Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Rapport elektrisch bedwelmen pluimvee

29 april 2009 - kamerstuk

Kamerbrief over het rapport van de Animal Science Gronaar onderzoek in 10 slachthuizen. Het onderzoek toont aan dat in de praktijk de elektrische bedwelming met het huidige waterbad ontoereikend is.

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u het rapport van de Animal Sciences Gro(ASG) over het elektrisch bedwelmen van pluimvee. Het onderzoek heeft de stand van zaken vastgesteld in tien slachthuizen en heeft zich gericht op de vraag of de huidige methode van waterbadbedwelming met de kennis van nu in voldoende mate voldoet. Daarnaast is onderzocht welke alternatieven mogelijk en/of voorhanden zijn. Het onderzoek heeft wetenschappelijk aangetoond dat in de praktijk de elektrische bedwelming van vleeskuikens, leghennen en eenden met de huidige waterbadmethode niet toereikend is. Op basis van de gemeten praktijkinstellingen, de verschillen in elektrische weerstand tussen dieren en het verschil in gevoeligheid tussen dieren onderling, concludeert het onderzoek dat het zeer aannemelijk is dat onder de huidige praktijkomstandigheden een aanzienlijk deel van de dieren niet voldoende wordt bedwelmd in het elektrisch waterbad.
Gelet op deze resultaten zal ik de volgende maatregelen treffen.
1. Europa
Ik streef in Europa naar een uitfasering van de huidige waterbadmethode. Ik pleit hiervoor in Brussel bij de huidige herziening van de richtlijn bedwelmen en doden van dieren. Ik krijg hiervoor vooralsnog onvoldoende steun van de overige lidstaten. Niettemin blijf ik vasthouden aan mijn inzet. Daarom heb ik, refererend aan de resultaten uit het rapport, een brief gestuurd aan Commissaris Vassiliou van DG Sanco om mijn positie kenbaar te maken. In de brief heb ik gepleit voor uitfasering van de huidige waterbadmethode en mijn wens uitgesproken om in de huidige herziening in ieder geval op te nemen dat er zo spoedig mogelijk een evaluatie moet komen naar de mogelijkheid om de huidige waterbadmethode uit te faseren.

2. Nationaal
Het onderzoek concludeert dat bij een toegepaste frequentie van 50Hz voor de meeste vleeskuikens een effectieve bedwelming wordt bereikt bij een stroomsterkte van 100 mA bij een stroomstoot van vijf seconden

Voor het effectief bedwelmen van andere pluimveesoorten zoals eenden gelden andere parameters. Bij het toepassen van hogere frequenties zijn hogere stroomsterktes nodig om een effectieve bedwelming toe te passen. De huidige wetgeving voldoet niet omdat er geen koppeling wordt gemaakt tussen frequentie en stroomsterkte. Ik zal zorgdragen dat de regelgeving hierop wordt aangepast. Voor de handhaving van de aangepaste regelgeving is nieuw meetinstrumentarium nodig. De productie en ingebruikname van het nieuw meetinstrumentarium vergt enige tijd. Dit is de reden dat de wijziging van de regelgeving niet eerder dan per 1 september 2009 kan ingaan Met de sector heeft een gesprek plaatsgevonden over de resultaten van het onderzoek. Ik ben verheugd dat de sector in deze haar eigen verantwoordelijkheid wil nemen en alle zeilen bij wil gaan zetten om, met de wetenschap van nu, te willen omschakelen naar een alternatieve methode die zowel het dierenwelzijn als de productkwaliteit bevordert. De sector heeft de verwachting uitgesproken dat met ruim een jaar een alternatieve methode praktijkrijp zal zijn.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg