Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

Inspraak verkeersontsluiting Polderweg

28 april 2009

Op 1 mei 2009 start de inspraak over de verkeersontsluiting van Oostpoort (het voormalig Polderweggebied). Het gaat hier vooral om de vraag of het gebied - naast de bestaande ontsluiting van de Polderweg naar Linnaeusstraat- een tweede ontsluiting moet krijgen en of er belemmerende maatregelen tegen het doorgaand verkeer moeten worden genomen.

Het dagelijks bestuur wil een tweede ontsluiting voor het gemotoriseerde verkeer. De ontsluiting loopt via de bug die in het verlengde ligt van de Polderweg en uitkomt op de kruising van de Archimedesweg en de Linnaeuskade. Verder wil het db knips (belemmeringen voor het doorgaand verkeer) op de Polderweg en de Linnaeuskade.

Varianten

Het dagelijks bestuur heeft de varianten uitvoerig onderzocht aan de hand van onderzoeken en notities. Hieruit blijkt dat één ontsluiting via de Polderweg/Linnaeustraat niet meer mogelijk is, als de nieuwbouw van Oostpoort klaar is. Die ontsluiting wordt dan te zwaar belast door verkeersopstoppingen op beide wegen. Er zijn verschillende varianten voor de knip op de Polderweg:.

* Mogelijkheid 1: `Rechtse knip', waarbij Tuinwijck wordt ontsloten via de Polderweg;

* Mogelijkheid 2: `Linkse knip', waarbij Tuinwijck wordt ontsloten via de brug over de Ringvaart.

* Mogelijkheid 3: Dubbele knip, waarbij de ontsluiting van Tuinwijck, Oostpoort Oost en Oostpoort West van elkaar gescheiden wordt.

Voorkeur

Het db geeft de voorkeur aan de linkse knip. Uit onderzoeken blijkt dat de rechtse knip als belangrijkste nadeel heeft dat deze extra verkeer op de kruising Polderweg/Linnaeustraat veroorzaakt. De dubbele knip is onwenselijk, omdat hij op het punt van verkeersveiligheid slecht scoort, lastig in te passen is en veel parkeerplaatsen op de Polderweg kost.

Verder heeft de openstelling van het Oosterspoorplein, bij het Muiderpoortstation, voor auto's vooralsnog niet de voorkeur van het db, omdat daardoor nieuwe doorgaande routes ontstaan die mogelijk tot extra verkeer in Tuinwijck en op de Archimedesweg leiden. Mocht blijken dat een aanzienlijk deel van de bewoners van Tuinwijck hier voorstander van is, dan wordt een en ander heroverwogen.

Inspraakperiode

De inspraakperiode loopt van 1 mei 2009 tot en met 12 juni 2009. De desbetreffende documenten liggen voor inspraak ter inzage in het stadsdeelhuis, Oranje-Vrijstaatplein 2, informatiewinkel publieksvoorlichting. Verder zijn ze te downloaden van de website van het stadsdeel.

Schriftelijke inspraakreacties kunnen tot en met vrijdag 12 juni 2009 verstuurd worden aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, t.a.v. Ilonka Marchelinus van Projectbureau Oostpoort, Postbus 94801, 1090 GV Amsterdam. Reacties kunnen ook per mail naar Oostpoort@oost-wgm.amsterdam.nl. De reacties dienen uiterlijk 12 juni bij het stadsdeel binnen te zijn.

Informatieavond

Gedurende de inspraakperiode vindt op dinsdag 19 mei 2009 een informatieavond plaats. Tijdens deze informatieavond wordt voorlichting gegeven over de voorstellen voor de verkeersontsluiting. Verder worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om reacties te geven.
Datum: dinsdag 19 mei 2009
Tijd: van 19.30 uur tot 22.00 uur
Plaats: Montessori College Oost, Polderweg 3. De zaal bevindt zich op de begane grond.

Er wordt een verslag gemaakt van de tijdens die avond weergegeven standpunten van belanghebbenden. Deze standpunten worden ook beschouwd als inspraakreacties.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen of contact opnemen met mevrouw I. Marchelinus, projectsecretaris van Projectbureau Oostpoort, via telefoonnummer 020 - 25 35 644 of Oostpoort@oost-wgm.amsterdam.nl.
Reageer