansluitend tot 2000 penningmeester van deze stichting.

De heer M. Marcellis (71) is inmiddels 52 jaar lid van Sportvereniging Ysselsteyn en was in 2008 40 jaar actief als vrijwilliger voor deze vereniging. Een scala aan taken verricht(te) hij en hij droeg de verantwoordelijkheid voor vele zaken. Hij was onder meer jeugdleider, begeleider van het 1e elftal en de veteranen. Momenteel is hij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van sportpark de Vlies en geeft hij leiding aan een vrijwilligersgroep die hem daarin ondersteunt. Voor de toneelvereniging Crescendo is de heer Marcellis eveneens een groot aantal jaren actief geweest als lid (46 jaar) en als bestuurslid (12 jaar, waarvan 10 jaar als voorzitter).

De heer J. Michels (65) is langdurig actief voor Sportvereniging Merselo. Voor deze club verricht(te) hij verschillende taken. Hij was onder meer secretaris, verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden en beplanting (sinds 2000), grensrechter, elftalleider en lid van de bouwcommissie van het eerste clubhuis. Van 1967 tot 1982 vervulde hij de functie van secretaris. Daarnaast is de heer Michels sinds 1972 lid van de redactie van het dorpsblad en zorgt voor een tijdige bezorging. Os Krentje is een informatiekrant voor Merselo en Vredepeel die wekelijks verschijnt.

De heer I. Schuurmans (58) verricht in zijn vrije tijd al vele jaren vrijwilligerswerk. Sinds 1989 is hij lid van het bestuur van de harmonie Sub Matris Tutela (circa 100 leden) te Oostrum. Hij vervult de functie van secretaris en was van 1997 tot 2002 tevens waarnemend voorzitter. Hij geeft voortdurend blijk van een grote mate van betrokkenheid bij en inzet voor `zijn' harmonie en wordt hierdoor in Oostrum ook wel beschouwd als het boegbeeld van SMT. Ook is hij sinds lange tijd bestuurslid van de Federatie van Muziekgezelschappen en van het Kunstencentrum Jerusalem in Venray. Van 1986 tot 1999 zette hij zich op bestuurlijk niveau in voor de Dorpsraad, hij is een aantal jaren voorzitter geweest van de Stichting Gemeenschapshuis in Oostrum, was actief in buurtvereniging De Alde Beek en in het bestuur van basisschool De Meulebeek (voorheen BS Maria) in Oostrum. Bovendien heeft hij een grote bijdrage geleverd in de organisatie van plaatselijke activiteiten en evenementen.