Gemeente Stadskanaal

De voorjaarsnota rapporteert over de uitvoering van de Begroting 2009 en presenteert de plannen voor 2010 en daarna. Het college gaat in de voorjaarsnota 2009 uit van een batig saldo van EUR 1,8 miljoen. De raad behandelt de voorjaarsnota op 25 mei.

Meevaller ondanks bijstellingen

Het batige saldo is ongeveer EUR 1,0 miljoen minder dan burgemeester en wethouders in november 2008 verwachtten toen zij de Begroting 2009 presenteerden. Dit lagere saldo heeft te maken met enige bijstellingen in de voorjaarsnota, onder andere:

* de bijdrage aan de STAR

* extra personeelskosten

* de bouw van een MFA in Maarsstee/Maarswold
* de verhoging van het onderhoudsniveau van het openbaar groen

Ondanks de bijstellingen blijft de financiële positie gezond en verwacht het college ook voor de komende jaren overschotten op de begroting. De nieuwe meerjarenraming laat een overschot zien van ruim EUR 2,1 miljoen in 2013.

Nieuwe plannen

Dat betekent dat er ruimte is voor nieuwe plannen. Het college legt de raad dan ook een aantal beleidswensen voor, zoals:
* de bouw van een MFA in Stadskanaal Noord
* vervanging van openbare verlichting

* ontwikkeling en inrichting van het Miniatuurpark
* structurele financiering van de kunst- en cultuurmarkt ArtXtra
* oversteeklocaties voor schoolkinderen

* het financieel bijdragen aan het ongelijkvloers maken van de aansluiting van de Exloërweg en de Kruisstraat op de N366.

De financiële middelen voor de nieuwe plannen komen voor een deel uit een reserve en voor een deel uit de overschotten op de Begroting 2009 en de meerjarenraming. Als de nieuwe plannen ook verwerkt worden in de begroting en de meerjarenraming, resteert in 2009 nog een overschot van EUR 1,7 miljoen en in 2013 een overschot van EUR 1,3 miljoen.

De voorjaarsnota is opgesteld voordat de meicirculaire over het gemeentefonds van het ministerie van Binnenlandse Zaken is ontvangen. Deze circulaire bevat belangrijke informatie over de ontwikkeling van de financiële positie van de gemeenten. Inmiddels is wel al duidelijk dat de algemene uitkering van het rijk de komende jaren nauwelijks nog zal stijgen.

* 29 april 2009