Gemeente Stadskanaal

Ondanks de economisch moeilijke tijden blijft het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente Stadskanaal afnemen. De trend in Stadskanaal is vooralsnog een andere dan in veel andere gemeenten in de regio. Het aantal bijstandsgerechten in de gemeente Stadskanaal was 773 in maart 2008, ten opzichte van 702 in maart van dit jaar.

Werkervaringsplaats voor uitkeringsgerechtigden

Stadskanaal investeert veel in het naar werk begeleiden van inwoners met een uitkering. Zo is onlangs nog aan twee inwoners een baan aangeboden bij de gemeente. Nadat zij vorig jaar startten met een door de gemeente opgezet digitaliseringsproject - een werkervaringsplaats - stromen zij nu door naar een secretariële/administratieve functie bij de gemeente. Ook in de wijken zet de gemeente uitkeringsgerechtigden in. Zowel in het groen als in de mobiele teams krijgen inwoners met een uitkering een werkervaringsplek. Bijkomend voordeel is dat de kwaliteit van de openbare ruimte een impuls krijgt.

Van mobiel team naar regulier werk

Vorig jaar is gestart met twee mobiele teams waarin vijf uitkeringsgerechtigden vanuit de gemeente en twintig vanuit Wedeka een plek kregen. Vorig jaar al zijn zes daarvan doorgestroomd naar regulier werk, waarna de teams zijn aangevuld met nieuwe uitkeringsgerechtigden. Dit jaar is het aantal mobiele teams uitgebreid. In alle kernen van Stadskanaal zijn nu teams actief. Het aantal werkervaringsplekken voor uitkeringsgerechtigden groeide naar dertig. Tien uitkeringsgerechtigden zijn inmiddels weer doorgestroomd naar regulier werk, zodat ruimte is ontstaan voor tien anderen.
* 29 april 2009