Gemeente Nijmegen

Nijmegen heeft voldoende buffer

29/04/2009

De gemeente Nijmegen heeft over 2008 een positief resultaat behaald van 17,4 miljoen euro. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om ruim twaalf miljoen van het behaalde resultaat te gebruiken om aangegane verplichtingen te dekken. Daarmee blijft er ruim vijf miljoen over om in de loop van dit jaar met voorrang de gevolgen van de huidige kredietcrisis op te kunnen vangen. Het college wil dit in de voorjaarsnota verder bezien.

Nijmegen heeft ervoor gekozen om ongeveer EUR26 miljoen uit de reserves aan te spreken. Daarmee is de sterke vermogenspositie weliswaar afgenomen met EUR8 miljoen, van EUR215 miljoen naar EUR207 miljoen, maar deze blijft onverminderd solide. Het college zet de vermogenspositie in als buffer voor komende negatieve effecten.

In 2008 is de werkgelegenheid in Nijmegen gegroeid met 3.600 plaatsen naar in totaal bijna 100.000 arbeidsplaatsen. Het aantal bijstandsgerechtigden is opnieuw flink gedaald met 246 naar 4548 personen. Dit komt neer op een daling van ruim 5%. Daarmee is 2008 het derde jaar op rij waarin de combinatie van intensieve re-integratie en handhaving haar vruchten afwerpt. Omdat ook de gunstige arbeidsmarkt daarbij een rol speelde is de verwachting dat deze dalende lijn zich in 2009 niet voortzet door de economische crisis van dit moment.

In 2008 is een belangrijke stap gezet in de realisering van de Stadsbrug. De aanbesteding is gestart volgens de zogeheten concurrentiegerichte dialoog. In samenspraak met vier consortia wordt gezocht naar de beste oplossingen. Op deze manier kan tussentijds gestuurd worden op de aanbiedingen en plannen. Begin 2010 moet duidelijk zijn wie gaat bouwen en hoe de brug er uitziet.

Afgelopen jaar zijn de woningen op het Dobbelmanterrein en de Josephhof opgeleverd. De Hessenberg is in aanbouw net als de woningbouw Rosa de Lima. Op het voormalige ijsbaanterrein Heijendaal wordt een nieuwe ROC gerealiseerd en bouwt de Nijmeegse studentenhuisvester SSHN 195 studentenwoningen.

Het Transferium in Lent, in combinatie met de Waalsprinter, is in 2008 goed gebruikt. Op dit moment zijn er 220 parkeerplaatsen. Dit wordt uitgebreid zodat tijdens de ombouw van de A325 naar Stadssingel 770 parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn. De Oranjesingel is opgeknapt en de Scheidingsweg is deels klaar en deels nu onder handen.

Nijmegenaren die huishoudelijke hulp nodig hebben, kunnen vanaf april 2008 kiezen uit acht thuiszorgaanbieders, waaronder de huidige. In de aanbesteding heeft Nijmegen een zodanige prijs gehanteerd dat zorgaanbieders hun medewerkers de geldende Cao-salarissen kunnen betalen. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van de hulp in de huishouding voor Nijmegenaren die hiervan afhankelijk zijn.

In 2008 heeft de gemeente veel aandacht besteed aan jongerenoverlast, in nauwe samenwerking met de politie en de andere partners in de stad. De intense samenwerking met drie woningcorporaties heeft geleid tot een landelijk zeer gewaardeerd "Wijk Aanpak Plan Hatert".

Jongeren vertonen minder vaak psychische problemen. Hierbij hebben het werken met zorgadviesteams, opvoedsteun en sociale projecten als "Op jezelf" een belangrijke rol gespeeld.

In 2008 is het subsidieafhankelijke vastgoedbeheer door schoolbesturen omgezet in een meer strategische vorm. De onderwijsgebouwen in Nijmegen zijn eigendom geworden van de schoolbesturen waardoor zij nu met eigen beheer beter kunnen sturen op kwaliteit en efficiency in de onderwijshuisvesting. Scholen willen de komende veertig jaar 70% van alle gebouwen volledig vernieuwen en 30% renoveren. Deze doordecentralisatie is nog niet geheel gerealiseerd. Dat heeft financieel een voordeel opgeleverd van EUR1,9 miljoen. Dit is echter nodig om aan verplichtingen te kunnen voldoen zodat het College voorstelt om dit terug te storten in de reserve.

Burgemeester en wethouders bieden Jaarrekening en Jaarverslag 2008 aan de gemeenteraad aan. De accountant heeft al een goedkeurende verklaring afgegeven. Behandeling in de raad vindt plaats op 13 mei (politieke avond) en 27 mei (raadsbehandeling).

Meer informatie:

* Stadsbegroting en jaarstukken