Gemeente Ede

Nummer 074 / Ede, 29 april 2009

Burgemeester Cees van der Knaap verrast gedecoreerden bij `lintjesregen'
Koninklijke onderscheiding voor 20 inwoners gemeente Ede

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft woensdag 29 april 2009 in De Reehorst in Ede aan
20 inwoners van de gemeente Ede een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse `lintjesregen', bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag.

Twee inwoners van Bennekom en een inwoner van Otterlo ontvingen de versierselen als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zeventien inwoners van de gemeente Ede werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Burgemeester Van der Knaap belichtte in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat gebeurde in bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden.

De verdiensten, waarop de onderscheidingen zijn gebaseerd, zijn hieronder samengevat in beknopte vorm.

* Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevrouw G.W. Haeser, Bennekom (1941)
Ruim 27 jaar heeft mevrouw Haeser zich vrijwillig ingezet op sociaal maatschappelijk gebied. Ze was actief voor de sector Gezondheidszorg en Welzijn van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie, Johanniter Opvang Bennekom, Nederlandse Patiënten Vereniging, Gereformeerde Gemeente Wageningen en Hospice De Olijftak. Al deze taken voerde ze uit naast haar dagelijkse werk als verpleegkundige. In diverse functies heeft zij meer dan 40 jaar gewerkt, eerst in het toenmalige Streekziekenhuis en later in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In 2001 beëindigde ze haar functie als hoofdverpleegkundige van de afdeling oncologie in het Ziekenhuis Gelderse Vallei.

De heer drs. M.C. Korff RA, Bennekom (1954)
De heer Korff heeft een actieve bijdrage geleverd aan de belangen van de agrarische sector op nationaal en internationaal niveau en op diverse maatschappelijke terreinen. Naast zijn functie als directievoorzitter van Alfa Accountants en Adviseurs in Wageningen verricht de heer Korff al 16 jaar belangeloos vrijwillige activiteiten voor diverse organisaties, waarvan een aantal gerelateerd zijn aan de hoofdfunctie. Hij is actief als penningmeester van StichtingTelos, als adviseur van de brancheorganisatie voor Mode en Kleding en voor Midden- en Klein Bedrijf Nederland, als adviseur voor de Landelijke Land- en Tuinbouworganisatie LTO. Hij was penningmeester voor de Landelijke Federatie Paardrijden Gehandicapten.

Mevrouw J.K. van Santen-van Driessen, Otterlo (1943) Mevrouw Van Santen-Driessen heeft geruime tijd bijzondere verdiensten voor diverse agrarische organisaties, activiteiten op cultureel terrein en als volksvertegenwoordiger, die ten goede komen aan de regionale en landelijke samenleving. Vanaf 1980 heeft zij zich bestuurlijk en als vrijwilligster ingezet voor de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen NPB. Daarnaast is zij ruim tien jaar actief voor de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie (GLTO) Ede Noord-Oost. Vanaf 2002 is zij lid van de gemeenteraad van Ede voor de fractie CDA. Ze had tot een aantal jaar geleden samen met haar man een gemengd agrarisch bedrijf met koeien, varkens, schapen en kippen.
* Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer A.M. van den Andel, Ede (1949)
De activiteiten van de heer Van den Andel hebben een uitstraling naar de lokale samenleving en zijn van grote betekenis geweest voor de Hervormde Kerk in Hoge Zwaluwe en Ede. Hij heeft zich langdurig ingezet als vrijwilliger voor het kerkenwerk in de Nederlandse Hervormde Kerk, thans Protestantse Kerk in Nederland. Hij was medeoprichter van een badmintonvereniging in Lage Zwaluwe. Daarnaast heeft hij zich twee jaar ingezet als lid en voorzitter van de Medezeggenschapsraad van de Florisschool in Ede.

Mevrouw D.E. Beumer-van 't Zand, Otterlo (1937) Mevrouw Beumer-van 't Zand was mantelzorger voor haar oom gedurende negentien jaar. Verder was ze vier jaar diaken van de Gereformeerde Kerk in Harskamp. Vanuit de Gereformeerde Kerk heeft zij zich zes jaar ingezet voor de vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Deelen. Vanaf 2005 neemt zij deel aan het Alfateam en heeft ze zitting in de beroepingscommissie van de Gereformeerde Kerk. In 2007 is zij gestart met het belangeloos geven van workshops en cursussen beeldhouwen.

