Gemeente Doetinchem

Persbericht, 29 april 2009

Lintjesregen in de gemeente Doetinchem

Op woensdag 29 april heeft burgemeester Kaiser de jaarlijkse Koninklijke onderscheidingen uitgereikt ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin. Tien personen ontvangen de versierselen die behoren bij de graad Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Kaiser decoreert de personen bij hen thuis. Vanwege het bijzondere karakter van de Koninklijke onderscheiding wil hij de onderscheidingen graag naar de mensen toe 'brengen'. Burgemeester Kaiser brengt een bezoek aan de heer Roording, mevrouw Wenting-Reulink, de heer Wenting, mevrouw Kraaijvanger-Klaassen, mevrouw De Jong, mevrouw Van Alst-Stevens, de heer Wink, de heer Van Reenen, mevrouw Van der Haar-van der Hoeven en mevrouw E.L.J. Mohr-Eppink.

De heer G.R.L. Roording
De heer Roording uit Wehl is sinds 1979 bestuurslid en vrijwilliger buurtvereniging De Heikant, daar verzorgt hij onder andere de catering bij activiteiten. Tevens is hij bestuurslid bij Schutterij De Eendracht. Vanuit die functie geeft hij elk jaar leiding aan het koningsschieten. In 1991 is hij benoemd tot Lid van Verdienste van de schutterij. Sinds 1987 is hij animator van de jaarlijkse rommelmarkt waarvan de opbrengst naar de schutterij gaat, hij stelt zijn schuren ter beschikking en verzorgt de aan- en afvoer van de tweedehands waar. Tussen 1980 en 1990 was de heer Roording lid van de Raad van Toezicht van CAVV (Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging). Hij is sinds 1998 oproepkracht van de Stichting Vrienden van het Wehlse Bos en in 2003 was hij actief bij de realisatie van de dorpsaccommodatie De Horst.

Mevrouw J.M.L. Wenting-Reulink
Mevrouw Wenting-Reulink uit Wehl is sinds 1995 actief binnen de Oudheidkundige Vereniging Wehl. Ze is vrijwilliger en de drijvende kracht achter de historische beeldverzameling van de vereniging. Daarnaast is ze lid van de gebruikerscommissie en beheert ze de verenigingsruimte. Haar interesse in geschiedenis komt ook tot uiting in haar werk als secretaris en initiator van de werkgroep Schoolgeschiedenis ten behoeve van de totstandkoming van een boek over de onderwijsgeschiedenis van afgelopen 100 jaar. Sinds 1975 is mevrouw Wenting-Reulink vrijwilliger bij diverse streekarchieven, de Wehlse verenigingsraad en de handbalvereniging Apollo. Daarnaast is ze sinds 1985 vrijwilliger voor het begeleiden van bejaarden en ouderen.

De heer W.G.J.M. Wenting
De heer Wenting uit Wehl is werkzaam bij Postbank in Arnhem. In 1970 was hij medeoprichter van handbalvereniging Apollo '70, sindsdien is hij voorzitter, algemeen lid, penningmeester en trainer geweest. Momenteel is hij jeugdcoördinator van de handbalschool. De heer Wenting is erg actief in Wehl. Zo is hij tussen 1982 en 2006 lid van de Wehlse Verenigingsraad geweest en sinds 2000 is hij voorzitter van de raad. Sinds 1998 is hij vrijwilliger bij de Oudheidkundige Vereniging Wehl, hij verzorgt het historische beeldarchief en is de computerdeskundige binnen de vereniging. Ten slotte is hij sinds 2004 secretaris van de Dorpsraad Wehl.

Mevrouw B.T.H. Kraaijvanger-Klaassen
Mevrouw Kraaijvanger-Klaassen uit Wehl is bij diverse organisaties en verenigingen vrijwilliger geweest. Zo was ze tussen 1975 en 1987 hulpmoeder bij basisschool De Hoeksteen. Ook is ze sinds 1987 vrijwilliger bij de jaarlijkse rommelmarkt, de schuttersfeesten en concoursen van Schutterij De Eendracht in Nieuw Wehl. Tussen 1988 en 2006 was de lid van de parochieraad van de Mariaparochie. Sinds 1993 collecteert mevrouw Kraaijvanger-Klaassen voor de Nierstichting, het Astmafonds, de Maag- darm- en leverstichting en het Anjerfonds. Ze is ook actief bij theatergroep Niweto, waar ze sinds 1994 hoofd van de kledingcommissie is. Sinds 1995 is ze hoofdkoster en sinds 2001 secretariaatmedewerker en lid van de telefoondienst in parochieverband in Didam, 's Heerenberg en Wehl. Mevrouw Kraaijvanger-Klaassen is vrijwilliger tijdens de Kerkbalansactie sinds 2006 en vertegenwoordigt de kosters in het Liturgisch Beraad.

Mevrouw S.N.E. de Jong
Mevrouw De Jong uit Doetinchem is al meer dan twintig jaar actief bij de Nederlands Hervormde Goede Herderkerk, sinds 1996 Protestantse Wijkgemeente Ontmoetingskerk geheten. Sinds 1996 is ze pastoraal bezoeker en tussen 1988 en 2002 organiseerde ze de kerst- en paasvieringen. Sinds 1996 was ze diaken. Een taak die ze in oktober 2008 neerlegde, zoals de kerkorde dat na 12 jaar gebiedt. Ze was verantwoordelijk voor de weekafsluiting in zorgcentrum Het Weerdje, Schavenweide, Croonemate en in verpleeghuis Den Ooiman. Momenteel verricht ze nog vrijwilligerswerk in Den Ooiman.

Mevrouw G.M.J. van Alst-Stevens
Mevrouw Van Alst-Stevens uit Doetinchem is al twintig jaar voorzitter van de Nationale Vereniging De Zonnebloem, afdeling Doetinchem-Zuid. Sinds 1995 is zij tevens begeleider tijdens reizen van de Zonnebloem. Tijdens die reizen is zij 24 uur per dag beschikbaar voor de deelnemers. Naast haar werk voor de Zonnebloem is zij vrijwilliger ten behoeve van patiënten van het Slingeland Ziekenhuis. Zo verzorgt ze sinds 1998 de bloemen en verleent ze hand- en spandiensten. Ten slotte was mevrouw Van Alst-Stevens acht jaar lang lector ten behoeve van de Parochie de Wingerd in De Huet. Ze verzorgde de inhoud van de dienst, verrichtte kosterwerkzaamheden en las voor tijdens de zondagsdienst.

De heer R. Wink
De heer Wink uit Doetinchem is al 33 jaar betrokken bij de Stichting Doetinchem '70, thans IG&D geheten. Hij was bestuurslid van de sectie Detailhandel, tot 1987 bestuurslid van de hele stichting en is momenteel lid van de commissie Communicatie & Ledenwerving. Tussen 1979 en 1985 was de heer Wink commercieel manager van handbalvereniging H.V. De Gazellen. Daarnaast was hij vijf jaar lang bestuurslid van de Stichting Het Borghuis en is hij sinds 2004 vrijwilliger en adviseur bij Stichting Fatima. De heer Wink weet ondernemers te enthousiasmeren voor samenwerkingsprojecten. Hij is initiator en stimulator Achterhoekse Christmas Fair.

De heer W.J. van Reenen
De heer Van Reenen uit Doetinchem is al zestig jaar bijzonder actief binnen de kerk in de verschillende gemeenten waar hij gewoond heeft. Zo was hij tussen 1960 en 1981 voorzitter van de diaconie en jeugdwerker voor de Gereformeerde Kerk in Bussum. Tevens was hij voorzitter van de diaconie van de Gereformeerde Kerk in Enschede en de diaconie van de Samen op Weggemeente in Huissen. Sinds 1994 maakt de heer Van Reenen liturgieën voor de Protestantse Wijkgemeente Het Anker en vanaf 1997 ook voor Protestantse Wijkgemeente De Ontmoetingskerk. Tussen 1994 en 2007 was hij bovendien redacteur van het Centraal Stichting Ouderenbondenblad van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). De heer Van Reenen was tussen 1960 en 2007 ook bijzonder actief is diverse oudercommissies op scholen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in Bussum, Enschede en Hengelo. Ten slotte was hij tussen 1985 en 1991 voorzitter van het bestuur van de Stichting Vluchtelingenwerk Huissen.

Mevrouw J.J. van der Haar-van der Hoeven
Mevrouw Van der Haar-van der Hoeven uit Doetinchem is sinds 1998 betrokken bij de Stichting Doetinchemse Ontwikkelingssamenwerking (DOS). Ze was bestuurslid en voorzitter van de werkgroep Kerken. Tot op heden is ze secretaris van de stichting. Ze is aanspreekpunt voor de gemeente Doetinchem, betrokken scholen en organisaties en het landelijk bestuur van LSBNN (een overkoepelende organisatie van ontwikkelingssamenwerking met Nicaragua). Regelmatig reist mevrouw Van der Haar-van der Hoeven met betrokkenen naar Nicaragua om projecten te starten en de voortgang van de activiteiten te bespreken. Tevens is ze al bijna veertig jaar lid van de liturgiecommissie van de Ontmoetingskerk en was ze actief voor kinder- en jeugdactiviteiten.

Mevrouw E.L.J. Mohr-Eppink
Mevrouw Mohr-Eppink uit Doetinchem is de medeoprichter en dirigent van het parochiële dameskoor Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. Nog steeds is zij zeer nauw betrokken bij het koor en de kerk. Zij blijft bijvoorbeeld missiekalenders verkopen, bezorger van het contactblad en actief voor de Actie Kerkbalans. Al heeft zij nu, op 84-jarige leeftijd, besloten het dirigeerstokje over te geven. Naast het dirigeren, begeleidde mevrouw Mohr-Eppink ook het koor op het orgel. Thuis of op locatie heeft zij zo'n vijfenveertig jaar tientallen jongens en meisjes pianoles gegeven. Tenslotte heeft zij, naast deze muzikale en kerkelijke inzet, jarenlang als invalskracht gefungeerd bij het kleuteronderwijs op basisschool De Pas.