CDA

Kathleen Ferrier: 4 kamervragen aan de Minister van Onderwijs

Schriftelijke vragen van het lid Ferrier (CDA) aan de Minister van Onderwijs over het voorschot dat EUR 10.000 Surinaamse studenten in het Hoger Onderwijs moeten betalen


1. Bent u bekend met de regelingen en kosten voor het aanvragen van een Machtiging tot voorlopig verblijf (hierna:MVV) voor buitenlandse studenten?


2. Kunt u bevestigen dat het aanvragen van een MVV EUR 250 kost indien studenten de MVV via hun studie-instelling aanvragen en dat deze aanvraag alleen gedaan kan worden via de instelling?


3. Is het u bekend dat veel instellingen in het hoger onderwijs aan buitenlandse studenten een voorschot van ⬠10.000 vragen voorafgaand aan de aanvraag voor een MVV voor het betalen van de visakosten, administratiekosten en collegegelden. Ter onderbouwing van dit bedrag voeren andere instellingen aan dat dit voorschot dient als bewijs dat de buitenlandse student in staat is in zijn eigen onderhoud te voorzien in Nederland. Hoe verhoudt zich deze werkwijze tot de informatie op de website van Nuffic waarop onder andere staat vermeld dat een buitenlandse student alleen een recent bankafschrift moet overleggen waaruit blijkt dat hij/zij maandelijkse inkomsten heeft ter grootte van ⬠634,92 en niet wordt gerept over een aparte geldelijke borg hiervoor? Bent u verder bereid maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat alle betrokken onderwijsinstellingen helder en eenduidig beleid formuleren op dit terrein? Zo ja, hoe gaat u dit vormgeven? Zo neen, waarom niet?


4. In september 2008 is de gewijzigde wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in verband met de uitbreiding van de groep van personen die het collegegeld dat is vastgesteld bij wet, verschuldigd zijn (kamerstuknr 31346) in werking getreden. Hierbij is bepaald dat studenten met de Surinaamse nationaliteit voortaan hetzelfde bedrag aan collegegeld verschuldigd zijn als EU-studenten, namelijk ⬠1500 (dit was ⬠8000 evenals andere niet EU-studenten). Bent u met de CDA-fractie van mening dat het in dit licht vreemd is aan de Surinaamse studenten nog steeds een bedrag te vragen van ⬠10.000 nu zij in aanmerking komen voor een lager collegegeld dan andere niet EU-studenten? Zo ja, bent u bereid maatregelen te treffen zodat het bedrag aan borg verkleind kan worden voor deze groep studenten? Zo neen, waarom niet?

---