Gemeente Enkhuizen

HET HEEFT HARE MAJESTEIT BEHAAGD .

Koninklijke onderscheidingen in Enkhuizen in 2009

lintje Op woensdag 29 april heeft de burgemeester van Enkhuizen de heer J.G.A. Baas in de Westerkerk te Enkhuizen aan een aantal Enkhuizers een koninklijke onderscheiding uit mogen reiken. Hieronder treft u de gedecoreerden aan met een korte beschrijving van hetgeen waarom zij voor een koninklijke onderscheiding in aanmerking zijn gekomen.

De heer M.S. Volgers - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Marten Volgers is vanaf 1985 vrijwilliger bij het station Enkhuizen van de Koninlijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Hij is achtereenvolgens bemanningslid van de reddingboot geweest en na afkeuring in 1992, door een ernstige ziekte, lid van de Plaatselijke Commissie geworden. Het werken in de Plaatselijke Commissie is minder spectaculair dan aan boord van de reddingboot, maar de heer Volgers doet zijn werk met plezier. De heer Volgers beheert ook de zogenaamde reddingwinkel, een niet te onderschatten bron van inkomsten voor de KNRM. Hij weet zijn huidige toezichthoudende taak uitstekend te scheiden van zijn vroegere uitvoerende taak. De heer Bogaard, directeur van de KNRM, heeft het initiatief genomen een koninklijke onderscheiding voor hem aan te vragen.

Mevrouw A.T. Greiner-Hildering - Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 1995 is mevrouw Greiner officieel benoemd als vrijwilliger van de Unie van Vrijwilligers (UvV), afdeling Enkhuizen. Sinds die tijd is mevrouw Greiner dan ook zeer betrokken bij diverse activiteiten die door UvV-ers worden gecoördineerd en begeleid. In bijgaande brieven van de Unie van Vrijwilligers en de Westfriese Zorggroep De Omring wordt een scala aan activiteiten opgenoemd die mevrouw Greiner namens de Unie van Vrijwilligers organiseert en begeleidt Daarnaast is zij actief voor de Stichting Helpende Handen en de Volleybalvereniging Madjoe. De Stichting Helpende Handen maakt zich sterk voor de minder bedeelden in onze samenleving. Ook voor Volleybalvereniging Madjoe is mevrouw Greiner van bijzonder grote waarde geweest. Ruim 35 jaar bestuurslid vanaf medio jaren 50 in een tijd dat er nog geen computers
e.d. waren, waarvan zij 11 jaar het secretariaat heeft gevoerd. In die tijd beheerde zij ook de ledenadministratie die toen ca. 500 leden telde. Daarnaast heeft zij ook lange tijd het secretariaat van het overlegplatform voor volleybalverenigingen in West-Friesland gevoerd.

De heer C. Bijl - Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Bijl is een echt verenigingsmens. Al meer dan 25 jaar is hij lid van de buurtvereniging Plan Zuid waar bij zeer actief bij betrokken is. Hoewel de heer Bijl geen bestuursfunctie in deze buurtvereniging heeft, is hij zeer actief in de organisatie van diverse activiteiten. Zo organiseert de heer Bijl, namens de buurtvereniging, een fietstocht die door alle buurtbewoners wordt gewaardeerd. Ook als het gaat om andere werkzaamheden doet men nooit tevergeefs een beroep op de heer Bijl. Naast deze buurtvereniging is de heer Bijl oprichter geweest van de Blaaskaken, een carnavalsband die in de beginperiode slechts bestond uit leden van het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps, waar de heer Bijl ten tijde van de oprichting van de Blaaskaken lid van was. Voor de realisatie van de eerste CD in 1999 van de Blaaskaken werd een CD-commissie opgericht waar de heer Bijl secretaris van was. Deze commissie heeft in 2004 de tweede CD gerealiseerd. In zijn dagelijks leven is de heer Bijl tot zijn afscheid in januari 2008, 38 jaar zwemonderwijzer geweest in het Recreatiebad Enkhuizerzand.

