Gemeente Voorschoten

Koninklijke onderscheiding

Zes Voorschotenaren ontvangen Koninklijke onderscheiding

KO 2009 Zes Voorschotenaren ontvingen op woensdag 29 april een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Jeroen Staatsen in de raadzaal van het gemeentehuis. Vier van hen ontvingen een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee van hen als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op de foto: v.l.n.r. De heer Van der Hulst, mevrouw Van Dijk, de heer De Boer, mevrouw Van den Berg, burgemeester Staatsen, mevrouw Van de Lint en de heer Lelieveld.

Mevrouw J.C.C. van den Berg-Mackaay - Lid in de Orde van Oranje Nassau Mevrouw van den Berg organiseerde als coördinator van de Luisterclub Adegeest van 1970 tot 1982 zondagse huiskamerbijeenkomsten voor kinderen. Zij verrichtte hier algemene bestuurlijke taken en heeft dit alles vele jaren in goede banen geleid.

Van 1976 tot 1988 was mevrouw van den Berg voorzitter van de Hervormde Vrouwendienst.(beweging in de kerk) en actief op organisatorisch gebied. Al 15 jaar is zij betrokken bij activiteiten die geld moeten genereren voor onderhoud van kerkgebouwen en andere concrete doelen. Ze is één van de organisatoren, stuwende en drijvende krachten achter de Bazaars van de Dorpskerk en het terras plus activiteiten op de paardenmarkt en het terras bij de Dorpskerk op Koninginnedag.

Gedurende 10 jaar, heeft mevrouw van den Berg als vrijwililger gewerkt voor de Stichting Ouderenbus Voorschoten, de `Cirkelbus'. Hierbij heeft zij zich actief ingezet voor oudere, wat meer hulp behoevende mensen in Voorschoten.

Van 2001 tot 2007 was zij Diaken in Het kruispunt. Zij heeft zich na de fusie van de Hervormde Dorpskerkgemeente en de Gereformeerde gemeente rondom "het Kruispunt" met hart en ziel ingezet voor het welslagen van het samengaan van deze beide gemeenten.

Op creatief gebied heeft zij zich samen met een quiltgroep ingezet door antependie te vervaardigen die nu in "Het Kruispunt" hangen.

De heer P.J.M. de Boer - Ridder in de Orde van Oranje Nassau De heer de Boer heeft van 1978 tot 1980 in Botswana deel uitgemaakt van het `Pre Entry Science Course, de PESC'. Dit project was een samenwerking van de dienst Ontwikkelingssamenwerking van de Vrije Universiteit van Amsterdam en de University of Botswana. Het doel van het project was om een brug te slaan naar het universitaire onderwijs. Door middel van een cursus werden studenten klaargestoomd voor een universitaire studie. De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft de cursus geïnitieerd en de cursusleiders aangeboden. Door deze activiteiten heeft hij in Botswana de waardering voor het Nederlandse kennisniveau verhoogd en het belang van het ontwikkelingswerk, dat Nederland daar verricht, bewezen.

Van 1998 tot 2007 heeft de heer de Boer zich met hart en ziel als voorzitter en penningmeester ingezet voor VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord. Ook is hij lid geweest van de parochieraad van de Rooms-Katholieke parochie Laurentius in Voorschoten, waar hij in 2008 de functie van voorzitter van de Parochieraad op zich nam. Sinds 2003 zet hij zich in voor de belangen van de medewerkers van DTO als voorzitter van de Medezeggenschapscommissie. Hij heeft een grote invloed gehad op de totstandkoming van een structuur binnen de organisatie.

Sinds enkele jaren is hij de drijfveer om het ouderen beleid binnen DTO vanuit de medezeggenschap gestalte te geven. Door zijn medewerking is er voldoende draagvlak ontstaan in de oprichting van een stichting van Postactieven van DTO met faciliteiten die door de directie van DTO ter beschikking worden gesteld.

Mevrouw J. van Dijk-Jongbloed - Lid in de Orde van Oranje Nassau Mevrouw van Dijk heeft zich vele jaren ingezet voor de minderbedeelde medemens, zowel in financieel als in sociaal opzicht. Mevrouw van Dijk is heel lang bezig geweest om vooral vrouwen te helpen en te begeleiden bij het emancipatieproces. Eén van de resultaten van de vergrote aandacht voor vrouwen is te zien aan de straatnamen in de wijk Noord-Hofland. Hier zijn straten genoemd naar belangrijke vrouwen in Nederland. Mevrouw van Dijk heeft hiervoor het initiatief genomen.