De heer P. Fidder, Ede (1943)
De heer Fidder heeft zich langdurig op bijzondere wijze als vrijwilliger ingezet voor de Edese samenleving. De door hem verrichtte activiteiten voor speel-o-theek 't Retoertje hebben grote maatschappelijke waarde. Hij is ruim 25 jaar penningmeester van het dagelijks bestuur en was plaatsvervangend secretaris. Hij is lid van het algemeen bestuur. De heer Fidder was jarenlang collectant voor de Hervormde Tabor Gemeente Ede en zette zich in voor de jaarlijkse actie Kerkbalans.

De heer drs. L.F.C. Hamann, Ede (1941)
De heer Hamann heeft langdurige verdiensten op gebied van zorg en sport. Naast zijn functie van huisarts (30 jaar in Veldhuizen in Ede) heeft hij zich vrijwillig ingezet voor onder meer de bouw van gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede, voor milieugeneeskunde en voor de oprichting van de Huisartsenpost in Ede. Ook is hij ruim 30 jaar vrijwilliger voor de Mixed Hockey Club Ede. Hij was daar onder meer voorzitter. Ook is hij actief voor Tennisclub De Bosrand. Vanaf 2004 zet hij zich op landelijk niveau in voor het milieu.

Mevrouw G.J. Hendriksen-Huisjes, Bennekom (1942) Mevrouw Hendriksen-Huisjes heeft zich gedurende lange tijd ten bate van de Edese samenleving ingespannen en ook anderen gestimuleerd dat ook te zoen. Haar inzet is van grote maatschappelijke waarde. Al 26 jaar zet zij zich in als vrijwilligster voor Speel-o-theek 't Retoertje in Ede, waarvan ze
mede-oprichter is. Ze is daar nog bestuurslid. Daarnaast is zij vrijwilligster bij de Stichting Hulphond te Ravenstein. Ze heeft altijd in loondienst gewerkt als kleuterleidster op diverse scholen.

De heer F. Kadijk, Bennekom (1937)
De heer Kadijk heeft zich ingezet voor kerk, onderwijs en politiek. Zijn verdiensten hebben een uitstraling naar de Edese samenleving. Hij deed de werkzaamheden over een periode van 25 jaar naast zijn functie als hoofd en adjunct-directeur van het Bedrijfslaboratorium voor Grond- en Gewassenonderzoek in Oosterbeek. Op diverse onderwijsinstellingen was hij bestuurlijk actief. Hij was zes jaar voorzitter van het afdelingsbestuur van het CDA Ede. Sinds 2006 is hij voorzitter van het WMO- platform gemeente Ede.

De heer I. Kastelein, Bennekom (1936)
De heer Kastelein heeft zich ruim 35 jaar als vrijwilliger ingezet voor kerkelijk leven, zang, zorg en ouderenwelzijn. Zijn activiteiten hebben een uitstraling naar de lokale samenleving. Hij was bestuurlijk actief voor de Hervormde Gemeente Bennekom en is nu voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderenbond afdeling Bennekom. Daarnaast was hij ruim dertig jaar vrijwilliger en daarbij een periode van negen jaar bestuurlijk actief voor de Christelijke Oratorium Vereniging Bennekom. Hij was gemeenteambtenaar in Ede.

Mevrouw M.H. Logmans-Moen, Ede (1948)
Mevrouw Logmans-Moen heeft bijzondere verdiensten op kerkelijk terrein en op het gebied van welzijn en zorg die ten goede komen aan de lokale samenleving. Ze was langdurig actief als vrijwilligster voor het Hervormd Activerings Comité Ede. Daarnaast heeft zij grote betrokkenheid en langdurige inzet als mantelzorger. Verder is zij vrijwilligster voor het Wijkplatform Maandereng. Ze verricht daarbij onder meer hand- en spandiensten voor bewoners van de wijk Maandereng.

Mevrouw E. van der Mark-Nierop, Ede (1932)
De inzet van mevrouw Van der Mark-Nierop voor sport en welzijn is van grote maatschappelijke waarde geweest. Ze heeft 30 jaar gewerkt bij gymnastiekvereniging D.O.K in Ede, waar zij turnles gaf. Ze is wegens haar verdiensten voor D.O.K benoemd tot Sterlid. Daarnaast was zij 25 jaar vrijwilligster voor speel-o-theek
`t Retoertje in Ede. Tot 2007 was zij lid van het Dagelijks Bestuur, lid van het Algemeen Bestuur en lid van de werkgroep. In 2007 moest zij om gezondheidsredenen stoppen met haar werk voor 't Retoertje.

De heer H. Meurs, Ede (1953)
De heer Meurs heeft een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare veiligheid in de gemeente Ede.
Ruim 22 jaar lang heeft hij zich als vrijwilliger ingezet voor de brandweer, eerst in Wageningen en daarna in Ede. Hij was ook betrokken bij het organiseren van activiteiten bij de brandweer. In verband met het bereiken van de 55-jarige leeftijd heeft hij de brandweer verlaten. Hij was toen Brandwacht 1e klasse bij de brandweer Ede-Centrum

De heer H.J. Morren, Wekerom (1944)
De heer Morren heeft langdurige verdiensten voor kerk, sport, zorg, onderwijs en politiek. Zijn verdiensten zijn en waren van grote betekenis voor de lokale en regionale samenleving. Naast zijn hoofdfunctie als onderwijzer op de School met de Bijbel in Wekerom heeft hij zich gedurende 40 jaar belangeloos ingezet als onder meer bestuurslid voor de Gereformeerde Bijbelstichting, organist van de Gereformeerde Gemeente Kerk te De Valk-Wekerom, sportdagen voor scholen en de Belangenvereniging Wekeroms Belang.

De heer F. van Ofwegen, Ede (1943)
De heer Van Ofwegen heeft bijzondere verdiensten voor ontwikkelingssamenwerking en Defensie. Zijn activiteiten hebben uitstraling naar de lokale samenleving. Gedurende 20 jaar is hij vrijwilliger voor de Stichting Wereldwinkel in Ede. Dertien jaar was hij bestuurslid en vanaf 1989 is hij winkelcoördinator. Hij is sinds 1999 secretaris van de Thuisfrontafdeling van het Operationeel Commando Land. Hij was werkzaam bij het Ministerie van Defensie, waar hij tot 1999 majoor was bij de Koninklijke Luchtmacht.

De heer P. van Omme, Otterlo (1958)
De heer Van Omme heeft een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare veiligheid in de gemeente Ede.
Hij was Hoofdbrandwacht bij de brandweersectie Otterlo. Gedurende 30 jaar heeft hij zich ingezet als brandweervrijwilliger. Op 1 september 2008 heeft hij de brandweer verlaten. Hij is eigenaar van een agrarisch-, toeristisch- en recreatief bedrijf: Kampeerboerderij de `Houtkamp' in Otterlo.

De heer P.J. Pieterse, Ede (1935)
De heer Pieterse heeft bijzondere verdiensten voor media, cultuur, sport en vluchtelingenwerk. Zijn verdiensten komen ten goede aan de lokale en regionale samenleving. Hij is ruim 30 jaar als vrijwilliger actief geweest voor de Lokale Omroep Ede, waar hij een pioniersrol vervulde. Daarnaast was hij 20 jaar op bijzondere wijze actief voor Stichting Vluchtelingenwerk Midden Nederland. Sinds 1999 is hij medepresentator bij Cultureel Café Dante in Ede. Hij was bestuurslid van Tennisvereniging Keltenwoud in Bennekom en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van appartementencomplex Atriumstede in Ede.

De heer J.W. van Roekel, Ede (1957)
Ruim 31 jaar heeft de heer Van Roekel bijna al zijn vrije tijd beschikbaar gesteld voor de Hervormde Gemeente Ede. Zijn inzet wordt door de Algemene Kerkenraad, wijkpredikanten en de leden van deze kerkelijke gemeente zeer gewaardeerd. De bijzondere verdiensten van de heer Van Roekel op het gebied van kerkelijk leven hebben een uitstraling naar de lokale samenleving. Hij is in het dagelijks leven werkzaam als projectleider Ruilverkaveling bij het Kadaster in Apeldoorn.

De heer W. Roelofsen, Lunteren (1934)
De heer Roelofsen heeft zich langdurig en intensief vrijwillig ingezet voor onder meer belangenbehartiging voor ouderen, politiek, onderwijs, welzijn en de vakbond. Zijn bijzondere verdiensten hebben een uitstraling naar de lokale en regionale samenleving. Hij was raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Ede. Gedurende twaalf jaar is hij bestuurslid geweest van de Algemene Bond voor Ouderen, afdeling Ede. Ruim vijftig jaar was hij actief als vakbondsman, een zeldzaam lange periode. Hij was ook betrokken bij het sociaal-cultureel werk in Lunteren.

De heer H. van Wessel, Ede (1943)
De heer Van Wessel heeft langdurige bijzondere verdiensten op het gebied van kerkelijk leven en faunabeheer, die ten goede komen aan de lokale en regionale samenleving. Hij had een eigen bouwbedrijf. Daarnaast zet hij zich al 32 jaar als vrijwilliger en bestuurlijk in voor de Hervormde Wijkgemeente Ede, waar hij onder meer diaken was. Nu nog is hij actief als ouderling-kerkrentmeester en bouwkundige. Ook was hij een periode van twaalf jaar bestuurlijk actief voor het Faunabeheer, in Flevoland en op de Veluwe.

---