Gemeente Dongen

Koninklijke onderscheidingen voor Dongenaren

Publicatiedatum: 29-4-2009

De heer H.L.M. van der Eerden

Dhr. Van der Eerden krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de vrijwilliger brandweer. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Gedurende een periode van ruim 26 jaar heeft de heer Hein van der Eerden zich ingezet voor de samenleving. Hij heeft zich ingezet bij gevaarlijke situaties, levens gered en vele andere vrijwilligers opgeleid tot brandweerman.

Bij de vrijwilliger brandweer is de heer Van der Eerden actief geweest in diverse functies;

- Lid vrijwillige brandweer Dongen

- Aspirant brandwacht

- Brandwacht 2e klasse

- Brandwacht 1e klasse

- Hoofdbrandwacht

- Onderbrandmeester

- Adjunct hoofdbrandmeester

- Adjunct hoofdbrandmeester 1e klasse

De heer Van der Eerden is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: de heer J. Verschuren, toenmalig brandweercommandant vrijwillig brandweerkorps Dongen.
---

Mevrouw P.C.M. van den Enden

Mevrouw Van den Enden krijgt een Koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange verdiensten en vrijwilligerswerk voor verenigingen in s Gravenmoer. Zij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1988 heeft mevrouw Elly van den Enden de zorg voor mevrouw De Geus Faro op zich genomen. Dit nadat de man van mevrouw De Geus Faro was overleden. Nadat de eerste keer hulp geboden werd bij het invullen van een formulier groeide er een spontane vriendschap tussen de twee vrouwen. Mevrouw Van den Enden hielp vanaf die tijd bij allerlei zaken. Ook bij ziekte verzorgt ze mevrouw De Geus Faro.

EHBO s Gravenmoer
Mevrouw Van den Enden is reeds 35 jaar lid van de EHBO. Tevens is ze sinds het jaar 2000 de secretaris van de vereniging. Het schrijven van jaarverslagen en uitnodigingen voor vergaderingen doet ze met groot plezier. Ook heeft ze EHBO-lessen gegeven. Mevrouw Van den Enden is altijd van de partij, altijd bereid te helpen en doet dit alles met veel enthousiasme.

Fanfare Euterpe
Al sinds 1966 is mevrouw Van den Enden lid van de fanfare. Naast het actieve lidmaatschap is ze ook actief geweest in het bestuur. Dit deed ze in de periode van 2003 tot 2008. Altijd heeft ze gezorgd voor goede communicatie tussen de leerlingen, leden en het bestuur.

Naast bovengenoemde activiteiten is mevrouw Van den Enden ook als EHBOer actief tijdens de Avondvierdaagse in s Gravenmoer en collecteert ze al 35 jaar voor het Reumafonds.

Mevrouw Van den Enden is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: mevrouw P.H. de Geus - Faro.
---

De heer H.B. van Gils

De heer Van Gils krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange sportieve activiteiten en initiatieven. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Als trainer van atletiekvereniging Scorpio in Oosterhout vond de heer Henk Van Gils het in 1982 een mooi moment om ook in Dongen een atletiekvereniging op te richten. De heer Van Gils was de stuwende kracht achter de, wat nu, de grootste sportvereniging binnen de gemeente Dongen is. Vanaf de oprichting tot 1985 is de heer Van Gils actief geweest als bestuurslid, trainer, redactielid en lid van de technische commissie.

Trimgroep Dongen
In 1985 was de heer Van Gils één van de oprichters van Trimgroep Dongen. Tot het jaar 2007 gaf hij diverse trainingen aan zowel beginnende als gevorderde lopers. Daarnaast verzorgde hij ook de secretariële en financiële werkzaamheden.

Naast bovengenoemde activiteiten heeft de heer Van Gils in 1999 ook nog wandelclub Een tot drie uur gaans opgericht. De club bestaat voornamelijk ui 55-plussers. Begonnen werd met vijf wandelaars, maar ondertussen is de groep uitgegroeid naar 80 personen!

De heer Van Gils is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: de heer K.A. Reinalda.

---

De heer H.W.M. Goos

De heer Goos krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwilligersactiviteiten voor verschillende verenigingen in Dongen. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Gedurende een periode van tien jaar vervulde de heer Henk Goos een functie in het bestuur van VV Dongen. Hij maakte zich onder andere sterk voor de sponsoring van de voetbalvereniging. Als bestuurslid was hij tevens nauw betrokken bij de viering van het 50-jarig bestaan van de club.

Vereniging der Veteranen van het Peeënrijk
De heer Goos is vanaf carnavalsseizoen 1974-1975 tot seizoen 1981-1982 lid geweest van de Raad van Elf van de algemene carnavalsstichting De Peeënstekers. Na beëindiging van dit lidmaatschap is hij lid geworden van de Vereniging der Veteranen van het Peeënrijk. Aldaar vervult de heer Goos sinds 1990 een functie in het bestuur. Daarnaast verricht hij diverse hand- en spandiensten voor allebei de carnavalsverengingen.