Ook de financieel minder bedeelden hebben haar aandacht. De voedselbank die ze in Voorschoten heeft opgericht voldoet aan een behoefte. Vanaf de oprichting tot heden krijgt ze regelmatig aanvragen van de sociale dienst om iemand in het bestand van de voedselbank op te nemen.

De heer T.G. van der Hulst - Lid in de Orde van Oranje Nassau De heer van der Hulst was van 1948 tot 1950 jeugdleider van de Haagse Schouwparochie en later Voorzitter van de Nederlandse Katholieke Jongeren Beweging.

Van 1955 tot 1999 is de heer van der Hulst bestuurslid, secretaris en voorzitter geweest van de Leidse Melkhandelarenbond `Sint Paschalis'.

Ook was hij bestuurslid en penningmeester van de Zuidhollandse Melkhandelarenbond en bestuurslid van het Landelijk Bestuur van de Nederlandse Melkhandelaren Organisatie.

Sinds 2005 is de heer van der Hulst vrijwilliger in verzorgingstehuis Leythenrode te Leiderdorp. Hij zet zich met grote betrokkenheid en bezieling in voor de cliënten. Daarnaast ondersteunt hij de medewerkers en is altijd bereid te helpen waar hij kan.

De heer van der Hulst is een man met een enorm hart voor zijn medemens en is altijd bereid te helpen.

De heer A.A. Lelieveld - Lid in de Orde van Oranje Nassau De heer van Lelieveld is een uitermate gemotiveerde vrijwilliger voor tal van activiteiten in Voorschoten en omgeving. In het bijzonder zijn de activiteiten van de heer Lelieveld te vermelden voor de Nederlandse Hartstichting. Al sinds 1977 verzorgt hij jaarlijks de collectes in Voorschoten, Leidschendam en Voorburg. Daarnaast organiseert hij reanimatiecursussen in samenwerking metde Nederlandse Hartstichting en Stichting Gezond Voorschoten.

De heer Lelieveld is al meer dan 25 jaar vrijwilliger binnen de vereniging Vrienden van de Hartstichting.

In de jaren 1976 tot 1995 was hij achtereenvolgens bestuurslid en penningmeester van onder andere: de Eerste Voorschotense Zwemvereniging, Oudercommissie Laurentius School, Lucascollege in Voorschoten. Vanaf 2002 tot heden is hij voorzitter en penningmeester van Huurdersvereniging Gerbrandylaan-Welterdreef.

Sinds 2003 is hij chauffeur bij de Cirkelbus in Voorschoten. Hij is een vrijwilliger waarop de stichting altijd een beroep kan doen.

Mevrouw A.Y. van de Lint - van der Poel - Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw van de Lint is steeds buitengewoon betrokken bij het welzijn van mensen en in het bijzonder bij mensen die fysiotherapie nodig hebben.

In 1970 heeft zij sensomotorische training voor kinderen met een sensomotorische ontwikkelingsachterstand in West Nederland opgestart. Deze trainingen zijn volgens velen in feite een belangrijke basis geweest voor de Kinderfysiotherapie als aparte discipline in de Fysiotherapie.

Gedurende de periode van 1975 tot en met 2006 heeft zij een aantal kinderartsen, huisartsen, consultatiebureauartsen en wijkverpleegkundigen gesecondeerd bij het observeren van te vroeg geborenen, pasgeborenen en kinderen met een verdenking op motorische problematiek. Door met haar de kinderen te evalueren en door haar adviezen was het mogelijk zeer vroegtijdig behandelingsmogelijkheden en hanteringsadviezen voor de ouders aan te reiken. Naast haar werk in de fysiotherapiepraktijk heeft zij deelgenomen aan bestuurlijke taken in de fysiotherapie in Nederland. Vanaf 1970 tot heden heeft zij zich ingezet als vrijwilligster. Zij komt op voor allen die ondersteuning kunnen gebruiken. Sinds 2007 is mevrouw van de Lint actief betrokken bij diverse acties van Unicef in Voorschoten en Leiden.
* 29 april 2009