Gemeente Vlieland

3 Koninklijke Onderscheidingen op Vlieland

Klik hier voor vergroting.

lintje akkie van der ploeg.jpg

Het was een echte lintjesregen op Vlieland dit jaar. Mevrouw Galama, burgemeester van Vlieland, mocht woensdagmorgen bij maar liefst 3 Vlielanders een Koninklijke Onderscheiding opspelden. Stuk voor stuk waren alle gedecoreerden hoogst verrast dat ze een lintje in ontvangst mochten nemen.

Het zou een drukke dag worden voor de burgemeester. Om 9.30 uur maakte ze haar opwachting in het boothuis van de KNRM. Jan Stuivenga werd hier onderscheiden voor het feit dat hij al meer dan 25 jaar als vrijwilliger werkzaam is bij de KNRM. Begonnen als opstapper en nu plaatsvervangend schipper van de snelle reddingsboot Graaf van Bylandt.
Om 10.30 uur vond een tweede uitreiking plaats in sporthal Flidunen. De uitreiking werd muzikaal opgeluisterd door Vlielands Fanfare. Dat was niet helemaal toevallig want Akkie van der Ploeg, die de onderscheiding uit handen van de burgemeester zou ontvangen, is onder andere lid van de fanfare. Mevrouw van der Ploeg (82 jaar), kreeg de onderscheiding onder andere wegens de promotie van de Posthuysregio als natuurgebied en organisator van wekelijkse wandeltochten voor eilanders en gasten. Zij geeft ook nog steeds huisvrouwengymnastiek voor de Vlielandse sportvereniging en watergymnastiekles voor de ANBO. Zij had meerdere bestuursfuncties bij onder andere de VVV, VSV, de Fanfare en de ANBO.
Net zo verrast als Akkie van der Ploeg was ook Dick Visser, voorzitter van de stichting aanloophaven Vlieland, met het lintje. In het nieuwe gebouw op de jachthaven kreeg hij de onderscheiding opgespeld. Hij kreeg de onderscheiding met name in verband met zijn grote inzet en betrokkenheid bij het project revitalisering jachthaven. Maar ook zijn vrijwilligerswerk voor toneelvereniging de Carrousel en zijn raadslidmaatschap en fractievoorzitterschap voor de VVD waren redenen hem te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau. Overigens werden ook Jan Stuivenga en Akkie van der Ploeg benoemd als lid in de orde van Oranje Nassau.

lintje jan stuivenga lintje voor akkie van der ploeg lintje dick visser