Inspectie voor de Gezondheidszorg


Overlijden na maagverkleiningsoperaties in het Scheperziekenhuis. De feiten op een rij.

Nieuwsbericht, 29 april 2009

Naar aanleiding van het overlijden van meerdere patiënten, die een maagverkleiningsoperatie ondergingen, is een onderzoek ingesteld naar het handelen van een chirurg in het Scheperziekenhuis. Het overlijden van deze patiënten is mogelijk het gevolg van foutief handelen van deze chirurg. Het Scheperziekenhuis heeft daarom zelf melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), van drie sterfgevallen direct na het overlijden en van één een aantal maanden na het overlijden.

Onderzoek
Het onderzoek naar de maagverkleiningsoperaties en naar het handelen van de chirurg wordt uitgevoerd door een ziekenhuiscommissie waarbij een onafhankelijke deskundige is betrokken van de Werkgroep Bariatrische Chirurgie van de Nederlandse Vereniging van Gastro-Intestinale Chirurgie. Het onderzoek gaat tevens na of het overlijden van twee andere patiënten ook verband houdt met het handelen van de chirurg.

De IGZ is betrokken bij de opzet van het onderzoek en volgt het onderzoek nauwlettend. In totaal worden ongeveer vijfhonderd dossiers van geopereerde patiënten beoordeeld. De IGZ zal steekproefsgewijs patiëntendossiers opnieuw beoordelen. Met deze opzet van het onderzoek is voldoende onafhankelijkheid en objectiviteit verzekerd. De IGZ zal het afgeronde onderzoek van het Scheperziekenhuis beoordelen en dan besluiten welke maatregelen nodig zijn.

Geen complexe maagverkleiningsoperaties
De betrokken chirurg voert volgens afspraak met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en met de IGZ op dit moment geen operaties uit. Ook de andere chirurgen in het Scheperziekenhuis voeren geen complexe maagverkleiningsoperaties meer uit. Pas als de resultaten van het onderzoek bekend zijn, kunnen de operaties mogelijk weer worden hervat. Door deze afspraken tussen de chirurg, het ziekenhuis en de inspectie is de veiligheid van patiënten gewaarborgd. Alhoewel de chirurg vanwege zijn medisch handelen eerder veroordeeld is geweest toen hij in Duitsland werkzaam was, zijn hem toen geen bevoegdheidsbeperkende maatregelen opgelegd.

Calamiteiten gemeld
Bij de IGZ zijn momenteel zes sterfgevallen bekend als gevolg van maagverkleiningsoperaties in het Scheperziekenhuis. Het Scheperziekenhuis meldde vier sterfgevallen bij de IGZ als calamiteit. Van een calamiteit is sprake als er een sterk vermoeden bestaat van een verband tussen de geleverde zorg en het overlijden van de patiënt.

Nadat de vier calamiteiten bekend waren geworden, stelde het Scheperziekenhuis de IGZ op de hoogte van het overlijden van nog twee patiënten die het afgelopen anderhalf jaar een
maagverkleiningsoperatie ondergingen en zijn overleden. Van deze sterfgevallen is tot nu toe aangenomen dat het overlijden niet is veroorzaakt door onvoldoende zorg.

Maagverkleiningsoperaties zijn operaties die meerdere risico's met zich meebrengen waaronder bijverschijnselen (bij ongeveer veertig procent) en complicaties (bij ongeveer vijftien procent) en waarbij jaarlijks één procent van de patiënten overlijdt. Het ziekenhuis had deze sterfgevallen dan ook niet gemeld als calamiteit. Uiteraard wordt tijdens het onderzoek ook opnieuw kritisch gekeken naar de oorzaak van het overlijden van deze patiënten.