Naast bovengenoemde activiteiten heeft de heer Goos geruime tijd de rol van penningmeester vervuld voor het CDA, afdeling Dongen/s Gravenmoer. Momenteel is de heer Goos de penningmeester van de Vincentius Verenging afdeling Dongen. Dit is een landelijke vereniging die zich inzet voor mensen in nood.

De heer Goos is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: de heer J. Megens.

---

De heer T.L.M.J. in t Groen

De heer In t Groen krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor vakbondswerk. Hij heeft de belangen van werknemers hoog in het vaandel staan. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Theo In t Groen kan bestempeld worden als een vakbondsman in hart en nieren. Dit blijkt alleen al uit zijn 45-jarig lidmaatschap van het huidige FNV Bondgenoten. De heer In t Groen heeft van 1967 tot eind 2007 een rol vervult in het bestuur van de Dongense afdeling van de vakbond. Hij nam onder andere dertig jaar lang de taken van het secretariaat op zich.

Bij de ledenservicepunten van FNV Bondgenoten was de heer In t Groen werkzaam als ledenserviceconsulent en wao-begeleider. Ook deze werkzaamheden heeft hij voor een periode van dertig jaar op zich genomen. Als ledenserviceconsulent was de heer In t Groen een belangrijk aanspreekpunt voor de vakbondsleden in Dongen bij arbeidsconflicten, ontslagaanvragen en bijvoorbeeld uitkeringsvraagstukken.

Naast bovengenoemde drukke werkzaamheden trad de heer In t Groen ook nog op als belastingconsulent. Van 1978 tot heden vult hij jaarlijks de belastingaangifte in van de leden van FNV Bondgenoten.

Stork
De heer In t Groen was van 1969 tot 1995 in dienst bij Stork Dongen. Ook hier ontplooide hij diverse nevenactiviteiten op vakbondsgebied. Zo was hij lid van de ondernemingsraad en voorzitter van de bedrijfsleden groep van Industrie Bond NKV/FNV.

De heer In t Groen is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: de heer J.A.J.M. in t Groen.

---

De heer I.C.H. Jansen

De heer Jansen krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten als vrijwilliger op sociaal cultureel vlak. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1984 trad de heer René Jansen toe tot het bestuur van de toenmalige Stichting cultureel centrum t Schouw. In 1987 werd hij secretaris en in 1995 aanvaardde hij het voorzitterschap van de stichting. Gedurende deze periode toon de heer Jansen grote betrokkenheid bij t Schouw. Als voorzitter heeft hij er onder andere voor gezorgd dat er in t Schouw een podium werd gebouwd en dat er een nieuwe keuken geplaatst werd.

Naast de bestuursactiviteiten vond hij ook nog tijd om actief te zijn in allerlei commissies. Met namen in de culturele commissie zette hij zich in voor de verschillende activiteiten die in t Schouw moesten plaatsvinden.

Fusie
Alhoewel er tussen t Schouw en de Cammeleur een nauwe samenwerking bestond heeft het toch enkele jaren geduurd voordat deze beide stichtingen fuseerden. De heet Jansen heeft na de fusie zijn voorzitterschap van t Schouw opgeofferd voor het vicevoorzitterschap van de nieuwe stichting Donckhuys. Na het terugtreden van de nieuwe voorzitter heeft de heer Jansen de taak wederom op zich genomen. Deze vervult hij nog steeds met hart en ziel.

Stichting de Peeënstekers
De heer Jansen is sinds carnavalsseizoen 2002-2003 als lid verbonden aan Stichting de Peeënstekers. Hij lid geweest van de Raad van Elf en zelfs verkozen tot prins carnaval van het Peeënrijk! Maar ook ruim hiervoor was de heer Jansen actief op carnavalsgebied. Zo was hij lid van de hofkapel en trad hij toe tot het bestuurd.

Naast bovengenoemde activiteiten is de heer Jansen ruim tien jaar actief vrijwilliger geweest van het Ziekentriduüm Dongen. Dit is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waarbij zieke mensen drie dagen ontspanning wordt aangeboden. Ook was de heer Jansen actief als vrijwilliger bij de stichting Brasil Op Weg. Deze stichting vroeg in de kerken aandacht voor de Derde wereld en dan met name voor projecten in Brazilië.

De heer Jansen is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: mevrouw M. Vlaminkx.

---

De heer J.F.C.C. Joosen

De heer Joosen krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange sportieve verdiensten als vrijwilliger. Het in beweging krijgen van mensen is voor hem zeer belangrijk. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Jan Joosen is sinds 1979 actief als vrijwilliger bij de Stichting Avondvierdaagse Dongen. Eerst werd de heer Joosen lid van de oudercommissie. Op deze manier heeft hij al 29 keer meegeholpen de avondvierdaagse te organiseren.

Van 1987 tot 1999 vervulde de heer Joosen de rol van secretaris in het bestuur. En sinds 1999 is hij de voorzitter van Stichting Avondvierdaagse Dongen.

Atletiekvereniging Atledo
In 1992 werd de heer Joosen lid van atletiekvereniging Atledo. Hij richtte daar een activiteitencommissie op die allerlei activiteiten organiseerde voor de leden. Daarnaast hield de heer Joosen zich bezig met de grote clubactie, trimtrainingen en de pr-commissie.

De heer Joosen is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: mevrouw J. van Leeuwen Huisman.

---

De heer P.H.M. van der Pluijm

De heer P.H.M. van der Pluijm krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten als vrijwilliger voor diverse verenigingen. Hij is een sociaal bewogen persoon en wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1973 is de heer Piet van der Pluijm als vrijwilliger verbonden aan de huidige ZLTO afdeling Oosterhout. Hij vervult sinds zijn aantreden in 1973 in het bestuur de rol van penningmeester/secretaris.

SBO De Wissel
Naast de reguliere onderwijstaken van de heer Van der Pluijm bij SBO De Wissel in Oosterhout is hij nauw betrokken bij de buitenschoolse activiteiten. De heer Van der Pluijm zet zich altijd in om voor de kinderen het schoolleven extra glans te geven.

Vereniging Belangen Oosteind
De heer Van der Pluijm heeft gedurende een periode van zes jaar de functie van voorzitter vervuld bij de Vereniging Belangen Oostein (VBO).

Naast bovengenoemde activiteiten is de heer Van der Pluijm ongeveer 35 jaar actief geweest als vrijwilliger bij het Oranje Comité, in de commissie zeskamp en de commissie dorpsfeest. Dit zijn allemaal activiteiten die door de VBO georganiseerd worden.

De heer Van der Pluijm is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: de heer G. Peeters.

---

De heer P.N.C. Poppelier

De heer Poppelier krijgt een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten als vrijwilliger bij het verzorgen van reizen en bedevaarten voor chronisch zieken. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Piet Poppelier is sinds 1989 actief als vrijwilliger bij de parochie Dongen en Klein-Dongen-Vaart. Hier vervulde hij verschillende functies. Momenteel nog het kosterschap en deelname aan de werkgroep vormselvoorbereiding. De huidige parochie is ontstaan uit een fusie van drie zelfstandige parochies. Voor de fusie maakte de heer Poppelier deel uit van de parochievergadering en was hij gevolmachtigd vicevoorzitter van het parochiebestuur. Na de fusie was de heer Poppelier nog een aantal jaren actief als voorganger in de avondwake en als vrijwilliger bij het onderhoud van de Laurentiusbegraafplaats.

De Zonnebloem
In 1990 is de heer Poppelier toegetreden als vrijwilliger bij de nationale vereniging De Zonnebloem. Na twee jaar vrijwilligerswerk uitgevoerd te hebben werd hij tot het jaar 2000 voorzitter van de afdeling Dongen - s Gravenmoer.

Pro Maria bisdom Breda
De heer Poppelier vervult bij de organisatie Pro Maria bisdom Breda de rol van het secretariaat. Deze organisatie houdt zich bezig met het organiseren van dagbedevaarten, hotelbedevaarten en verzorgende bedevaarten voor chronisch zieken.

De heer Poppelier is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: mevrouw A.A.C.C. Poppelier Aarts.

---

Mevrouw L.M.E. van Vugt - van Tilburg

Mevrouw Van Vugt - van Tilburg krijgt een Koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange verdiensten op sociaal vlak. Zo verricht ze onder andere vrijwilligerswerk voor de kerkgemeenschap, ouderen en zieken en kinderen van asielzoekers. Zij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1974 voert mevrouw Marly van Vugt van Tilburg vrijwilligerswerkzaamheden uit in de parochie Dongen en Klein-Dongen-Vaart. Maar ook voor die tijd was mevrouw al sinds 1966 in de toenmalige Paulusparochie actief als vrijwilliger. De zorg voor oudere en zieke mensen is haar op het lijf geschreven.

Dagverzorging ouderen
Mevrouw Van Vugt Van Tilburg is al 15 jaar lang vrijwilligster bij de dagverzorging van Thebe Thuiszorg in Dongen. Ze houdt zich hier onder andere bezig met het aanreiken van maaltijden, koffie rondbrengen en samen met de cliënten kaarten of handwerken. Daarnaast is mevrouw Van Vugt Van Tilburg voor enkele cliënten de vaste persoon die voor hen boodschappen doet.

Inloopcentrum AZC Dongen
Sinds de opening van het asielzoekerscentrum in Dongen, acht jaar geleden, is mevrouw Van Vugt Van Tilburg actief betrokken als vrijwilliger in het Inloopcentrum. Ze organiseert daar onder andere speelactiviteiten voor de kinderen op het AZC.

Naast bovengenoemde activiteiten is mevrouw Van Vugt Van Tilburg vrijwilliger voor het vakantieproject op de Blauwe Kamer in Breda, is ze 26 jaar lang bestuurslid geweest van buurtvereniging Dongen-West en heeft ze 14 jaar lang zitting genomen in het bestuur van Kamerkoor Viva Voce. Ook neemt ze de mantelzorg bij haar dochter, die een zwaar gehandicapt kind heeft gekregen, op zich.

Mevouw Van Vugt van Tilburg is voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding door: mevrouw J.P.M. Jansen Laming.