Op avontuurlijke stage met Terre des Hommes

29/04/2009 14:50

Stichting Terre des Hommes Nederland

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes biedt unieke stageplaatsen aan binnen haar projecten in ontwikkelingslanden. Studenten en pas afgestudeerden kunnen solliciteren op een van de vijftien beschikbare stageplaatsen in onder meer Oeganda, Indonesië, Bolivia en Tanzania.

Terre des Hommes speelt hiermee als een van de eerste Nederlandse hulporganisaties in op de toenemende vraag naar buitenlandse stages binnen de ontwikkelingssamenwerking. "Ervaring in het buitenland opdoen is niet nieuw meer onder studenten", merkt jongerencoördinator Mariëlle van Stiphout van Terre des Hommes op. "Maar een stage waarin je als student ook je maatschappelijke betrokkenheid kan tonen binnen een ontwikkelingsorganisatie wel. Voorheen moesten we alle verzoeken van studenten en starters om werkervaring op te doen in het veld afwijzen. Dat is zonde, want ze kunnen veel betekenen voor ons werk in ontwikkelingslanden." Dat is gebleken tijdens een pilot van het stageprogramma die Terre des Hommes vorig jaar introduceerde. Acht stagiaires gingen op stage voor Terre des Hommes waaronder een paar economie studenten in India en een rechtenstudente in Brazilië. Uit de pilot bleek dat projectpartners baat hebben bij de inzet van studenten uit Nederland en België. "De toegevoegde waarde van de studenten zit 'm vooral in het overdragen van kennis die op lokaal niveau ontbreekt", weet Van Stiphout. Zo wist een pas afgestudeerde fysiotherapeute een Indonesische projectpartner te stimuleren nieuwe behandelingsmethoden voor gehandicapte kinderen te introduceren.

Het stageprogramma wordt dit jaar uitgebreid naar vijftien stageplaatsen bij projectpartners of op regiokantoren van Terre des Hommes. Studenten met verschillende studie achtergronden, uiteenlopend van economie, recht tot psychologie kunnen solliciteren. Terre des Hommes regelt in samenwerking met de projectpartner accommodatie. Om dit stageprogramma mogelijk te maken werkt Terre des Hommes samen met sponsoren Pecoma, Alliander, FrieslandCampina en Hi.

De vacatures en de selectieprocedure staan beschreven op www.terredeshommes.nl/stage Op deze website zijn ook de ervaringen van oud stagiaires, die deelnamen aan de pilot, opgetekend. Studenten en pas afgestudeerden kunnen tot 15 juni 2009 solliciteren op één van de stages die in september van start gaan.





http://www.terredeshommes.nl/stage