PvdA Europees parlement


EU richtlijn hedgefondsen moet nog veel beter

29 april 2009

Na jaren van aandringen heeft de PvdA eindelijk een lang gekoesterd wetsvoorstel van de Europese Commissie gekregen om activistische investeringsfondsen, hedge funds en private equity, aan te pakken. "De tot nu toe vrijwel ongereguleerde activistische fondsen willen vooral snel veel geld verdienen en vergeten vaak de lange termijn, nemen grote risico's en zetten zo de continuïteit van een onderneming en de werkgelegenheid op het spel.

Sociaal- democraten zullen echter nog hard aan de slag moeten om het voorstel te verbeteren, maar we hebben nu een begin en dat is echt winst", aldus PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg die al jaren pleit voor Europese wetgeving met betrekking tot deze fondsen.

De Europese sociaal-democraten, die achter de schermen al veel verbeteringen hebben bewerkstelligd op wat de Europese Commissie aanvankelijk van plan was, zijn nog niet helemaal tevreden. De voorstellen richten zich nu vooral op de transparantie en de procedures voor registratie en management van de fondsen. Er zouden ook hardere bepalingen in moeten komen over het nemen van buitensporige risico's. Opkoopfondsen kopen goedlopende bedrijven op en zadelen hen op met hoge schulden om zo via financiële en fiscale trucs op korte termijn veel geld te verdienen. Van den Burg: "Het ongelimiteerd lenen om bedrijven bewust in de rode cijfers te krijgen moeten we aanpakken".

Recente studies van Boston Consultancy tonen aan dat bijna 50% van de ondernemingen die in het beheer zijn van private equity firma's failliet dreigt te gaan. Van den Burg: "Juist nu met een hoge rente voor leningen en tegenvallende opbrengsten is het vaak niet mogelijk om schulden af te lossen en gaan dit soort ondernemingen over kop of moeten ze drastisch snijden in kennis en innovatie activiteiten en andere niet direct renderende werkgelegenheid", aldus Van den Burg. Dergelijke strategieën hebben de afgelopen jaren heel erg de trend gezet in het bedrijfsleven en een duurzame verantwoordelijke lange termijn oriëntatie belemmerd.

Van den Burg: "De reikwijdte van het voorstel schiet nog tekort. Alleen de managers binnen de EU worden geregistreerd, niet de fondsen met managers buiten de EU. En er is een te hoge ondergrens van 250 miljoen aan beheerde fondsen, die makkelijk te omzeilen is door fondsen en beheersmaatschappijen op te knippen. Een ander groot risico is dat het "paspoort" dat managers krijgen als ze aan de registratievoorwaarden voldoen, om in de hele EU te opereren, weer kan leiden tot verslapping van het toezicht. Londen, Parijs, Malta of Luxemburg kunnen dan weer proberen deze lucratieve business aan te trekken met het voorspiegelen van een soepel toezichtregime. Dat moeten we kost wat kost voorkomen, door daarop veel strakker Europees te kunnen controleren."