De heer E.J. van den Berg - Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden als directeur van de Protestants Christelijke Basisschool De Voorhof in Enkhuizen, heeft de heer van den Berg zich verdienstelijk gemaakt in de stuurgroep voor het Samenwerkingsverband De Streek. Dit Samenwerkingsverband houdt zich bezig met diverse activiteiten met betrekking tot de extra zorg voor leerlingen op de basisscholen in de regio. Naast deze werkzaamheden heeft de heer van den Berg zich ingezet voor de Gereformeerde Kerk Enkhuizen. Onder zijn leiding is in 2001 een bestuurlijke reorganisatie binnen de Gereformeerde Kerk Enkhuizen tot stand gebracht. Vermeldenswaard zijn de zogenaamde 'scholendiensten', die jaarlijks bij toerbeurt in de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Kerk in Enkhuizen worden georganiseerd in samenwerking met de Protestants Christelijke basisschool Enkhuizen waar de heer van den Berg directeur van is. Vanaf 1953 is de heer van den Berg lid van de omni-vereniging Dindua, waar hij, na een jarenlange voetbalperiode, 11 jaar lang redacteur is geweest van het clubblad. Uiteindelijk is hij in 1981 benoemd tot voorzitter. Na zijn voorzitterschap, dat 9 jaar heeft geduurd, is de heer van den Berg nog tweemaal benaderd om te bemiddelen bij bestuurscrises en dat heeft beide keren een positieve afloop gekend.

Mevrouw H.L.M. Floris - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Jacintha Floris is voor veel verenigingen, organisaties, scholen, clubs, kinderen, ouders etc. een onmisbaar persoon. Kinderkoor Sunshine
Voor het kinderkoor Sunshine en het jongerenkoor Reaching Hand heeft mevrouw Floris besturen opgezet, waardoor er structuur binnen deze koren is gekomen en het ledenaantal is gegroeid. Mevrouw Floris is reeds 12 jaren verbonden aan het kinderkoor Sunshine. Eerst als secretaris en op dit moment als voorzitter van het bestuur. In de loop der jaren is het een gezellige en goed georganiseerde vereniging geworden en dat is voor het grootste deel haar verdienste. Naast het zingen brengt het kinderkoor van tijd tot tijd ook een musical ten tonele die op professionele wijze door mevrouw Floris worden geregisseerd. Jongerenkoor Reaching Hand Sinds 2003 is mevrouw Floris ook zeer actief voor het Jongerenkoor Reaching Hand. Het koor is 40 jaar geleden opgericht als katholiek jongerenkoor van de St. Franciscus Xaverius Kerk in Enkhuizen en bestaat uit ca. 50 leden in de leeftijd van 14 tot 40 jaar. Mevrouw Floris is secretaris in het bestuur. Vanuit die functie notuleert zij uiteraard de vergaderingen, maar schrijft ook iedere maand een nieuwsbrief. Ook de website en de regionale bladen voorziet zij regelmatig van foto- en tekstmateriaal van georganiseerde activiteiten. Naast deze vaste werkzaamheden is mevrouw Floris ook trekker van diverse nevenactiviteiten zoals het concert in Luxemburg, de kerk versieren met de Kerst, feestavonden organiseren, deelname aan het korenfestival, optreden in Paradiso en de jaaropening. Stichting Enkhuizen 650 werkgroep Muziek & Toneel Vanaf februari 2005 is mevrouw Floris lid van de werkgroep Muziek & Toneel geworden. Deze werkgroep was één van de werkgroepen die onderdeel uitmaakten van de Stichting Enkhuizen 650. De organisatie en voorbereiding van het jubileumjaar Enkhuizen 650 jaar stad was in handen van de Stichting Enkhuizen 650. Het motto was: een feestjaar voor en door Enkhuizers. Dat mevrouw Floris benaderd werd om deel uit te maken van deze werkgroep is terug te leiden naar haar kennis van het basisonderwijs, zij is directeur van een basisschool, en de bekendheid met muziekactiviteiten in Enkhuizen. Naast haar medewerking en betrokkenheid bij de werkgroep Muziek & Toneel heeft mevrouw Floris zich ook nog beziggehouden met de Vrouwendag op 8 maart 2006, een schoolkorenfestival waaraan alle basisscholen in Enkhuizen deelnamen, een speciaal voor het jubileumjaar geschreven musical werd door de basisscholen opgevoerd, een koopkorenfestival werd georganiseerd. Het korenfestial is een van de evenementen die ook na 2006 (het jubileumjaar) in 2007 is herhaald en voor 2008 zijn de voorbereidingen in volle gang. De kennis van mevrouw Floris van Enkhuizen en het Enkhuizer verenigingsleven en bovenal haar inzet hebben de evenementen tot een succes gemaakt.
Sgt. Peppers Jazz Club
Mevrouw Floris is hoofdredacteur van het kwartaalblad van Sgt. Peppers Jazz Club. De Sgt. Peppers Jazz Club bestaat reeds 16 jaar en bevordert de traditionele vorm van de jazzmuziek. Mevrouw Floris leidt al die jaren al het redactieteam dat uit vier personen bestaat, maar ook het houden van interviews en het redactionele werk behoort tot haar taken. De combinatie van haar gedrevenheid, organisatietalent en passie voor de traditionele jazz maken dat zij een steunpilaar is voor de traditionele jazz in Enkhuizen en omstreken. Katholieke Basisschool De Hoeksteen
Al sinds 1973 is mevrouw Floris directeur van basisschool De Hoeksteen doet mevrouw Floris veel werkzaamheden op vrijwillige basis voor de kinderen, de ouders, de buren en de kennissen van de kinderen van de school. Voorbeelden zijn het opvoeren van musicals voor buren en kennissen, Sint Maarten vieren met de oudere kinderen maar ook de kleuters in verzorgingshuis Overvest, circuits samenstellen op school waarin bijzondere activiteiten plaatsvinden en de grote stimulator zijn bij het laten maken van de carnavalswagen voor de optocht in Enkhuizen. Regionale Scholengemeenschap Enkhuizen In de periode 1998 2002 is mevrouw Floris notuliste geweest in de ouderraad van de Regionale Scholengemeenschap Enkhuizen. Franciscus Xaverius Parochie en pastoraatgroep Ook in de geloofsgemeenschap van de Franciscus Xaverius Parochie in Enkhuizen is mevrouw Floris al ruim 20 jaar een graag gezien iemand. Binnen deze parochie is zij verantwoordelijk voor de twee eerder genoemde koren, kinderkoor Sunshine en jongerenkoor Reaching Hand. Zij begeleidt beide koren tijdens uitvoeringen binnen maar vooral ook buiten de parochie. Mevrouw Floris wordt omschreven als een zeer inspirerende vrouw voor deze geloofsgemeenschap. De pastoraatgroep, vertegenwoordigd door mevrouw Greet Floris (geen familie), maakt deel uit van het bestuur van de H. Xaveriuskerk in Enkhuizen. Mevrouw Floris wordt ook door deze pastoraatgroep omschreven als iemand waarvoor niets te veel is. Het instuderen van de liedjes, het maken van een prachtig programma etc. en tijdens de uitvoering hiervan doet zij zelf mee en zorgt er voor dat het allemaal goed verloopt.

De heer A.J. Brinkkemper - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Brinkkemper heeft een indrukwekkende lijst van activiteiten op zijn naam staan. Zo is hij vanaf 1997 betrokken bij de restauratie van de Westerkerk. De Westerkerk is een top 100 monument, dus de betrokkenheid van veel instanties is groot. Tijdens de bouwvergaderingen wist de heer Brinkkemper door grote vakkennis en zijn sympathieke manier van optreden de verschillende partijen vaak tot elkaar te brengen, mede door een gedegen analyse van het probleem. Vanaf 1985 is de heer Brinkkemper ook betrokken bij de restauratie voor de parochie van de H. Franciscus Xaverius te Enkhuizen, ook hier in het bijzonder op het gebied van bouwkundige ontwikkelingen. Net als de Westerkerk, verkeert ook dit kerkgebouw dat deel uitmaakt van het stadsgezicht van Enkhuizen, vooral dankzij de heer Brinkkemper in zeer goede staat. Naast zijn bouwkundige kennis beschikt de heer Brinkkemper ook over gedegen kennis van torenuurwerken en carillons. Deze kennis wordt ingebracht bij de Enkhuizer Klokkenspel Vereniging en de Stichting tot behoud van het torenuurwerk. In zijn arbeidzame leven van 1968 tot 2003 is de heer Brinkkemper werkzaam geweest bij de afdeling Bouwkunde van de gemeente Enkhuizen. In die periode heeft hij zich hoofdzakelijk beziggehouden met het beheer en onderhoud van de gemeentelijke gebouwen, waaronder tot 1975 het gemeentelijk woningbedrijf met 500 woningen, de huisvesting van het gemeentelijk apparaat en de scholen. Een aantal in het oog springende projecten waren: het realiseren van bedrijfsgebouwen voor de buitendienst en later de nieuwbouw op het Bedrijventerrein Schepenwijk; de overdracht van het woningbedrijf aan de Woningbouwvereniging Enkhuizen (thans Woondiensten Enkhuizen), een fusie van een drietal corporaties; het realiseren van Sporthal De Drecht; de bouw van het Stadskantoor aan de Hoogstraat; de restauratie van het Stadhuis; de restauratie van de Zuidertoren. Hij heeft steeds een bijzondere belangstelling getoond voor de historische gebouwen in het gemeentelijk bezit. Hoewel de Westerkerk geen gemeentelijk bezit betrof, werd de heer Brinkkemper ingezet vanwege zijn specifieke kennis. Een bijzonder project was het Kabelbedrijf (kabel TV) van de gemeente. Daarvoor deed de heer Brinkkemper het technisch beheer.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl